[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mont Kenya - Viquipèdia

Mont Kenya

De Viquipèdia

Kenya

Sortida de sol al Mont Kenya
.
Altitud: 5.199 metres m
Coordenades: 00° 09′ S, 37° 18′ ECoordenades: 00° 09′ S, 37° 18′ E
Situació: Centre de Kenya, a tocar de la Vall del Rift
Serralada: -
Material de formació: {{{Material}}}
Primera ascensió: 1899 per Halford Mackinder
Ruta normal: -
Muntanya - Muntanyes del món - Alpinistes


El Mont Kenya és la muntanya més alta de Kenya, i la segona més alta de l'Àfrica rere el Kilimanjaro i per sobre el Mont Stanley. Els pics més alts de la muntanya són el Batian (5.199m), el Nelion (5.188m) i el Lenana (4.985m). Està situat al centre de Kenya, just al sud de l'equador, al voltant de 150km al nord-est de Nairobi.

La muntanya és un volcà isolat i extingit, que va entrar en erupció per darrer cop fa de 2'6 a 3'1 milions d'anys. Als seus vessants s'hi troben diferents i variats biomes; les zones més baixes són de bosc sec, que canvien a bosc de muntanya de ginebrons i podocarpus al voltant dels 2.000m, amb un cinturó de canya americana als 2.500m, que canvia a un bosc superior d'arbres petis recoberts de molsa i liquens. Al voltant dels 3.500m existeix una zona afroalpina, amb unes roses característiques i gegantines. Repartides al llarg dels set cims que formen la muntanya es troben dotze petites glaceres que estan reculant en extensió des de l'any 1850.

L'àrea dels voltants de la muntanya es troba protegida donat que té concedit l'estatus de Parc Nacional. El parc nacional i el bosc natural del mont Kenya han estat declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

El poble kikuyu ha cregut tradicionalment que Ngai, l'ésser suprem, viu al Mont Kenya, anomenat per ells Kirinyaga.

El missioner Johann Ludwig Krapf va ser el primer europeu que reportà l'avistament del Mont Kenya, l'any 1849. La primera ascensió documentada va ser la feta per Halford John Mackinder, C. Ollier and J. Brocherel, el 13 de setembre de 1899. El cim més alt (Batian) és d'una dificultat tècnica elevada en l'escalada. Per contra la clàssica ruta del Diamond Couloir és de dificultat moderada. El cim Nelion va ser escalat per primer cop per Eric Shipton l'any 1929, i Shipton i Bill Tilman van completar la travessa de la carena entre els dos pics més alts. El Point Lenana, de 4.985 metres es pot fer caminant. El Mont Kenya s'escala millor al gener o febrer per la cara sud, i a l'agost o setembre per la cara nord.

Imatge:Mount kenia.jpg
El Mont Kenya es troba al centre del país, al nord-est de Nyeri

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Mont Kenya