[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Monopoly - Viquipèdia

Monopoly

De Viquipèdia

Monopoly
Partida de Monopoly (versió alemanya del joc)
Jugadors: 2-8
Edat +8
Preparació: 5-15 minuts
Durada: 1.5 a 6 hores
Complexitat:
Estratègia:
Atzar: Mitjana (tirar daus, robar cartes, sort)
Habilitats: Negociació, Habilitats socials, Comptar

Monopoly és un joc de taula sobre béns immobles, actualment produït per l'empresa nord-americana Hasbro. Monopoly és un dels jocs de taula comercials més venuts del món. Actualment existeixen 200 versions, en 37 llengües i es comercialitza en 103 països. Des del 1935 s'han venut 250 milions de còpies i es calcula que 750 milions de persones hi han jugat.

Com el nom indica, l'objectiu del joc és aconseguir beneficis i finalment el monopoli del mercat, tenint totes les propietats immobles imaginàries que apareixen al joc. Els jugadors mouen les seves respectives fitxes per torns en sentit horari al voltant d'un tauler, basant-se en el llançament de daus, i cauen en caselles que representen propietats i que poden comprar d'un banc imaginari, o deixar que el banc les subhasti en cas de no ser comprades. Si les propietats en les quals cauen ja tenen amos, els amos poden cobrar lloguers. Quan es té el monopoli (totes les caselles d'un color determinat) es pot construir edificis o hotels i augmentar així els lloguers que es cobren. Les cartes de sort i la possibilitat de comprar i vendre propietats entre jugadors augmenten l'emoció del joc.

Jocs similars a Monopoly eren ja populars a començaments del segle XX, sobretot als Estats Units i el Regne Unit.

[edita] Història del Monopoly

Charles B. Darrow, un venedor de calefactors domèstics aturat del sud-est de Pennsilvània durant la Gran Depresió, va ser el creador de Monopoly. El joc estava basat en noms de llocs d'Atlantic City, lloc d'estiueig, llavors famós per la seva platja, on Darrow intentava vendre les seves mercaderies. El 1934 va portar el seu joc a Parker Brothers de Massachusetts però no van arribar a cap acord perquè el joc no complia amb els estàndars de la companyia.

Darrow va fer un tracte amb una imprempta local i va aconseguir produir 5.000 jocs, que va vendre a una botiga departamental de Filadelfia. El nou joc va tenir gran èxit i va ser llavors que Parker Brothers va comprar els drets de producció el 1935..

El 1991, Hasbro va adquirir Parker Brothers.

[edita] Edició global del Monopoly

Parker Brothers ha convocat una votació popular per tal d'escollir les 22 ciutats que apareixeran a MONOPOLY Here & Now, la versió global de Monopoly. Els seguidors del popular joc poden votar 20 ciutats, del 22 de gener al 28 de febrer del 2008. Les altres 2 ciutats es votaran entre el 29 de febrer i el 9 de març del 2008. A l'agost es farà públic el tauler final del nou Monopoly, que sortirà a la venda a 45 països, al setembre.

Les 68 ciutats nominades per la votació mundial són:

[edita] Enllaços externs


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Monopoly