[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Valljunquera - Viquipèdia

Valljunquera

De Viquipèdia

Valljunquera des de Santa Bàrbara
Valljunquera des de Santa Bàrbara

Valljunquera és un municipi del Matarranya al límit amb la comarca aragonesa del Baix Aragó. Al seu terme es trobe el poble abandonat del Mas del Llaurador

Variació històrica del cens de Valljunquera
1900 1910 1920 1930 1940 1950 1960 1970 1981 1991 2001
1.271 1.340 1.565 1.275 1.162 1.004 801 679 608 463 423


Taula de continguts

[edita] Geografia

El terme s'estén des de la serra de Lliri (689 m alt), al sud del terme amb el municipi de Fórnols, fins a la vall de Massalió, tributària del Matarranya per l'esquerra. El territori és drenat, a més, per la vall Junquera, també tributària del Matarranya, a través del torrent de les Canals. Predominen les pinedes i la garriga.

[edita] Economia

L'agricultura és la principal activitat econòmica: l'olivera, amb denominació d'origen "Oli del Baix Aragó", ametllers, presseguers, cereals i vinya.

[edita] Arqueologia

El seu terme municipal és important quant a jaciments arqueològics, existint almenys dades de 3 jaciments ibèrics: el Mirablanc, el Castellar i el Lliri.

El Mirablanc, situat a la serra del mateix nom, data entre el 500 i 50 aC en la primera edat del ferro, fou descobert el 1916 pel rector Nicolás Martínez i explorat per Pere Bosch i Gimpera de l'Institut d'Estudis Catalans, es caracteritza per la seva situació privilegiada; seguint els esquemes indoeuropeus, apareixen traçats de cases de planta regular i les restes d'una muralla. El Castellar (o Mas de Llaurador) podria situar-se en el segle V aC, van aparèixer restes de ceràmica que es troben dipositades al Museu Arqueològic de Catalunya.

[edita] Història

El topònim Valljunquera deriva del llatí valle 'juncariao' 'vall dels joncs'. En català occidental els joncs són anomenats juncs.

Es conserven restes de l'antiga muralla que voltava a la població, record de l'època en què la població va pertànyer a l'orde de Calatrava d'Alcanyís.

El Mas del Llaurador és un poble abandonat en el terme municipal de Valljunquera. Actualment està en ruïnes.

[edita] Personatges il·lustres

[edita] Festes i esdeveniments culturals

  • 17 de gener Sant Antoni, se celebra amb una gran foguera a la plaça Major, es la festa del fadrins, quintos, que s'encarreguen d'arreplegar la llenya. Al poble veí de La Portellada es fa una representació de la vida de Sant Antoni.
  • 24 de juny, Nit de Sant Joan, caragolada popular.
  • 29 de setembre, Sant Miquel.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs


Comarques naturals de la Franja de Ponent
la Ribagorça
Areny de Noguera - Benavarri - Beranui - Bonansa - Capella (part) - Castigaleu - Estopanyà - Graus (part) - Lasquarri - Monesma i Queixigar - Montanui - les Paüls - Isàvena (part) - el Pont de Montanyana - Sopeira - Tolba - Tor-la-ribera - Viacamp i Lliterà
la Llitera
Albelda - Baells - el Campell - Camporrells - Castellonroi - Peralta i Calassanç - Sant Esteve - Sanui i Alins (part) - Tamarit - el Torricó - Valldellou - Vensilló
el Baix Cinca
Fraga - Mequinensa - Saidí - Torrent de Cinca - Vilella de Cinca
el Matarranya
Aiguaviva - Arenys de Lledó - Bellmunt de Mesquí - Beseit - Calaceit - la Canyada de Beric - la Codonyera - Cretes - Faió - Favara - Fondespatla - Fórnols - la Freixneda - la Ginebrosa - Lledó - Maella - Massalió - Mont-roig de Tastavins - Nonasp - Pena-roja - la Portellada - Ràfels - la Sorollera - la Torre de Vilella - la Torre del Comte - Torredarques - la Vall de Tormo - Vall-de-roures - Valljunquera


Bandera d'Aragó Aquest article sobre l'Aragó és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.