[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Alqueria - Viquipèdia

Alqueria

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre el llogaret rural. Per a altres significats, vegeu «Alqueria (desambiguació)».


De l'àrab Al-garya, que significa "El poblat xicotet". Originària d'Al Andalus, és una casa de labors tant agrícoles como ramaderes. De vegades també està formada per un conjunt d'estes construccions situades lluny d'una població. Té similitud amb la vil·la romana.

Igual com altres vil·les rurals, es van crear en temps de pau social, ja que no disposaven de defenses pròpies. Algunes han arribat fins als nostres dies.

Les alqueries que encara hi ha en l'actualitat han sobreviscut a diferents èpoques de despoblació i abandó rural. Algunes van adoptar diferents activitats, com a molins o tallers. Actualment, a causa de l'auge del turisme rural, moltes s'han adaptat al ram de l'hotaleria com a allotjaments o restauració, d'altres com a centres culturals o museus.

[edita] Alqueria valenciana

Aquest habitatge rural, ubicat habitualment en vessants assolleades, és d'una gran austeritat i senzillesa, consisteix en una edificació d'una o dues plantes, amb una sola crugia, i coberta a una o dues aigües.

A l'Horta de València eren bastant numeroses fins fa poc. Algunes han adoptat el nom de "Casa", com ara Casa Bajoca, Casa Negra, etc.

[edita] Alqueria andalusa

A Andalusia n'han arribat algunes fins als nostres dies, a les Alpujarras i la Comarca de Guadix. Actualment s'estan recuperant per al turisme rural. Altres es van reconvirtir en els cortijos o municipis.

D'altres, en canvi, no van tindre tanta sort i a conseqüència de l'èxode a les grans ciutats van desaparéixer.