[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Trinitat Vella - Viquipèdia

Trinitat Vella

De Viquipèdia

Trinitat Vella és un dels barris que conformen el districte de Sant Andreu, a Barcelona. Abans d'esdevenir un barri barceloní era un extrem allunyat del municipi independent de Sant Andreu de Palomar conegut com el Coll de Finestrelles.

Té una superfície de 84 hectàrees i uns 8.000 habitants. Els seus límits actuals són el riu Besòs, la Meridiana i la carretera de Ribes i el passeig de Santa Coloma.

[edita] Història

L'any 1413 fou aixecada la capella de la Trinitat, que fou cremada durant la Guerra del Francès. Cap a 1445 s'hi posaren les forques jurisdiccionals de Barcelona, consistents en tres pedres i unes fustes dretes posades al damunt.

La Trinitat era una zona poc habitada i amb poc masos, tot i les vinyes que es conreaven a la part alta i que subsistiren fins a la dècada dels cinquanta. Entre 1952 i 1954 les vinyes van desaparèixer per construir-hi blocs d'habitatges i per convertir la part més alta en presó. Pocs anys després, l'expansió de noves vies de circulació separà la Trinitat en dos barris: la Trinitat Nova i la Trinitat Vella. El tren del nord desaparegué el 1960, i un any més tard s'inaugurà la perllongació de l'avinguda Meridiana.

El darrer canvi urbanístic que ha sofert aquest barri ha estat la construcció del Nus de la Trinitat, l'any 1992, eix i confluència de les rondes que envolten la ciutat de Barcelona.