Felip de Gr??cia (duc d'Edimburg)
De Viquip??dia
Felip de Gr??cia, pr??ncep de Gr??cia i duc d'Edimburg (Corf?? 1921). Pr??ncep de Gr??cia i de Dinamarca (1921 - 1947) i Pr??ncep de la Gran Bretanya i d'Irlanda del Nord i duc d'Edimburg (1947).
??nic fill mascle del pr??ncep Andreu de Gr??cia i de la princesa Al??cia de Battenberg. Alhora era n??t per via paterna del rei Jordi I de Gr??cia i de la gran duquessa Olga de R??ssia, mentre que per via materna ho era de la princesa Vict??ria de Hessen-Darmstadt i del pr??ncep Llu??s de Battenberg.
Mesos despr??s del seu naixement la fam??lia reial grega hagu?? d'abandonar el pa??s com a conseq????ncia del derrocament del rei Constant?? I de Gr??cia, oncle de Felip. La fam??lia de Felip qued?? atrapada a l'illa de Corf?? i ??nicament gr??cies a la intervenci?? del rei Jordi V del Regne Unit es pogueren escapar i fugir del pa??s.
El matrimoni dels seus pares aviat f??u aig??es i Felip ha comentat en nombroses ocasions que no t?? cap record d'haver format part de cap fam??lia n'hi haver conegut cap llar. De la seva educaci?? se'n f??u c??rrec la seva ??via materna, la marquesa de Milford-Haven que el sab?? introduir r??pidament a la cort brit??nica sense que mai perd??s el contacte amb els seus fam??liars grecs i molt especialment amb el rei Miquel I de Romania, fill de la seva cosina Helena de Gr??cia, i la princesa Alexandra de Gr??cia, filla del seu cos??, el rei Alexandre I de Gr??cia.
Aviat tamb?? la seva mare caigu?? en un per??ode de profundes depressions que ocasionaren el seu r??pid ingr??s en centres psiqui??trics alemanys. Felip fou introdu??t als exclusius col??legis alemanys de la l??nia de Kurt Hahn, assistint al centre instal??lat al Castell de Salem, al sud d'Alemanya, pel pr??ncep Maximili?? de Baden i al qual assistirien tamb?? les princeses Sofia de Gr??cia i Irene de Gr??cia.
Ingress?? a la Marina Brit??nica de la m?? del seu oncle, lord Llu??s Mountbatten, que seria l'??ltim virrei de l'??ndia. De la m?? de Mountbatten i sobretot de la princesa Marina de Gr??cia, cosina de Felip i tia d'Elisabet, Felip fou introdu??t a la Cort brit??nica. Particip?? al costat de Mountbatten i del rei Pau I de Gr??cia a diverses maniobres militars marines que contribu??ren decisivament en augmentar el prestigi de Mountbatten.
L'any 1944 moria a Canas el pr??ncep Andreu de Gr??cia, pare de Felip, la seva her??ncia fou dividia en deu parts de les quals set correspongueren a Felip. L'her??ncia consistia en una coberteria de plata i uns botons de plata.
L'any 1947, Felip adopt?? la nacionalitat brit??nica i es desprengu?? dels seus t??tols de pr??ncep de Gr??cia i de Dinamarca tot adoptant el cognom de Mountbatten. Finalment l'any 1947 despr??s de diverses visites a Balmoral i a Sandringham, Felip fou comprom??s amb la princesa Elisabet del Regne Unit.
Casat des de 1947 amb Elisabet II del Regne Unit filla del rei Jordi VI del Regne Unit i de lady Elisabet Bowes-Lyon. La parella s'establ?? a Londres i tingueren quatre fills:
- SAR el pr??ncep Carles del Regne Unit, pr??ncep de Gal??les, nascut el 1948 a Londres. Casat el 1981 i divorciat el 1996 de lady Diana Spencer, es cas?? en segones n??pcies amb Camilla Parker-Bowles el 2005.
- SAR la princesa reial Anna del Regne Unit, princesa reial, nascuda el 1950 a Londres. Casada el 1973 i divorciada el 1992 de Mark Phillips, es torn?? a casar el mateix 1992 amb l'almirall Timothy Laurence.
- SAR el pr??ncep Andreu del Regne Unit, duc de York, nascut a Londres el 1960. Es cas?? el 1986 amb Sara Ferguson de la qual es divorci?? el 1996.
- SAR el pr??ncep Eduard del Regne Unit, comte de Wessex, nascut a Londres el 1964. Es cas?? el (19 de Juny de 1999) amb Sofia Rhys-Jones.
El casament no estigu?? lliure de pol??miques i tot i ser el primer gran casament (alguns diuen que el m??s sumptu??s del segle XX) despr??s de la Segona Guerra Mundial. Les germanes de Felip, les princeses Margarida de Gr??cia, Teodora de Gr??cia i Sofia de Gr??cia se'ls prohib?? assistir a la cerim??nia com a conseq????ncia dels seus casament amb membres de la reialesa alemanya amb certes connexions amb el nacionalsocialisme. Fins i tot arrib?? a perillar la pres??ncia de la mare de Felip, que com a princesa de Battenberg tenia un t??tol alemany. Tamb?? la tia de la n??via, la princesa Maria del Regne Unit s'autoexclogu?? del casament ja que no s'hi havia convidat duc de Windsor.
El mateix any 1947, el rei Jordi VI del Regne Unit li conced?? de forma vital??cia el t??tol de duc d'Edimburg, comte de Merioneth i bar?? de Greenwich, l'any 1955 la seva esposa l'elev?? al rang de pr??ncep del Regne Unit i al tractament d'altesa reial al qual havia renunciat l'any 1947 per adoptar la nacionalitat brit??nica.
Felip s'integr?? r??pidament a la cort brit??nica que coneixia a la perfecci?? essent de gran ajuda lord Mountbatten; la seva ??via, la marquesa de Milford-Haven; i la princesa Marina de Gr??cia. La primera resid??ncia dels ducs d'Edimburg fou Clarence House. L'any 1952 la parella inici?? un tour ampli per la Commonwealth el qual inclo??a parades a Austr??lia, Nova Zelanda, Kenya o Tanz??nia. Mentre la parella era a Kenya, el duc d'Edimburg conegu?? la not??cia de la mort del rei Jordi VI del Regne Unit, la qual cosa signific?? l'ascens al tron de la seva esposa, essent Felip qui li hagu?? de donar la mala not??cia.
Una de les primeres coses que s'hagu?? de discutir fou el nom que la casa reial hauria d'assumir a partir de llavors. Mentre lord Llu??s Mountbatten recolzava l'opci?? que es pass??s a anomenar Casa de Mountbatten, la reina Maria de Teck comunic?? a Winston Churchill la seva ferma voluntat que continu??s anomenant-se Casa de Windsor. Churchill i la reina decidiren que el nom que prevalgu??s fou el de Casa de Windsor elegit l'any 1917 en substituci?? del de Casa de Sax??nia-Coburg Gotha.