[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Monopoli - Viquipèdia

Monopoli

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre el terme econòmic. Vegeu Monopoly per al joc de taula.


Un monopoli (del grec μόνος monos un, i πωλεῖν pōlein vendre) és una situació de fallada de mercat en la qual, per a un producte, un bé o un servei determinat, només existeix un sol productor (monopolista) que oferix aquest bé o servei en el mercat. S'ha de tenir en compte que aquest producte no té un substitut; és a dir, cap altre pel qual es pugui reemplaçar sense cap inconvenient, per tant, aquest producte és l'única alternativa que té el consumidor per a comprar.

Què succeïx en aquest cas? Que el productor d'aquest bé té una gran influència i control sobre el preu del producte, ja que aporta i controla la quantitat total que s'oferix en el mercat, convertint-se, així, en “un formador de preus”. El monopolista no té competència propera, ja que existeixen barreres a l'entrada d'altres productors del mateix producte. Aquestes barreres poden ser de diferents tipus (barreres legals, tecnològiques, o d'altre tipus), i es converteixen en obstacles que els possibles nous productors no poden travessar.

Actualment, en molts països existeixen lleis antimonopoli. Els monopolis, pel gran control que tenen les empreses o les persones productores, poden provocar que aquestes cometin grans abusos en contra dels consumidors; igualment, els monopolis donen grans problemes a l'avanç tecnològic dels països, ja que, al tenir ple control en el mercat, no tenen cap incentiu per a millorar la seva forma de producció i incorporar tecnologia, que és el que s'obté a través de la competència. Amb aquest tipus de lleis, els governs busquen incentivar la competència i, així, assolir que el consumidor pugui tenir accés a més i millors productes a preus més raonables.