[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Orígens de Catalunya - Viquipèdia

Orígens de Catalunya

De Viquipèdia


Història de Catalunya
Prehistòria
Orígens de Catalunya
Cultura ibèrica
Període romà a Catalunya
Els visigots a Catalunya
Edat mitjana de Catalunya
Catalunya musulmana
La conquesta carolíngia
Procés d'independència dels francs
Feudalisme
Corona d'Aragó
Compromís de Casp
Dinastia Trastàmara
Guerra civil catalana
Edat moderna de Catalunya
Dinastia dels Habsburg (Àustries)
Guerra de Successió Espanyola
Decrets de Nova Planta
Dinastia Borbó
Història Contemporània de Catalunya
Guerra del Francès
Primera restauració borbònica
Casal de Savoia
Primera República Espanyola
Segona restauració borbònica
El Segle XX a Catalunya
Segona República Espanyola
Guerra civil espanyola
Franquisme
Tercera restauració
Transició espanyola
Comunitat autònoma
Cronologia de la Història de Catalunya
Història militar de Catalunya

Sobre la base llatina es van superposar dos prestrats principals en la formació del que serà Catalunya: el visigot i l'àrab, amb diferent grau d'incidència segons la part de Catalunya (nova o vella) i diversa influència en el temps d'estada i la composició social.

[edita] Els visigots

Els gots eren un poble dels considerats bàrbars pels romans que procedent de l'est es van anar traslladant al llarg del segle III i IV vers occident empesos pels huns.

Al Danubi es van separar en visigots i ostrogots, van adoptar la religió cristiana en la forma arriana, i eren de fet els més romanitzats de tots els pobles germànics que van arribar a la península durant el segle V.

El 410 van saquejar Roma i van establir-se a Barcelona el 415, poc després arriben amb un pacte (foedus) amb Roma (418-507) per combatre a favor de l'imperi, s'enfronten als huns que venceren a la batalla dels camps Catalàunics (451) i estableixen el regne de Tolosa des d'on iniciaran durant el regnat d'Euric una expansió que els portarà un altre cop a Catalunya i la península aquest cop de forma definitiva ja que progresivament els francs, un altre poble germànic, els van anar empenyent fins vence'ls a la batalla de Vouillé (507) . Llavors van establir la capital a Narbona, Barcelona un altre cop i finalment Toledo, lloc des d'on podien controlar per una banda els Sueus establerts al que avui és més o menys Galícia, els bascos i càntabres al nord i els bizantins establers a la bètica.

L'organització de Catalunya durant aquest període va continuar sent la mateixa que fins llavors i l'impacte demogràfic molt limitat donat que els visigots eren relativament poca població respecte els hispano-romans, a més que van establir-se preferentment al centre de la península deixant potser guarnicions militars en llocs claus.

La diòcesi de Tarragona i la Narbonense sembla que eren el marc de referència administratiu. La revolta de Paulus al 673, personatge d’origen grec, és el primer intent de crear un estat en aquests territoris, el rei Vamba ho va impedir aprofitant que era a prop de Catalunya amb un exèrcit per reprimir els bascons. El judici a Paulus, general visigot, s'ha conservat.

Hispania 711-714
Hispania 711-714

El 711 els àrabs envaeixen la península cridats pels mateixos visigots que es barallaven per la corona d'un territori dividit entre Roderic a l'oest i Àquila II a l'est, és a dir, Catalunya, Àquila va ser succeït per Ardó que va patir l'ocupació de Catalunya fins el 720.

El llegat dels visigots principalment és el dret romà compilat junt amb el visigot, El codi d'Euric, o el Liber Iudicum van tenir una gran repercussió al llarg de tota l’època medieval. Però també van quedar alguns noms propis com Alfred o Arnau i força vocabulari, sobretot militar, però també alguns com maduixa, bru, bogada i topònims com Geltrú o Areny.

Segons l'historiador Ferran Soldevila aquí ja es troben certes característiques de la història de Catalunya: el fracàs de l'intent de creació d'un regne a banda i banda dels Pirineus, el fet estratègic de la meseta central com punt de partida d'organització militar i política i la conflictivitat de Barcelona.

[edita] Vegeu també

Les altres categories són:

  1. Orígens de Catalunya.
  2. Edat mitjana de Catalunya entre la conquesta de Carlemany (732) i el compromís de Casp (1412).
  3. Edat moderna de Catalunya entre el compromís de Casp (1412) i els Decrets de Nova Planta (1716).
  4. Història Contemporània de Catalunya entre els Decrets de Nova Planta (1716) i el naixement del catalanisme polític (1898).
  5. Segle XX a Catalunya entre el naixement del catalanisme polític amb les Bases de Manresa 1898) i fins a la Transició espanyola (1982).
  6. Catalunya a l'actualitat entre la Transició espanyola (1982) i els nostres dies.