[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Benejússer - Viquipèdia

Benejússer

De Viquipèdia

Benejússer
Benejúzar
Escut de Benejússer
(En detall)
Localització

Localització de Benejússer respecte del País Valencià Localització de Benejússer respecte del Baix Segura


Municipi del Baix Segura
Estat
• CCAA
• Província
• Comarca
• Mancomunitat
• Partit judicial
Espanya
Comunitat Valenciana
Província d'Alacant
Baix Segura
Manc. de municipis Baix Segura
Oriola
Gentilici Benejussenc, benejussenca
Predom. ling. Castellà
pressupost 3656440.17
Superfície 9,30 km²
Altitud 25 m
Població (2007)
  • Densitat
5.419 hab.
582,69 hab/km²
Coordenades 38° 04′ 40″ N, 0° 50′ 19″ O / <span class="geo-dec geo" title="Mapes, fotos aèries i altres informacions de 38.07778 Error de l'expressió: Operador * inesperat">38.07778, Error de l'expressió: Operador * inesperat(i) 38° 04′ 40″ N, 0° 50′ 19″ O / <span class="geo-dec geo" title="Mapes, fotos aèries i altres informacions de 38.07778 Error de l'expressió: Operador * inesperat">38.07778, Error de l'expressió: Operador * inesperat
Sistema polític
Nuclis
• Alcalde:

1
Antonio Bernabé Bernabé (PP)
Agermanament Figino Serenza (Itàlia)

Benejússer és un municipi del Baix Segura, la denominació oficial del qual és Benejúzar, de parla castellana (només un 4,03% de la població parla valencià).

Taula de continguts

[edita] Història

El seu topònim àrab significa "partida de Jússer". En 1264 hi hagué una rebel·lió mudèjar que fou sufocada per les hostes castellanes amb l'ajuda de l'infant Pere i de Jaume I. El dia 15 de juliol va obtenir terme i jurisdicció. El 1429 fou saquejada per les hostes castellanes i murcianes. Els pobladors assecaren les marjals i espatllaren el terreny; la terra es va repartir en petites propietats; a finals del segle XIV moltes d'aquestes parcel·les van ser comprades per uns cavallers de cognom Martí que s'autoproclamaren senyors del lloc i així fou acceptat per Oriola. Amb l'expulsió morisca de 1609 vingué la despoblació i la posterior carta pobla de 1611 a favor de Juan Rosell Roda Rocamora y Thomas, que havia comprat el terme als Martí i contractà 32 veïns amb les mateixes condicions que tenien els moriscs. El 1628 se separa d'Oriola. Va ser afonat pel terratrèmol del 1829, i reconstruit en zona oposada del Segura poc després amb 50 famílies en les terres comprades al seu senyor, Juan Roca y Carrasco, comte de Pino Hermoso.

[edita] Economia

Situada al bell centre de la comarca la seua economia es basa en el conreu dels cítrics, especialment la llima; també abasta importància la construcció.

[edita] Geografia

El terme, de 8,6 km2, és travessat d'oest a est pel Segura. Les obres de canalització del riu han propiciat la reforestació amb flora autòctona i adaptació per a l'esbargiment dels antics meandres, convertits en parc temàtic on es recreen els ecosistemes propis del Baix Segura. La zona més alta del municipi compta amb serres i cims ben poblats de bosc mediterrani, herbes aromàtiques i bona representació de la fauna.

[edita] Turisme

Quant al patrimoni s'ha de tenir en compte que el terratrèmol va destruir totalment el municipi per la qual cosa totes les construccions són dels darrers dos segles. Hi trobem:

  • L'església de la Verge del Roser, fundada en 1611 i restaurada en 1911.
  • L'edifici de l'Ajuntament.
  • L'auditori municipal "José Aparicio Peiró".
  • Santuari de la Pilarica.
  • Algunes de les antigues cases de llaurador de què destaca l'anomenada Vistalegre.

De la seua gastronomia esmentem l'arròs amb crosta, el putxero amb pilotes i la paella de conill.

[edita] Política

En les eleccions de 2003 la batllia va correspondre al PSPV, amb 7 regidors per 6 del PP.

A les eleccions municipals de 27 de maig de 2007 el PP va obtenir 7 regidors i el PSOE 6 regidors.

[edita] Enllaços relacionats