[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Miocè - Viquipèdia

Miocè

De Viquipèdia


Aquest article forma part de la sèrie
Fanerozoic
Paleozoic
Cambrià
Ordovicià
Silurià
Devonià
Carbonífer
Permià
Mesozoic
Triàsic
Juràssic
Cretaci
Paleogen
Paleocè
Eocè
Oligocè
Neogen
Miocè
Pliocè
Plistocè
Holocè

El Miocè és el període geològic que s'estén des de fa uns 23 milions d'anys fins a fa 5,3 milions d'anys. Com en altres períodes geològics més antics, les capes de roca que en delimiten el principi i el final estan ben identificades, però les dates exactes del començament i el final del període no són exactes. El Miocè va ser anomenat per en Sir Charles Lyell. El seu nom en grec vol dir "menys recent", perquè té un 18% menys (respecte al Pliocè) de tots els invertebrats marins moderns. El Miocè segueix l'Oligocè i és seguit pel Pliocè. El Miocè és la primera època del període Neogen.

Els límits del Miocè no coincideixen amb un event a escala mundial fàcilment identificable, sinó més aviat a límits regionals entre l'Oligocè més càlid i el Pliocè més fred.

Taula de continguts

[edita] Subdivisions del Miocè

Els estadis faunals del Miocè, ordenats del més recent al més antic, són:

Messinià (7,246 – 5,332 milions d'anys)
Tortonià (11,608 – 7,246 milions d'anys)
Serraval·lià (13,65 – 11,608 milions d'anys)
Langhià (15,97 – 13,65 milions d'anys)
Burdigalià (20,43 – 15,97 milions d'anys)
Aqüitanià (23,03 – 20,43 milions d'anys)

Les subdivisions dins el Miocè estan definides per l'abundància relativa de diferents espècies de nanofòssils calcaris (plaquetes de calcita produïdes per algues unicel·lulars) i foraminífers (protistes unicel·lulars amb closques diagnòstiques).

[edita] El clima del Miocè

El clima del Miocè va seguir sent moderadament càlid tot i que el refredament global que acabaria portant al Plistocè encara continuava.

[edita] Paleogeografia del Miocè

Els continents van continuar a moure's vers les seves posicions actuals. De tots els trets geològics moderns, només hi mancava el pont terrestre entre Amèrica del Sud i Amèrica del Nord.

Hi tingué lloc també l'aparició de muntanyes a l'oest d'Amèrica del Nord i a Europa. Tant els dipòsits marins com continentals del Miocè són comuns en tot el món a prop de les costes actuals. També hi ha exposicions continentals ben estudiades en les Grans Planes Americanes i a Argentina.

[edita] Flora del Miocè

L'herba començà a escampar-se, i juntament amb ella els herbívors menjadors d'herba.

[edita] Fauna del Miocè

Tant la fauna marina com continental eren bastant modernes. Només en llocs aïllats com Amèrica del Sud o Austràlia hi havia fauna realment divergent.

[edita] Mamífers

Mamífers com el llop, el cavall, el castor, el cérvol, el camell o la balena ja existien en el Miocè.

[edita] Aus

Aus com el corb, l'ànec o el mussol van aparèixer durant el Miocè.

[edita] Els oceans del Miocè

Els oceans van continuar refredant-se, i les algues marrons, anomenades kelp, van proliferar, donant aliment a noves espècies marines, com les llúdries, peixos i diversos invertebrats.

[edita] A Catalunya

El major exponent a Catalunya és la depressió del Vallès-Penedès, amb una gran riquesa fossilifera. Un dels |jaciments més importants de Catalunya és el d'Els Cassots, a prop de Sant Sadurní d'Anoia.

[edita] Vegeu també


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Miocè