[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Artrosi - Viquipèdia

Artrosi

De Viquipèdia

Artrosi
Classificació i recursos externs
ICD-10 M15.-M19., M47.
ICD-9 715
OMIM 165720
DiseasesDB 9313
MedlinePlus 000423
eMedicine med/1682  orthoped/427 pmr/93 radio/492
MeSH D010003
Viquipèdia:Avís mèdic
AVÍS MÈDIC

L'artrosi és la malaltia reumàtica més freqüent. Se sap que a Espanya la pateix fins a un 16% de la població major de 20 anys i, d'ells, les tres quartes parts són dones. És una malaltia produïda pel desgast del cartílag, un teixit que fa d'amortidor protegint els extrems dels ossos i que afavoreix el moviment de la articulació. Quan el cartílag es desgasta, va perdent elasticitat i força, arribant a provocar un mal funcionament del l'articulació. Com a conseqüència, apareix el dolor i la dificultat per a moure's.

L'artrosi pot afectar qualsevol articulació del cos. No obstant, la més freqüent són l'artrosi d'esquena que sol afectar el coll i la zona baixa de l'esquena (lumbar); l'artrosi de maluc i genoll, i l'artrosi de mans i peus que sol iniciar-se a partir dels 50 anys.

[edita] Tractament simptomàtic

Tradicionalment el tractament farmacològic que s'ha empleat per a fer front a l'artrosi ha sigut únicament simptomàtic. Pel fet que la possibilitat de curar la malaltia o de detenir-la era completament nul·la, l'objectiu dels tractaments s'ha centrat a eradicar en la mesura que es puga el dolor i altres molèsties associades a aquesta patologia mitjançant l'administració de analgèsics i antiinflamatoris.

[edita] Condroprotectors

En l'actualitat, el panorama ha canviat. Després de nombrosos assajos clínics s'ha demostrat que hi ha la possibilitat de retardar i prevenir les lesions dels cartílags mitjançant l'ús d'un nou tipus de fàrmacs: els coneguts com condroprotectors.

Els condroprotectors són medicaments que, a més d'una acció simptomàtica, exerceixen una acció modificadora del curs de l'artrosi, és a dir, són capaços de detenir l'avenç de les mateixa disminuint la velocitat de deteriorament dels cartílags. A més, es tracta de fàrmacs molt segurs pel que alguns especialistes recomanen el seu ús fins i tot com a mesura preventiva.

La teràpia condroprotectora retarda l'avanç de l'artrosi, no interacciona amb altres fàrmacs, evita el dolor i la incapacitat funcional i, a diferència dels fàrmacs tradicionals, no provoca efectes adversos.

A més del tractament farmacològic per a evitar en la mesura que sigui possible les conseqüències de l'artrosi és important realitzar exercicis adequats i aplicar calor o fred a l'articulació, ja que alleuja el dolor, disminueix la rigidesa i afavoreix la mobilitat.

També es coneix l'existència d'un tipus de tractament alternatiu als condroprotectors anomenat ozonoteràpia. Aquest tractament consisteix en la infiltració d'ozó mèdic a la zona afectada mitjançant una agulla de mesoteràpia. La agressivitat és nul·la i la efectivitat es descriu com a notable després de varis assajos clínics.

[edita] Enllaços externs