[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Verge (constel·lació) - Viquipèdia

Verge (constel·lació)

De Viquipèdia

Virgo

Virgo

clicau per engrandir la imatge

Abreviatura Vir
Genitiu Virginis
Simbologia la Verge
Ascensió recta 13 h
Declinació
Àrea 1294 graus quadrats
Posició 2ona
Nombre d'estrelles
(magnitud < 3)
3
Estrella més brillant Spica (α Vir)
(Magnitud aparent 1,0)
Meteors
  • Virgínides
  • Mu Virgínides
Constel·lacions
amb què limita
Visible a latituds entre +80° i −80°
Durant Maig es dóna la millor visibilitat

Virgo, o Verge (símbol ) és una constel·lació del Zodíac. És una constel·lació immensa (segona del cel, després d'Hydra), i extremadament antiga, ha representat la major part de les grans deesses de l'història, com Isis, Demèter, Persèfone, Cíbele, Àrtemis, Atena, etc. Segons una de les versions, era una deessa de la Justícia, Temis o Astrea, qui hauria deixat la terra degut a la grosseria dels homes. Virgo és representada portant la balança, així com una espiga de blat.

[edita] Estels i objectes estel·lars

L'estel més prominent es Spica, α Virginis. És fàcil de trobar, cal seguir la corba de Ursa Maior fins a Arcturus, i seguir fins a Spica.

Altres estels de Virgo son Zavitjava (β), Porrima (γ), Vindemiatrix (ε), la veremadora per que el Sol estava dins aquesta constel·lació, quan venia la verema a l'època clàssica, Zaniah (η), i Syrma (ι).

A causa d'un cúmul galàctic dins els seus limits. 5º a 10º a l'oest de Vindemiatrix, Virgo és extremament rica en galàxies. Per exemple M49 (el·líptica), M61 (espiral), M84 (el·líptica), M87 (el·líptica, amb una radiofont famosa), i M90 (espiral). Una altra galàxia és M104 (el·líptica), anomenada del Sombrero a causa de la seva forma. Es troba a 10º a l'oest de Spica.

[edita] Astrologia

El signe astrològic de Virgo (Verge) (que ocupa el Sol entre el 23 d'agost, i el 22 de setembre) s'associa a aquesta constel·lació. A algunes cosmologies, Virgo s'associa amb l'element clàssic de la Terra, és també un signe de la terra (amb Taure, i Capricorn). Està oposada a Piscis (Peixos).

[edita] Enllaç extern

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Verge (constel·lació)