[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Hendaia - Viquipèdia

Hendaia

De Viquipèdia

Hendaia (en francès Hendaye i en basc Hendaia) és una localitat francesa del departament dels Pirineus Atlàntics en el territori basc de Lapurdi (Labord en francès), al País Basc francès. Limita al nord amb el mar Cantàbric, a l'est amb la commune d'Urrugne al sud amb Biriatu i a l'oest amb el riu Bidasoa i la badia de Txingudi . El nom significa "gran badia" i la ciutat és un important port pesquer, així com seu de l'estació ferroviària internacional entre França i Espanya. A més, la ciutat compta amb un balneari molt conegut i que ha donat grans moments històrics a la localitat. Compta amb 12.596 habitants.

La ciutat està al curs mig del Bidasoa, a prop hi ha l'Illa dels Faisans un lloc carregat d'història ja que el 1463 el rei francès Lluís XI de França va tenir una trobada amb Enric IV de Castella. El 1526 Francesc I de França, que havia estat fet presoner a la batalla de Pavia, va ser alliberat en aquesta illa a canvi de dos dels seus fills que van estar empresonats durant 4 anys. El 1615 hi va tenir lloc un intercanvi d'infantes reials, Isabel, germana de Lluís XIII, promesa amb el fill de Felip III i Anna d'Àustria, germana d'aquest últim que era la promesa de Lluís XIII. El 1659 s'hi va signat la Pau dels Pirineus de conseqüència nefasta per a la història de Catalunya, juntament amb l'acord nupcial entre Lluís XIV i Maria Teresa, filla de Felip IV. A partir del tractat de 1856, l'Illa dels Faisans pertany tan a França com a Espanya i des de 1901 ambdós països mantenen la soberania per torns, sis mesos cada un.

El 23 d'octubre de 1940 va tenir lloc a Hendaia la famosa entrevista entre Franco i Hitler per debatre la participació espanyola a la II Guerra Mundial.

Municipis de Lapurdi
Ahetze  Ahurti   Ainhoa  Angelu   Arbona   Arrangoitze   Azkaine   Baiona   Bardoze   Basusarri   Beskoitze   Biàrritz (Miarritze)  Bidarte   Biriatu   Bokale   Donibane Lohizune   Kanbo   Ezpeleta   Getaria   Gixune   Haltsu   Hazparne   Hendaia   Itsasu   Jatsu   Larresoro   Lehuntze   Lekorne   Lekuine   Hiriburu   Luhuso   Makea   Milafranga   Muguerre   Sara   Senpere   Urketa   Urruña   Uztaritze   Ziburu   Zuraide


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Hendaia