[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Denominació d'Origen - Viquipèdia

Denominació d'Origen

De Viquipèdia

Una Denominació d'Origen (DO) és una indicació geogràfica que garanteix l'origen i la qualitat d'un vi que està elaborat a partir d'unes determinades varietats i amb pràctiques vinícoles, enològiques i d'envelliment establertes prèviament.

Un Consell Regulador de la Denominació d'Origen vetlla pel compliment del reglament, porta el registre de viticultors i de cellers adherits, controla la producció i verifica la qualitat de les anyades i del vi.

A la reglamentació europea s'anomenen «vins de qualitat produïts en una regió determinada», etiquetats amb les sigles VQPRD. Sota aquesta denominació s'integren, a més de les Denominacions d'Origen, l'Apellation d'Origine Contrôlée (AOC) de França i la Denominazione di Origine Controllata (DOC) d'Itàlia, entre altres.

Altres indicacions geogràfiques referides als vins són:

  • Denominació d'Origen Qualificada (DOQ), amb uns controls rigurosos. Només n'existeixen dues a Espanya: La Rioja i el Priorat.
  • Vi de la terra, per als vins de taula amb indicació geogràfica tradicional on es garanteix només l'origen.

Encara que específicament una Denominació d'Origen s'aplica als vins, de forma genèrica s'utilitza per a totes les indicacions geogràfiques de diferents productes. Les altres indicacions són:

[edita] Vins amb denominació d'origen

A més, la DO Cava, encara que majoritàriament coincideix amb la DO Penedès, té una regió distribuida per tot Espanya.

[edita] Enllaços externs