[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Moscatell - Viquipèdia

Moscatell

De Viquipèdia

Varietats viníferes
autòctones i tradicionals
Blanques

macabeu - malvasia
messeguera - moscatell
parellada - picapoll
trobat - xarel·lo

Negres

boval - callet - fogoneu
garnatxa - manto negre
monestrell - samsó - sumoll
trepat - ull de llebre

Vegeu també

Vinya
Denominació d'Origen

El moscatell és una varietat de cep blanca, encara que també n'existeix una varietat negra més escassa. Es cultiva arreu d'Europa, al nord d'Àfrica, Califòrnia, Austràlia i Sud-àfrica. Els gotims de moscatell són menuts amb un gra gros i ovoide, amb perfum i amb un gust dolç que recorda el mesc. S'utilitza com raïm de taula o panses i per fer vins dolços i misteles.

El vi de moscatell és un vi dolç obtingut amb aturada fermentativa per addició d'un altre vi, o bé amb una fermentació alentida i parcialment en ampolla, que fa que no tot el sucre esdevingui alcohol. La graduació és alta i el gust i l'olor recorden el mesc, d'on prové etimològicament el nom de moscatell, o moscat com es coneix a la Catalunya del Nord.

És una varietat molt antiga, ja utilitzada per grecs i romans. Es suposa que és originària d'Alexandria. Els musulmans la van introduir a la península Ibèrica. Necessita del veïnatge del mar, que li aporta el grau d'humitat necessari per a obtenir una vegetació òptima. Les principals zones productores són litorals: la Marina, la Foia de Bunyol, el Camp de Tarragona i el Rosselló. Destaquen els moscatells de la DO Alacant, la mistela de moscatell de la DO València i el Moscat de Ribesaltes.

Existeixen diverses varietats de moscatell. A vegades se n'indica la procedència: moscatell d'Alexandria, de Màlaga, de Frontignan, etc. Altres varietats són:

  • Moscatell de gra petit. És una varietat de cep blanca amb un raïm compacte i menut amb perfum de taronja.
  • Moscatell de gra gros, moscatell romà o romer. És una varietat de cep blanca amb un raïm de gra voluminós i ovoide.