[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Denominació d'Origen Alella - Viquipèdia

Denominació d'Origen Alella

De Viquipèdia

DO Alella
Seu Alella
Superfície 560 hectàrees
Viticultors 137
Cellers 6
Producció 8.000 hectolitres
Varietats blanques Xarel·lo o pansa blanca, Garnatxa blanca, Chardonnay, Macabeu, Parellada, Chenin, Sauvignon blanc
Varietats negres Garnatxa negra, Picapoll, Ull de llebre, Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot noir.
Font: INCAVI

La Denominació d'Origen Alella (D.O.Alella) identifica el vi d'aquesta zona del Maresme i està reconeguda des de 1953, any en que va ser creat el Consell Regulador d'aquesta denominació d'origen.

Taula de continguts

[edita] Geografia

La característica més significativa de la D.O. Alella és l'existència del sauló, un terreny arenós d'origen granític i color pràcticament blanc, que té una gran permeabilitat i una gran capacitat de retenció de la irradiació solar. Això facilita la maduració del fruit i aporta finor als vins. El baix poder de retenció de l'aigua queda compensat pel microclima local.

A l'àrea de la denominació es distingeixen dues zones geogràfiques i climàtiques:

  • La zona del Maresme és a les faldes d'orientació marítima de la serralada Litoral, obertes a la influència del sol i la brisa mediterrània. La serralada protegeix dels vents freds i condensa la humitat que prové del mar, provocant un microclima típicament mediterrani amb estius càlids i secs i hiverns suaus. Les vinyes estan distribuïdes en parcel·les esglaonades que van del dels 90 m d'altitud fins els 260 m. Els vins d'aquesta zona són suaus, de grau i acidesa moderats.
  • La zona del Vallès Oriental és als vessants interiors de la serralada amb una orientació més obaga i un microclima més continental. Els vins són més àcids i enèrgics.

[edita] Vinificació

La varietat més característica de la Denominació d'Origen Alella es la pansa blanca, molt propera, tot i que no idèntica, a l'anomenada xarel·lo. Produeix uns vins blancs perfumats i lluents, especialment els anomenats marfil. Predomina l'elaboració de vins blancs amb la pansa blanca i la garnatxa blanca com a varietats principals. Altres varietats autoritzades són picapoll, malvasia, parellada, macabeu, chardonnay, chenin, sauvignon i moscatell de gra petit.

Per a l'elaboració dels rosats i negres, la varietat principal és la garnatxa negra. Són varietats autoritzades: garnatxa peluda, ull de llebre, merlot, cabernet sauvignon, pansa rosada i pinot noir.

[edita] Història

Els vins de la zona són mencionats per Plini el Vell a Naturalis Historia i per Marc Valeri Marcial a Epigrames, anomenats vins laietans. En el jaciment arqueològic de Veral de Vallmora, a Teià, s'han trobat una sèrie d'estructures que documenten l'elaboració del vi des del segle I fins al IV dC. Una inscripció en un segell de plom demostra que era explotat per famílies de Barcino. A l'Edat Mitjana els vins d'Alella subministraven la cort de comtes i reis de Barcelona. Era un dels vins favorits de la burgesia barcelonina del segle XIX, i s'exportava a Amèrica.

El 1906 es va fundar la cooperativa Alella Vinícola, productora de la tradicional marca Marfil. El celler de la cooperativa és de l'arquitecte modernista Jeroni Martorell i Terrats. Avui la pressió urbanística de l'àrea metropolitana de Barcelona ha fet que es redueixin els camps de cultiu de vinya. La superfície s'ha reduït a una tercera part des de que es va crear la Denominació d'Origen.

[edita] Municipis de la D.O.

El municipis que conformen la Denominació d'Origen Alella són:

[edita] Enllaços externs

Coordenades: 41° 29′ 43″ N 2° 17′ 45″ E