[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Orde del Mèrit (Regne Unit) - Viquipèdia

Orde del Mèrit (Regne Unit)

De Viquipèdia

Creu de l'Orde del Mèrit de Dorothy Crowfoot Hodgkin, exposada a la Royal Society de Londres.
Creu de l'Orde del Mèrit de Dorothy Crowfoot Hodgkin, exposada a la Royal Society de Londres.

L'Orde del Mèrit (anglès: Order of Merit]] és un orde britànic i de la Commonwealth. És atorgat personalment pel Monarca. Va ser establerta el 23 de juny de 1902 pel Rei Eduard VII, basant-se en la Pour le Mérite prussiana, com a recompensa pel servei eminent a les forces armades, l'art, la literatura, les ciències o la promoció de la cultura.

L'atorga personalment el sobirà com a un present personal, i no requereix l'aprovació ministerial. Està limitada a 24 membres, a més del sobirà, però també pot ser atorgada a estrangers com a "membres honoraris". Des de l'inici està oberta a les dones, i la primera va ser Florence Nightingale al 1907.

Des de la seva creació és el màxim honor civil de la Gran Bretanya, i se situa immediatament després de la Gran Creu de l'Orde del Bany, si bé l'orde per si mateixa no atorga la cavalleria ni cap altre estatus. Els receptors poden emprar el sufix OM després del seu nom.

Entre els receptors hi figuren el General Dwight David Eisenhower (1945), Winston Churchill (1946), el Mariscal de Camp Alan Brooke, 1r Vescomte Alanbrooke (1946), el Mariscal de l'Aire Charles Frederick Algernon Portal, 1er Vescomte Portal de Hungerford (1946), el Mariscal de Camp Harold Alexander, 1r Comte Alexander de Tunísia (1960) i Lord Lluís Mountbatten, 1r Comte Mountbatten de Birmània (1965)

[edita] Disseny

Una creu amb els 4 braços iguals i les puntes arrodonides, de color vermell amb la vora blava. Al centre hi ha un medalló blau amb la inscripció “FOR MERIT” (Pel Mèrit) en lletres daurades. El medalló té la vora blanca i al voltant hi ha una corona de llorer. Sobre la creu hi ha una corona imperial.

La versió militar té dues espases creuades entre els braços de la creu.

El galó són dues franges de la mateixa amplada, en blau i vermell.

[edita] Membres actuals