[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Visó europeu - Viquipèdia

Visó europeu

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Visó europeu

Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Carnivora
Família: Mustelidae
Gènere: Mustela
Espècie: M. lutreola
Nom binomial
Mustela lutreola
(Linnaeus, 1761)

El visó europeu (Mustela lutreola) és un dels mustèlids més mal estudiats a Europa, fins al punt que encara l'any 1989 era una espècie desconeguda a la fauna dels Països Catalans.

Més petit que el visó americà (les femelles pesen uns 400-600 g i els mascles uns 500-900 g), presenta un color marró més clar i unes taques blanques invariablement ben desenvolupades tant al llavi inferior com al superior.

Taula de continguts

[edita] Distribució, hàbitat i situació de l'espècie

L'àrea de distribució històrica del visó europeu abasta la meitat del nord de l'Europa Central, Bielorússia, Lituània, Letònia, Estònia, Ucraïna, Moldàvia, Romania i Rússia fins als Urals. No obstant, aquesta distribució s'ha modificat a causa de la desaparició de les seues poblacions de molts indrets i a la colonització de l'Europa Occidental des del segle XIX. Actualment roman restringit a dues zones totalment aïllades entre si per més de 2.000 km: la zona oriental a Romania i l'antiga Unió Soviètica, i l'occidental a l'oest de l'Estat francès i nord de l'Estat espanyol[1][2].

A la Península Ibèrica el gruix de la població es troba al País Basc i Navarra[3][4][5][6][7], i ha estat citat a Cantàbria[8]. Malgrat tot, la dada d'aquesta darrera localitat és molt antiga i no confirmada. Aquestes poblacions són producte d'una recent colonització efectuada durant el segle XX per les poblacions de l'oest de França[9]. L'any 1989 hom va trobar un exemplar al Delta de l'Ebre[10], segurament procedent de les poblacions navarreses i de La Rioja, tot seguint la conca de l'Ebre des d'aquestes localitats. L'exemplar va ser capturat a la Mar Morta dintre d'una nansa de pescar crancs marins. Posteriorment han estat trobats rastres al riu Ebre.

És un animal d'hàbits semiaquàtics. Viu a les masses d'aigua (aiguamolls i llacs) i als cursos fluvials de cabal mitjà amb abundant vegetació de ribera. Evita, però, els grans rius. A la Península Ibèrica se l'ha trobat fins als 800 m d'altitud.

Actualment és una de les espècies més amenaçades d'extinció al nostre continent. A Ibèria les seues poblacions són molt reduïdes i amenaçades, mentre que a Catalunya l'única dada de la qual hom disposa no permet de cap forma acceptar la presència d'una població, encara que no seria estrany que es trobessin més individus tant al Principat de Catalunya com a Aragó.

[edita] Biologia

Quant a la seua reproducció, l'aparellament té lloc des de febrer fins a l'abril inclòs. El visó capturat a Catalunya presentava un estat semifuncional dels seus testicles. La duració de la implantació diferida de l'òvul no és gaire coneguda. La gestació té una durada de 5-6 setmanes i el nombre de nadissos oscil·la entre 3 i 7, els quals romanen amb la mare fins a la tardor i arriben a la maduresa sexual als 9 mesos[11][12].

L'alimentació únicament ha estat estudiada a l'antiga URSS i a França[13]. A França, el visó europeu depreda principalment micromamífers (rata mesquera americana, talp de camp, talpó roig, talps i altres rosegadors), peixos, amfibis, crustacis, mol·luscs i insectes de mida gran, principalment. També s'alimenta, amb menor freqüència, d'ocells, rèptils i vegetals.

Il·lustració de visons europeus (Gustav Mützel, 1927).
Il·lustració de visons europeus (Gustav Mützel, 1927).

[edita] Gestió i conservació

El visó europeu és una espècie amenaçada d'extinció i actualment està inclòs en diverses legislacions com són el Conveni de Berna i el de Washington. A l'Estat Espanyol es troba protegit des de l'any 1980. Totes les poblacions europees estan desapareixent a un ritme molt accelerat. Les poblacions del nord de la Península Ibèrica segurament s'estan reduint. Les explicacions de la regressió i desaparició del visó europeu són molt variades.

Segurament, una de les primeres i més important podria ser la presència d'algun tipus de malaltia o epizoòtia encara desconeguda que està afectant greument les poblacions de visó europeu i que segurament provocà la seua desaparició d'Alemanya, Holanda, Suïssa, Dinamarca, Polònia i altres països de l'Europa Central durant aquest segle, abans de la destrucció del seu hàbitat i de l'aparició del visó americà als ecosistemes europeus. Amb posterioritat es van afegir altres causes com ara la construcció de pantans i canals, desviació dels cursos d'aigua i desbrossaments dels marges, desaparició de les zones humides per dessecació i aprofitament agrícola, pol·lució dels rius per metalls pesants i pesticides, presència del visó americà al mateix hàbitat (ocupen nínxols ecològics similars), ús de trampes, caça il·legal, etc.

Actualment la seua caça està totalment prohibida, i els exemplars que són morts per causa de l'ésser humà ho són accidentalment. L'única localitat coneguda amb aquesta espècie a Catalunya és inclosa al Parc Natural del Delta de l'Ebre, raó per la qual, i mentre s'esperen possibles noves troballes, el grau de protecció de l'hàbitat hauria d'ésser satisfactori.

[edita] Notes

[edita] Bibliografia

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Visó europeu
Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies