[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bessons - Viquipèdia

Bessons

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre una constel·lació. Per a altres significats, vegeu «Bessons (desambiguació)».


Gemini

Gemini

clicau per engrandir la imatge

Abreviatura Gem
Genitiu Geminorum
Simbologia Els bessons
Ascensió recta 7 h
Declinació 20°
Àrea 514 graus quadrats
Posició 30ena
Nombre d'estrelles
(magnitud < 3)
4
Estrella més brillant Pollux (β Gem)
(Magnitud aparent 1,1)
Meteors
  • Gemínides
  • Rho Gemínides
Constel·lacions
amb què limita
Visible a latituds entre +90° i −60°
Durant Febrer es dóna la millor visibilitat

Els Bessons (en llatí Gemini) és una constel·lació zodiacal. Els seus estels més brillants són Càstor (α), de segona magnitud, i Pòl·lux (β), de primera. Gemini es pot veure en el cel hivernal, entre Taurus a ponent i la feble constel·lació de Cancer a l'est, Amb Auriga i Lynx al nord i Monoceros i Canis Minor al sud.

Taula de continguts

[edita] Estels principals

[edita] Càstor (α Geminorum)

Càstor és un estel gegant blanc. Amb una magnitud de 1,58, no és pas el més brillant de la constel·lació (aquest lloc li correspon a Pòl·lux) i la seva designació “α” es deu a la seva posició, la que està més al nord dels Bessons. És el 24è estel més brillant del cel.

Càstor és de fet un sistema múltiple. En una primera aproximació és un estel doble.

Càstor-A és un estel blanc de magnitud 1,98. Càstor-B és també blanc, de la magnitud 2,88. Volten un al voltant de l'altre seguint una òrbita excèntrica en 400 anys.

Cada un de aquests dos estels és també doble. Càstor-A està compost de dos estels semblants que orbiten en 9,2 dies a una distància de 0,04 ua. Els dos estels de Càstor-B completen una revolució en només 2,9 dies.

A unes 1000 ua de aquesta parella doble orbita Càstor-C, de la novena magnitud, que també és doble. En total, Càstor és un sistema estel·lar sèxtuple.

[edita] Pòl·lux (β Geminorum)

L'estel més brillant de la constel·lació és Pòl·lux (β Geminorum), de la magnitud 1,16, el 16è estel més brillant del cel. És un gegant taronja, distant uns 34 anys-llum (abastament apropat del nostre sistema solar, doncs), unes deu vegades més gran que el Sol.

[edita] Planetes Extrasolars

Dos estels tenen planetes extrasolars: HD 49674, amb un planeta 0,12 vegades la massa de Júpiter, que orbita a 0,0568 ua en 4,948 dies, i HD 50554, 4,9 cops més massiu que Júpiter, a 2,38 ua amb una revolució de 1.279 dies.

[edita] Objectes de cel profund

A la constel·lació de Gemini hi ha, entre d'altres, la nebulosa difusa IC 443, els cúmuls oberts M35 i NGC 2420 i les nebuloses planetàries NGC 2371, NGC 2392 i PLN205-14.1.

[edita] Història

Per als grecs, la constel·lació de Gemini representava a Càstor i Pòl·lux, els germans bessons d'Helena de Troia. Els romans hi veien Ròmul i Rem.

El programa d'exploració espacial Gèmini, de la NASA durant els anys 60, fou anomenat així a causa d'aquesta constel·lació.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Bessons