[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Kanbo - Viquipèdia

Kanbo

De Viquipèdia

Kanbo (en francès Cambo-les-Bains) és un municipi d'Iparralde al territori de Lapurdi, que pertany administrativament al departament dels Pirineus Atlàntics (regió d'Aquitània).

Kanbo és coneguda pel seu suau clima i estació termal que permeten activitats per al tractament de diverses malalties. Un museu està dedicat a Edmond Rostand, autor de Cyrano de Bergerac, en el palauet on va arribar a residir. És també la vila on va morir Isaac Albéniz, compositor català del segle XIX. La comuna es troba recorreguda pel curs del riu Nive, afluent de l'Adur. AL nord limita amb Haltsu, a l'oest amb Larresoro, al sud amb Itsasu, Louhossoa i Macaye, mentre que a l'est limita amb la comuna de Hasparren.

Taula de continguts

[edita] Població

Evolució demogràfica
1896 1901 1926 1936 1954 1962 1968 1975 1982 1990 1999
2010 2118 2340 3324 4374 3519 4083 4146 4162 4128 4416
A partir de 1962 es contabilitzen únicament els habitants empadronats

[edita] Museu Edmond Rostand

Als afores de la localitat es troba un museu dedicat a Edmond Rostand, una de les figures representatives de la Literatura francesa de finals del segle XIX, creador del cèlebre personatge de Cyrano de Bergerac. El museu ocupa la vila Arnaga, una gran mansió d'estil neobasc dissenyada per l'arquitecte Joseph-Albert Tournaire entre 1903 i 1906 segons els desitjos de l'autor. Aquest, que va arribar a Kanbo per a seguir un tractament contra la pleuresia, va decidir establir la seva residència en la mansió entre 1906 i 1918, període durant el qual va escriure la peça teatral Chantecler. El mateix Edmond Rostand va decorar segons el seu propi disseny els interiors de les 40 estades de la mansió inspirant-se en estils diversos com l'anglès per al rebedor o el xinès per al fumatori.

El museu està envoltat d'un gran jardí en estil francès dotat d'una galeria pèrgola la silueta de la qual que veu reflectida en les aigües de l'estany. Des de l'alt de la balconada, Rostand tenia per costum rebre als seus convidats sobre aquest jardí, recitant versos. La part posterior de la mansió es troba decorada per un jardí en estil anglès. En 1960, l'ajuntament va decidir la compra de l'edifici per a dedicar-lo al museu Edmond Rostand i en 1992 Gérard Depardieu li va realitzar la donació de la estatueta del premi César amb el qual havia estat guardonat per la seva interpretació en el film Cyrano de Bergerac. El museu va ser declarat Monument històric en 1995.

[edita] Estació termal de Kanbo

Kanbo alberga una estació termal que s'ha especialitzat en el tractament de malalties reumáticas, de l'artrosi i altres dolències de l'aparell locomotor però també en el tractament de les vies respiratòries, otorrinolaringologia i neumologia. L'edifici termal és d'estil neoclàssic envoltat d'un parc de 15 hectàrees.

[edita] Personalitats de la localitat

Kanbo es la localitat natal de Joseph Apesteguy, conegut com "Chiquito de Cambo", pelotari campeó de França.

Han mort a Kanbo personatges com:

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Cambo-les-Bains
Municipis de Lapurdi
Ahetze  Ahurti   Ainhoa  Angelu   Arbona   Arrangoitze   Azkaine   Baiona   Bardoze   Basusarri   Beskoitze   Biàrritz (Miarritze)  Bidarte   Biriatu   Bokale   Donibane Lohizune   Kanbo   Ezpeleta   Getaria   Gixune   Haltsu   Hazparne   Hendaia   Itsasu   Jatsu   Larresoro   Lehuntze   Lekorne   Lekuine   Hiriburu   Luhuso   Makea   Milafranga   Muguerre   Sara   Senpere   Urketa   Urruña   Uztaritze   Ziburu   Zuraide