[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Antoní Pius - Viquipèdia

Antoní Pius

De Viquipèdia

Antoní Pius (Prado, Madrid).
Antoní Pius (Prado, Madrid).

Antoní Pius (Titus Aurelius Fulvius Boionius Arrius Antoninus), era un senador romà de mitjana edat originari de Nimes que fou adoptat per Adrià i el va succeir el 138. Va nèixer el 19 de setembre del any 86. El seu nom imperial fou Tit Eli Adrià Antoní Pius August.

Va reduir novament els impostos i va intentar disminuir les despeses de l'Estat llicenciant a milers de funcionaris. Els recaptadors a província només havien de rebre els impostos en els seus limitis legals.

Va desvaloritzar fins i tot més la moneda (1/3 de coure en les monedes de plata). Va acollir a les legions als bàrbars més bàrbars, costum que es va seguir en endavant. Va prohibir als propietaris d'esclaus maltractar a aquests. Si ho feien haurien de vendre'ls. Si un amo provocava la mort al seu esclau a causa dels maltractaments infringits, l'agressor era acusat d'homicidi.

Una decisió molt original sobre la dona infidel va ser dictada per Antoní Pius: la dona no podia ser perseguida per adulteri pel seu marit més que si aquest demostrava prèviament que ell havia estat absolutament fidel.

Va crear institucions per a les joves de famílies pobres.

Vers aquesta època als Senadors se'ls va començar a distingir amb el títol de clarissimus vir (home preclar equivalent a il·lustríssim), títol estès a la seva família.

Estava casat amb Ànnia Galèria Faustina. Va morir el 7 de març de l'any 161 i el va succeir el seu nebot i fill adoptiu Marc Aureli juntament amb el seu germà adoptiu Luci Aureli Ver.

[edita] Família

La família era originaria de Nemasus (Nimes) a la Gàl·lia Transalpina. Els membres més importants foren:

  • Titus Aurelius Fulvus, cònsol als anys 85 i 89, i Prefecte de la ciutat.
  • Aurelius Fulvus, cònsol (no esmentat als Fasti) fill de l'anterior i espòs d'Àrria Fadil·la.
  • Titus Arrius Antoninus, cònsol els anys 69 i 96, casat ambBoiònia Procil·la.
  • Àrria Fadil·la, filla de l'anterior i esposa d'Aurelius Fulvus.

Precedit per:
Adrià

Emperadors romans

Succeït per:
Marc Aureli
i
Luci Aureli Ver

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Antoní Pius