[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Alfafar - Viquipèdia

Alfafar

De Viquipèdia

Alfafar
Escut d'Alfafar
(En detall)
Localització

Localització d'Alfafar respecte del País Valencià Localització d'Alfafar respecte de l'Horta Sud


Municipi de l'Horta Sud
Estat
• CCAA
• Província
• Comarca
• Mancomunitat
• Partit judicial
Espanya
Comunitat Valenciana
Província de València
Horta Sud
Manc. de l'Horta Sud
Catarroja
Gentilici Alfafarenc, alfafarenca
Predom. ling. Valencià
Superfície 10,1 km²
Altitud 6 m
Població (2007)
  • Densitat
20.321 hab.
2.011,98 hab/km²
Coordenades 39° 25′ 20″ N 0° 23′ 26″ OCoordenades: 39° 25′ 20″ N 0° 23′ 26″ O
Distàncies 5 km de València
Sistema polític
Nuclis
Ajuntament
• Alcalde:

2
13 PSPV i 8 PP
Emilio Muñoz García (PSPV)
Codi postal 46910
Festes majors Darreries d'agost i principis de setembre
Web

Alfafar és un municipi del País Valencià que es troba a la comarca de l'Horta Sud.

Limita amb Massanassa, Paiporta, Sedaví i la ciutat de València.

Taula de continguts

[edita] Geografia

Alfafar, situat a 5 km de la ciutat de València, té un terme municipal de més de 10 km2 de superfície plana i fèrtil, majoritàriament dedicada a regadius entre els que predomina l'arròs. El seu nucli urbà edificat ocupa tan sols poc més d'un 10%. Estant gran part del terme dins del parc Natural de l'Albufera.

El terme es troba travessat de nord a sud per quatre grans eixides viàries que comuniquen el poble amb la capital i que li conferixen una gran accessibilitat, tant per carretera com per tren: - L'autovia cap a Alacant-Albacete (pista de Silla). - L'antiga carretera N-340 (El Camí Reial de Madrid). - La via del ferrocarril (entre les dos vies). - La CV-400 (el corredor comarcal) D'est a oest creua el terme la carretera d'Alfafar- El Saler.

[edita] Nuclis

  • Alfafar
  • Tremolar

Compta amb quatre barris, què són: L'Arborar, el Barri Orba (comunament denominat parc Alcosa), els Alfalars i el Rajolar.

[edita] Història

Alfafar va ser en el seu dia una alqueria musulmana. El nom procedix de l'àrab "a l'Hofra" que significa lloc fondo, de clots o fosses. Eixes fosses s'han trobat en temps prou recents en el procés de realització de diverses obres en el centre del poble. En un cantó de la plaça del País Valencià van aparéixer galeries a una profunditat de quatre a cinc metres; en elles es van trobar diversos trossos de ceràmica que es creu que daten dels segles IX o X. En nom d'al Hofra va ser convertint-se, successivament per corrupció i ús de la paraula, en Alfolfar, Alfofar i en l'actual Alfafar.En el Llibre del Repartiment de Jaume I, hi ha constància de donacions al juny de 1238 -abans de la Conquesta de València que es va realitzar a l'octubre- de cases i terres, a gents de les seues hosts en "Alqueriam d'Alfofar". Al gener de 1347 el Rei Pere IV el Cerimoniós dóna totes les terres al senyor Pedro Boval, cavaller principal d'este Regne, de totes les terres, convertint-lo en Senyoriu a favor seu el catorze de febrer de 1363, i la seua família el va exercir fins a la desaparició dels senyorius en 1812. Encara que resten poques edificacions antigues, se suposa que per este poble discorria la Via Augusta, i que va existir un nucli de població molt antic dedicat a l'agricultura i la pesca, a causa de la proximitat del lloc amb el llac de l'Albufera.

[edita] Demografia

Evolució demogràfica
1900 1910 1920 1930 1940 1950 1960 1970 1981 1991 2000 2005 2006 2007
2.552 2.934 3.241 3.531 3.983 4.126 4.394 13.093 20.195 19.996 18.878 19.877 20.322 20.321

[edita] Economia

L'economia del municipi ha sigut fins estos últims anys agrícola, predominant el cultiu de l'arròs i en menor grau, la taronja, però ha anat evolucionant i actualment predomina el sector industrial i comercial, desenrotllant-se en els últims anys, el sector servicis. Les empreses del municipi s'han anat desplaçant a la zona industrial; a més, s'estan establint un bon nombre d'empreses degut als bons servicis i comunicacions (accés a la Pista de Silla, xarxa ferroviària i transport col·lectiu urbà).

En el sector industrial cal tindre en compte que Alfafar i els seus voltants ha sigut tradicionalment una zona dedicada a la indústria moble (el triangle del moble: Alfafar, Benetússer i Sedaví). És una activitat important encara que els centres de treball s'han anat desplaçant cap als polígons industrials. Entre un 40% i un 60% de la demanda d'ocupació de la població activa del municipi d'Alfafar pertany al sector servicis, la qual cosa podria deure's especialment que una de les activitats destacades del municipi i dels pobles limítrofs es basa en els comerços, encara que ben sovint es tracte de xicotets i mitjans comerços. Recentment s'ha inaugurat el Centre Comercial MN4, un complex comercial i d'oci que es pot considerar com un nou jaciment d'ocupació sense oblidar l'ocupació que ha generat el parc Albufera i Centre Comercial Carrefour.

Per tant Alfafar és considerada una zona de gran activitat comercial. L'existència d'estes grans superfícies comercials i d'oci, provoca que la proximitat dels potencials centres de treball al domicili dels demandants, signifique un atractiu de cara a la intenció d'inserir-se laboralment en les empreses que conformen els complexos comercials i al seu torn l'interés de l'empresari per contractar persones residents en la zona.

[edita] Política

Resultats electorals de Alfafar, 2007
Candidatura Cap de llista Vots Regidors/Consellers
Partit Socialista del País Valencià Emilio Muñoz García 5.355 13
Partit Popular María José Bello Bañon 3.258 8
Esquerra Unida del País Valencià 462 -
Parque Alternativa Unida - Alfafar 260 -
Altres 410 -
En blanc 105 -
Total 9.891 21

[edita] Monuments

  • Església de la Mare de Déu del Do. L'origen de la parròquia d'Alfafar es remunta als primers anys després de la Conquista del Regne de València. Constituïa la primera demarcació parroquial situada al sud del terme de la ciutat. L'actual temple parroquial, que substituïx un altre anterior d'estil gòtic situat sobre el mateix lloc, va ser iniciat en 1736 amb aportacions del propi poble i conclòs l'any 1748. Es tracta d'un edifici construït a base de maçoneria reforçada per capes de rajola cuita a la manera romana, en l'estil barroc popular valencià, típic per a les construccions de la primera mitat del Segle XVIII.
  • Antic Sindicat Arrosser. Edifici de corrent noucentista. En 1942 l'edifici va passar a ser propietat del Sindicat Arrosser de la Federació d'Agricultors de l'Arròs a Espanya , per a oficines i magatzem.
  • Plaça del País Valencià. Inaugurada a mitjan 2006.

[edita] Llocs d'interés

[edita] Festes locals

  • Festes Patronals a finals del mes d'agost. El dia gran és el 8 de setembre, amb motiu la Festa de la Mare de Déu. Dins del calendari se celebren els actes en honor a la Mare de Déu del Socors, Sant Sebastià, la Mare de Déu d'Agost i la Puríssima. El dia 17 de setembre es commemora la trobada de la mare de Déu en el lledoner.
  • Festa en honor a la Mare de Déu dels Desemparats es realitza en la primera setmana de juny en el Barri de l'Arborar.
  • Festa Gran o Popular a mitjan mes de juliol i en el mes de novembre la Festa en honor al Santíssim Crist, en Barri Orba o parc Alcosa.
  • Creu de maig. Els casals fallers són els encarregats dels actes i programes al voltant de la històrica Creu de maig.

[edita] Fills il·lustres

  • Mercé Viana Martínez (Alfafar, 1946) és escriptora i pedagoga. Compagina la dedicació al món de l'educació amb la creació literària.

[edita] Enllaços externs


editar Municipis de l'Horta Sud

Albal | Alcàsser | Alfafar | Benetússer | Beniparrell | Catarroja | Massanassa | Paiporta | Picassent | Llocnou de la Corona | Sedaví | Silla