[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Neogen - Viquipèdia

Neogen

De Viquipèdia


Aquest article forma part de la sèrie
Fanerozoic
Paleozoic
Cambrià
Ordovicià
Silurià
Devonià
Carbonífer
Permià
Mesozoic
Triàsic
Juràssic
Cretaci
Paleogen
Paleocè
Eocè
Oligocè
Neogen
Miocè
Pliocè
Plistocè
Holocè

El Neogen és un període geològic del Cenozoic que comprèn el Miocè, Pliocè, Plistocè i Holocè, els dos últims situats al Quaternari segons alguns autors. El període Neogen segueix el període Paleogen. Va des de fa 23,03 ± 0,05 milions d'anys fins l'actualitat (si s'hi inclou també el Quaternari).[1]

En el passat, s'utilitzava els termes Sistema Neogen i Sistema Terciari Superior per descriure el que ara s'anomena Període Neogen. En aquell temps, el Neogen acabava amb el començament del Quaternari, és a dir, al límit Pliocè-Pleistocè.

Actualment, hi ha un moviment entre els geòlegs (especialment els geòlegs marins del neogen) per incloure el Quaternari dins el Neogen, mentre que d'altres (especialment els geòlegs terrestres del neogen) insisteixen en què el Quaternari és un període diferent amb un registre distintiu. La terminologia un xic confusa i la manca d'acord entre els geòlegs pel que fa als límits jeràrquics és deguda a la difuminació dels períodes de temps, cada vegada més petits a mesura que s'acosta al present, i a la conservació geològica, que fa que el registre sedimentari més recent quedi escampat en una àrea molt més gran i mostrant molts més ambients. Dividint el Cenozoic en tres períodes (Paleogen, Neogen i Quaternari) en lloc de fer-ho en set, els períodes són més comparables a la duració dels períodes a les eres Mesozoica i Paleozoica.

El Neogen dura uns 23 milions d'anys. Durant el Neogen, els mamífers i les aus evolucionaren bastant. Moltes altres formes romangueren relativament estables. Hi hagué moviments continentals, essent-ne el més important la connexió entre Amèrica del Nord i del Sud cap a finals del Pliocè. El clima es refredà més durant el Neogen, culminant en les glaciacions continentals al Quaternari.

[edita] Referències

  1. International Stratigraphic Chart, 2004

[edita] Vegeu també


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Neogen