[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Kenya - Viquipèdia

Kenya

De Viquipèdia

Republic of Kenya
Bandera de Kenya Escut de Kenya
(Bandera) (Escut)
Lema nacional: Harambee ("cooperativa" en suahili, sovint traduït com a "treballem plegats")
Localització de Kenya
Idiomes oficials anglès i suahili
Capital Nairobi
1° 16′ S, 30° 53′ E
Ciutat més gran Nairobi
Govern República
Mwai Kibaki
Raila Odinga
Superfície
 - Total
 - Aigua (%)

582.650 km² (46è)
2,3%
Població
 - Estimació 2004
 - Cens 2002
 - Densitat

32.021.856 (37è)
31.138.735
53 hab/km² (113è)
Moneda xíling kenyà (KES)
Fus horari
 - Estiu (DST)
(UTC+3)
no obs (UTC+3)
Independència
 -Date
Del Regne Unit
12 de desembre de 1963
Himne nacional Ee Mungu Nguvu Yetu (Oh Déu nostra força)
Domini internet .ke
Codi telefònic +254 (005 des de Tanzània i Uganda)
Gentilici Kenyà, kenyana
Mapa de Kenya
Mapa de Kenya

Kenya és un país de l'Àfrica Oriental, limitat al nord per Sudan i Etiòpia, a l'est per Somàlia i per l'Oceà Índic, al sud per Tanzània i a l'oest per Uganda. La capital és Nairobi.

La pronúncia correcta del nom del país, Kenya, no és pas /kènia/, com massa sovint se sent a dir, sinó /kenya/, ja que en suahili el dígraf ny es pronuncia igual que en català.

Taula de continguts

[edita] Història

Article principal: Història de Kenya

La història colonial de Kenya va començar amb la creació d'un protectorat alemany sobre possessions del sultà del Zanzíbar, després l'arribada del British East Africa Company en 1888. Les rivalitats entre aquests dos països van cessar quan Alemanya va renunciar a les seves possessions costaneres en favor del Regne Unit en 1890.

El Govern britànic estableix en 1895 el British East Africa, i en 1902 permet als colons blancs accedir als alts plans fèrtils. Aquests colons van tenir una influència en el Govern abans de mateix que colònia oficialment estigui declarat de la Corona en 1920, però va excloure als Africans de participació política directa fins a 1944. D'octubre de 1952 a desembre de 1959, la rebel·lió de Mau Mau combat la llei colonial britànica. Els responsables britànics van fer llavors participar cada vegada més dels Africans en els processos governamentals, amb la finalitat de tallar als rebels del seu suport.

Les primeres eleccions directes per a Africans en el Consell legislatiu van tenir lloc en 1957. Encara que els Britànics van esperar transmetre el poder a un grup moderat, va ser Kenya African Nacional Unió (KANU) de Jomo Kenyatta, membre de la tribu del Kikuyu i antic pres sota la llei marcial, que forma el primer Govern poc després la independència del país el 12 de desembre de 1963. Un any més tard Kenyatta esdevenia el primer President de la República.

En 1964 el partit minoritari, Kenya African Democratic Unió (KADU), coalició de petites tribus tement la sobirania del la més gran, s'auto-dissol i s'incorpora a la KANU. En 1966 es crea Kenya People's Union (KPU), un partit petit però ocupant un gran paper. Era dirigit per Jaramogi Oginga Odinga, ex Vicepresident i savi Luo. Després d'una visita animat de Kenyatta en la província de Nyanza, el KPU està prohibit i el seu cap empresonat. A la mort de Kenyatta el 22 d'agost de 1978, el Vicepresident Daniel Arap es converteix en President provisionalment, després presideixen oficialment el 14 d'octubre després d'haver estat triat pel cap del KANU i designat com el seu sol candidat.

Al juny de 1982 l'Assemblea nacional inscrit en la Constitució el Parlament desembre de 1991. rebutja l'únic partit, però aquesta clàusula en al desembre de 1992 de les eleccions multipartidistes dónen al KANU i el seu cap la majoria dels escons, i es reelegeix per a un mandat de cinc anys, mentre que els partits d'oposició s'apoderen un 45% aproximadament dels escons parlamentaris. El nombre de partits polítics va passar de 11 a 26 arran d'una liberalització al novembre de 1997. Després d'una curta victòria a les eleccions de desembre de 1997, el KANU va conservar la seva majoria parlamentària, i es va triar de nou. No podent constitucionalment representar-se al desembre de 2002, va intentar sense èxit fer d'Uhuru Kenyatta, fills d'un primer President de Kenya, el seu successor. Una coalició dispar de partits d'oposició va adquirir les eleccions, i el seu cap, es va triar a Mwai Kibaki, antic Vicepresident, per a President per una àmplia majoria.

[edita] Política

Article principal: Política de Kenya

Kenya és una república unitària multipartidista dins l'àmbit del Commonwealth. Segons la Constitució del 1963 (esmenada nou vegades fins el 2001), el cap d'estat i de govern és el president, el qual, dotat d'amplis poders, és elegit cada cinc anys per sufragi universal directe i nomena el govern. El poder legislatiu consta d'un parlament unicameral (Assemblea Nacional o Bunge) de 224 membres, elegits per sufragi universal per un període de cinc anys, llevat de 12 membres directament designats pel president. Kenya és membre de l'ONU, de l'OUA (des del 2002, Unió Africana) i del Commonwealth, a més d'altres organitzacions. Del 1982 al 1992 la Kenya African National Union (KANU) fou l'únic partit autoritzat.

[edita] Divisions administratives

Les províncies de Kenya.
Les províncies de Kenya.

Kenya es divideix en vuit províncies. Al capdavant de cadascuna es troba un Comissari provincial nomenat pel President. Les províncies (Mkoa) es subdivideixen en districtes (Wilaya), ells mateixos subdididits en divisions (Tarafa).' Es constitueix a cada divisió en localitats (Mtaa) i baixlocalitats (Kijiji). La zona de Nairobi]] està dotada amb un estatut especial i no s'inclou en cap districte o província. El Govern supervisa l'administració dels districtes i les províncies, que són:

  1. Província Central
  2. Província de la Costa
  3. Província Oriental
  4. Província de Nairobi
  5. Província del Nord-est
  6. Província de Nyanza
  7. Província de Rift Valley
  8. Província Occidental

Vegeu també la llista de Districtes de Kenya.

[edita] Geografia

Mont Kenya
Mont Kenya

El país comprèn diverses regions:

  • Una zona costanera baixa, relativament estreta i de 420 km de llargada.
  • La regió del Rift Valley (part de la gran fossa tectònica africana que s'estén des de la mar Roja fins al llac Malawi), de 50 a 80 km d'amplària, ocupada en part pels llacs Turkana (Rodolf), Baringo, Victòria, Nakuru, Nivasha i Magadi.
  • Un altiplà al nord-centre, que puja suaument fins als 2.000 metres i en el qual hi ha el desert de Chalbi.
  • un altre altiplà, a l'oest, separat de l'anterior per la fossa tectònica, que s'estén entre els llacs Turkana i Victòria. També a banda i banda d'aquesta fossa tectònica, s'alcen els cims volcànics dels monts Kenya (5.199 m i 5188 m) i Elgon (4.321 m).

Les diferències climàtiques són considerables, a causa de les diferències de relleu; la major part de les regions situades al nord de l'equador tenen clima càlid i sec, i al sector del llac Turkana la pluviositat és molt escassa; a la meitat sud es diferencien tres zones: la costanera, càlida i humida, la de les terres altes (que concentren la major part de la població), de clima temperat, i la del llac Victòria, típicament tropical. El riu de major cabal és el Tana.

La vegetació és tropical amb extenses sabanes i amb denses galeries de selva humida. A les regions del nord la sabana es transforma progressivament en un espinar àrid. A les altes muntanyes hi ha selva densa; més amunt, grans extensions de bosc de bruc boal, i, després, una vegetació especial de páramo, amb predomini de plantes herbàcies.

[edita] Clima

El clima de Kenya és tropical. És calent i húmid a la costa i a l'interior, i molt sec i temperat en les parts del nord i nord-est.

Ciutat Elevació (m) Màx (°C) Min (°C)
Mombasa   Capital Prov. Costa 17 30.3 22.4
Nairobi Capital del país 1,661 25.2 13.6
Eldoret Ciutat de la Prov. R. Valley 3,085 23.6 9.5
Lodwar Ciutat de la Prov. R. Valley 506 34.8 23.7
Mandera Ciutat de la Prov. Nord-est 506 34.8 25.7

El país rep molta insolació durant tot l'any, i les robes d'estiu s'utilitzen tot l'any. Tot i això, les temperatures són fresques a la nit i temperades al matí.

L'estació llarga de la pluja és des d'abril al juny. L'estació curta de la pluja és des d'octubre fins al desembre. La pluja sol caure a la tarda. El període més calent és a partir del febrer, i el més fred de juliol a agost.

Els animals solen migrar entre juny i setembre.

la gent de kenya té pocs diners

[edita] Demografia

La població es concentra sobretot al sud-est (on la mitjana és de 250 h/km2, i arriba a 2.450 h/km2 a la província de Nairobi). Gairebé s'ha triplicat en trenta anys (10.942.705 habitants el 1969, 19.536.300 el 1984 i 28.686.607 el 1999), conseqüència del molt elevat índex de natalitat (55‰ anual en 1980-85), que ha tendit, però, a reduir-se considerablement (29,4‰ l'any 2000). La mortalitat és elevada (14‰; mitjana mundial: 9‰), agreujada per l'alta incidència de la sida (l'any 2000 hom calculava que gairabé el 8% de la població estava infectada), que també redueix l'esperança de vida (48 anys el 2000). La població és rural en el 67% (2000) però, com en altres estats d'Àfrica, la urbanització té una clara tendència a augmentar (el 1979 era del 13%). Endemés de la capital, Nairobi, altres ciutats importants són Nakuru i Kisumu, al Rift Valley, i sobretot Mombasa, a la costa, principal port del país. La població de Kenya, africana en el 98,5%, pertany a tres grups lingüístics diferents: bantu, afroasiàtic i niloticosaharià. Són de llengua bantu els luhyas (12,4%), els kambes (9,8%) i els kikuius (17%); els massais, els turkanes, els suks i els nandis pertanyen al grup niloticosaharià; i els somalis, boranes i ormes són del grup afroasiàtic.

[edita] Cultura

Vegeu l'article: Cultura de Kenya. Per a la música kenyana, vegeu l'article: Música de Kenya.

[edita] Enllaços

Portal Articles relacionats amb Kenya
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Kenya
Viquinotícies A Viquinotícies hi ha notícies de contingut lliure relacionades amb Kenya: Quaranta cinc morts en una nova onada de violència a Kenya
Viquinotícies A Viquinotícies hi ha notícies de contingut lliure relacionades amb Kenya: Cremem vives a 15 persones a Kenya


Estats de l'Àfrica
Àfrica del Nord : Algèria Algèria · Egipte Egipte · Líbia Líbia ·Marroc Marroc · Mauritània Mauritània ·Sudan Sudan ·Tunísia Tunísia · Dependències: Açores · Canàries Canàries ·Ceuta Ceuta · Melilla Melilla · Madeira Madeira · Sàhara Occidental Sàhara Occidental
Àfrica Occidental :Benín Benín ·Burkina Faso Burkina Faso ·Camerun Camerun ·Cap Verd Cap Verd ·Costa d'Ivori Costa d'Ivori ·Gabon Gabon ·Gàmbia Gàmbia ·Ghana Ghana ·Guinea Guinea ·Guinea-Bissau Guinea Bissau ·Guinea Equatorial Guinea Equatorial ·Libèria Libèria ·Mali Mali ·Níger Níger ·Nigèria Nigèria ·República del Congo República del Congo ·São Tomé i Príncipe São Tomé i Príncipe ·Senegal Senegal ·Sierra Leone Sierra Leone ·Togo Togo
Àfrica Central :Burundi Burundi ·República Centreafricana República Centreafricana ·República Democràtica del Congo República Democràtica del Congo ·Rwanda Rwanda ·Txad Txad
Àfrica Oriental :Djibouti Djibouti ·Eritrea Eritrea ·Etiòpia Etiòpia ·Kenya Kenya ·Seychelles Seychelles ·Somàlia Somàlia ·Tanzània Tanzània ·Uganda Uganda · Dependències: Territori Britànic de l'Oceà Índic
Àfrica Austral :Angola Angola ·Botswana Botswana ·Comores Comores ·Lesotho Lesotho ·Madagascar Madagascar ·Malawi Malawi ·Maurici Maurici ·Moçambic Moçambic ·Namíbia Namíbia ·Sud-àfrica Sud-àfrica ·Swazilàndia Swazilàndia ·Zàmbia Zàmbia ·Zimbabwe Zimbabwe ·Dependències:França Mayotte · Reunió · Santa Helena
Nota: Aquestes grans regions africanes són merament indicatives. Alguns estats, situats en zones de transició, poden incloure's en una regió o en una altra atenent a criteris diferents.
En altres llengües