[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Benidoleig - Viquipèdia

Benidoleig

De Viquipèdia

Benidoleig
Escut de Benidoleig
(En detall)
Localització

Localització de Benidoleig respecte del País Valencià Localització de Benidoleig respecte de la Marina Alta


Municipi de la Marina Alta
Estat
• CCAA
• Província
• Comarca
• Mancomunitat
• Partit judicial
Espanya
Comunitat Valenciana
Província d'Alacant
Marina Alta
Manc. de S.S. de la Marina Alta
Circuit Cultural Comarcal de la Marina Alta
Dénia
Gentilici Benidolejà, benidolejana
Predom. ling. Valencià
pressupost 1.184.700,00
Superfície 7,50 km²
Altitud 131 m
Població (2007)
  • Densitat
1,139 hab.
0,15 hab/km²
Coordenades 38° 47′ 30″ N 0° 01′ 57″ OCoordenades: 38° 47′ 30″ N 0° 01′ 57″ O
Distàncies 105 km de València
15,5 km de Dénia
91 km de Alacant
Sistema polític
Nuclis
Ajuntament
• Alcalde:

1
5 BNV, 2 PSPV i 2 PP
Josep-Vicent Pons i Peris (BNV)
Codi postal 03759
Festes majors Santa Bàrbera
Primera setmana d'agost
Web

Benidoleig és una població de la comarca de la Marina Alta.

Taula de continguts

[edita] Etimologia

Segons el DCVB, el topònim Benidoleig prové de l'àrab bani Dulaj que significa fills o descendents de Doleig. Aquest Dulaj com a nom personal podria procedir a la seua vegada de l'antropònim germànic Dolehidus que ja apareix documentat l'any 913.

[edita] Història

En el seu origen fou un alqueria àrab de les moltes que s’instal·laren a la ribera del Girona. Conquistada per Jaume I, el seu primer propietari fou Hug de Cardona, antecessor del marqués de Guadalest. Posteriorment va revertir de nou a la Corona i cedit per aquesta als ducs de Mandas i Vilanova. L'any 1260 és adquirida per Joan Crisòstom Julià Figuerola Munyós. Canvia novament de propietaris fins acabar en mans del baró de Santa Bàrbara. En el moment de l'expulsió dels moriscos n’hi havia unes 50 famílies; en 1611 fou repoblada amb mallorquins. En 1620 assoleix el títol de baronia. Al ser permutada la parròquia de Tormos per la de Benidoleig, aquesta passà a dependre de la rectoria d'Orba fins l'any 1802, any en què també va assolir la independència municipal respecte d'aqueixa població.

[edita] Demografia i economia

En el 2002 s’hi empadronaren 967 persones. L'economia depén de l'agricultura i el cultiu més estés és el de cítrics; també té la seua importància la producció de panses per a mistela. Quant al turisme hem de dir que hi ha diverses urbanitzacions que allotgen residents vinguts d'arreu d'Europa.

[edita] Geografia

El terme, de 7,5 km2, és ric en rutes per a la pràctica del senderisme de què destaca la pujada a la serra del Seguili per les impressionants vistes que es gaudeixen al seu cim. Però el major atractiu geogràfic, i turístic, és la cova de les Calaveres, el nom de la qual prové de les calaveres que s’hi van trobar en 1768 i que, segons la llegenda popular són les d'un rei moro i les seues 100 dones. Cavanilles ja la cita en les seues Observacions; en les seues rodalies hi ha el llac anomenat Toll Blau.

[edita] Edificis d'interés

En quant el seu patrimoni cal destacar:

  • Església de la santíssima Sang. Segle XIX.
  • Casa senyorial del baró de Finestrat.

[edita] Gastronomia

Quant als menjars, cal parlar dels arrossos: amb conill i tomaca; amb fesols i card; al forn, etc; també s’ha de destacar l'all i pebre amb anguiles o el puxero. Però un tret important de la gastronomia benidolajana són els aperitius, n’hi ha de tot tipus: mandonguilles; bull amb ceba; faves bullides; capellans torrats, sang amb ceba. Per tancar els embotits amb la sobrassada, reminiscència del seu repoblament mallorquí, al capdavant.

[edita] Política

En les eleccions municipals de 2003 el PSPV va traure 3 regidors, el Bloc i el PP 2 cadascú; l'alcaldia la detenta el Bloc.

En les del 2007 l'alcaldia és per a Josep Vicent Pons, del Bloc, amb 5 regidors, per 2 del PSPV i altres 2 del PP.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Benidoleig


Municipis de la Marina Alta
Alcalalí · l'Atzúvia · Beniarbeig · Benidoleig · Benigembla · Benimeli · Benissa · Calp · Castell de Castells · Dénia · Gata de Gorgos
Llíber · Murla · Ondara · Orba · Parcent · Pedreguer · Pego· el Poble Nou de Benitatxell · els Poblets· el Ràfol d'Almúnia · Sagra· Sanet i els Negrals · Senija· Teulada · Tormos· la Vall d'Alcalà · la Vall d'Ebo· la Vall de Gallinera · la Vall de Laguar· el Verger · Xaló· Xàbia