Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Arcturus - Viquip??dia

Arcturus

De Viquip??dia

Arcturus
Nomenclatura
Bayer ?? Bootis
Flamsteed 16 Bootis
Altres HD 124897, HR 5340, BD +19??2777
Dades observacionals (??poca {{{??poca}}})
Constel??laci?? Bootes
Ascensi?? recta (??) 14h 15m 39,7s
Declinaci?? (??) +19?? 10' 56"
Magnitud aparent (V) -0,05m
Variabilitat 0,04m en 8,3 dies
Caracter??stiques astrom??triques
Dist??ncia a la Terra 36,7 a.ll. (11,26 pc)
Magnitud absoluta -0,38m
Paral??laxi 0.08878" ?? 0.00068"
Caracter??stiques f??siques
Tipus espectral K1.5 IIIpe
Lluminositat > 110 LS
Radi 24,5 RS
Massa 1???1,5 MS
Temperatura superficial 3.830 K
Edat 4,6??109 anys
Per??ode de rotaci?? ???


Arcturus, l'alfa de la constel??laci?? Bootes, ??s la quarta estrella m??s brillant del cel amb magnitud -0.05.

La seva classe espectral ??s K1.5 IIIpe gegant vermella; les lletres "p" i "e" volen dir "peculiar" i "emissi??", que indica que l'espectre de la radiaci?? emesa ??s inusual i ple de l??nies d'emissi??. Aix?? no ??s tan inusual en el cas de gegants vermelles, per?? Arcturus ??s un cas particularment acusat d'aquest fenomen. ??s 110 cops m??s lluminosa que el Sol, per?? aix?? ??s subestimar la seva pot??ncia ja que la majoria de la "llum" emesa est?? a l'infrarroig; la pot??ncia total emesa ??s aproximadament 180 vegades la del Sol.

Segons el sat??l??lit Hipparcos, Arcturus est?? a 36,7 anys llum (11.3 p??rsecs) de la Terra, relativament a prop. Les observacions precises fetes per aquest observatori orbitant han afegit dues dades al nostre coneixement. En primer lloc, ??s lleugerament variable, aproximadament 0,04 magnituds cada 8,3 dies. Es creu que la superf??cie oscil??la lleugerament, una caracter??stica comuna d'estels gegants vermells. En el cas d'Arcturus, aix?? va ser un descobriment interessant ja que ??s sabut que quant m??s vermell (m??s a prop de la classe espectral M o fins i tot a dins) ??s un gegant, m??s variable ser??. Casos extrems com Mira pateixen oscil??lacions de centenarss de dies; Arcturus no ??s molt vermella i ??s un cas l??mit entre variabilitat i estabilitat amb el seu per??ode curt i rang petit. L'Hipparcos tamb?? va indicar que Arcturus podria ser un estel binari, amb una companya vint vegades m??s feble que la prim??ria i orbitant molt a prop. Nogensmenys, els estudis m??s recents semblen indicar que nom??s ??s un s??l estel.

El nom de l'estel deriva del Grec Antic Arktouros que vol dir "Guardi?? de l'??s". ??s una refer??ncia al fet que ??s l'estel m??s brillant de la constel??laci?? de Bootes, el Bover, que est?? a prop de les Osses Major i Menor, Ursa Major i Ursa Minor.

Una manera senzilla de trobar Arcturus ??s seguir l'arc del m??nec de l'Ossa Major. Prolongant la l??nia, tamb?? es pot trobar Spica (?? Virginis).