[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dorothy Crowfoot Hodgkin - Viquipèdia

Dorothy Crowfoot Hodgkin

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Química
(1964)

Dorothy Mary Crowfoot Hodgkin ( El Caire, Imperi Britànic 1910 - Shiptons-on-Stour, Anglaterra 1994 ) fou una química i professora universitària anglesa guardonada amb el Premi Nobel de Química l'any 1964.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Ordre del Mèrit concedida a Dorothy Crowfoot Hodgkin
Ordre del Mèrit concedida a Dorothy Crowfoot Hodgkin

Va néixer el 12 de maig de 1910 a la ciutat d'El Caire, que en aquells moments formava part de l'Imperi Britànic i avui dia és la capital d'Egipte. Als quatre anys va retornar amb la seva família al Regne Unit on va estudiar química al Somerville College de la Universitat d'Oxford i es va doctorar a la Universitat de Cambridge el 1934, on es va especialitzar en cristal·lografia, disciplina de la qual fou professora a Oxford fins el seu retir l'any 1977.

L'any 1965 li fou otorgat el títol de l'Orde del Mèrit concedida per la reina Elisabet II del Regne Unit. Va morir el 29 de juliol de 1994 a la seva residència de Shiptons-on-Stour, Anglaterra.

[edita] Recerca científica

Hodgkin va ser pionera en la tècnica de determinació d'estructures de substàncies d'interès bioquímic mitjançant raigs X. Va convertir la insulina en el seu projecte d'investigació primària, iniciant la seva recerca l'any 1934 quan Robert Robinson li va oferir una mostra petita d'insulina cristal·lina. La difracció de raigs X a la dècada del 1930 encara no estava prou desenvolupada, per la qual cosa es va decidir a millorar la tècnica cristal·logràfica, aconseguint determinar l'estructura tridimensional de les biomolècules del colesterol l'any 1937, la penicil·lina el 1945, la vitamina B12 el 1954, la insulina el 1969, així com la de la lactoglobulina, ferritina i el virus del mosaic del tabac. Posteriorment Hodgkin i els seus col·laboradors es van encaminar al calciferol o vitamina D2, així com l'antibiòtic gramicidina.

El 1964 fou guardonada amb el Premi Nobel de Química per la determinació de l'estructura de moltes substàncies biològiques mitjançant els raigs X, convertint-se en la tercera dona en aconseguir aquest guardó després de Marie Curie i Irène Joliot-Curie.

[edita] Activisme social

Interessada en l'intercanvi intel·lectual entre científics i preocupada pels problemes que la ciència ocasionava a la població, entre 1976 i 1988 fou presidenta de les Conferències Pugwash de Ciència i Afers Mundials. Així mateix fou guardonada amb el Premi Lenin per la Pau concedit pel Govern Soviètic l'any 1985-1986.

[edita] Enllaços externs