[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Itsasu - Viquipèdia

Itsasu

De Viquipèdia

Itsasu (en francès Itxassou) és un municipi d'Iparralde al territori de Lapurdi, que pertany administrativament al departament dels Pirineus Atlàntics (regió d'Aquitània).

Situada a 4 km de Kanbo i a la vora del riu Nive, Itsasu es troba en les vies d'accés immediat als cims de les muntanyes Artzamendi (926 m) i Mondarrain (750 m). Limita al nord amb Kanbo i Larresoro, a l'oest amb Ezpeleta i Ainhoa, i a l'aquest amb Louhossoa i Bidarray. Segons la tradició, una cossa del cavall del cavaller Roland, nét de Carlemany, va partir en dos una roca del congost formant un pas per al riu Nive, en un lloc cridat el Pas de Roland. Alberga restes funeràries prehistòrics anomenats cromlechs) en el cim de Mehatxe (716 m) sobre el mont Mondarrain. Al seu cim es troben les ruïnes d'un castell pertanyent al rei de Navarra ocupat fins al segle XV.

[edita] Demografia

Dades de població
1896 1901 1962 1968 1975 1982 1990 1999
1440 1431 1134 1175 1218 1297 1563 1770

[edita] Economia

Com altres comunas de la regió, Itxassou és un centre de producció de formatges d'ovella i de criatura de pottoka. Les seves cireres són famoses en les varietats xapata, beltza o peloa. La melmelada de cireres negres de Itxassou acompanya als plats preparats en base de formatge d'ovella que reben el nom de ardi gasna. Una fira anual de la cirera té lloc a principis del mes de juny.

[edita] Enllaços externs

Web oficial d'Itsasu

Municipis de Lapurdi
Ahetze  Ahurti   Ainhoa  Angelu   Arbona   Arrangoitze   Azkaine   Baiona   Bardoze   Basusarri   Beskoitze   Biàrritz (Miarritze)  Bidarte   Biriatu   Bokale   Donibane Lohizune   Kanbo   Ezpeleta   Getaria   Gixune   Haltsu   Hazparne   Hendaia   Itsasu   Jatsu   Larresoro   Lehuntze   Lekorne   Lekuine   Hiriburu   Luhuso   Makea   Milafranga   Muguerre   Sara   Senpere   Urketa   Urruña   Uztaritze   Ziburu   Zuraide