[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Setge de Girona (1711) - Viquipèdia

Setge de Girona (1711)

De Viquipèdia

Setge de Girona de 1711
Guerra de Successió Espanyola
Data mitjans de desembre de 1710
a 23 de gener de 1711
Localitat Girona
Resultat victòria filipista
Setge de Girona (1711) (Catalunya 1659-1716)
Setge de Girona (1711)
Setge de Girona (1711)
Bàndols
Regne de França Catalunya
Comandants
Adrien Maurice de Noailles Ignasi-Joan de Picalquers
Forces
10.000 2.000
Baixes
348 morts i 512 ferits 400 morts o ferits
200 presoners
Batalla anterior Batalla posterior
Batalla d'Almenar Batalla de Prats de Rei
La Guerra de Successió a
la Corona d'Aragó (1704-1714)
Barcelona 1704 - Congost - Montjuïc - Barcelona 1705
Sant Mateu - Vila-real - Xàtiva 1706 - Barcelona 1706
Xàtiva 1707 - Dénia - Lleida - Morella - Ares - Tortosa
Almenar - Girona - Prats de Rei - Cardona
Barcelona 1713-14 - Braç Militar - Arbúcies


El Setge de Girona de 1711 fou un dels episodis de la Guerra de Successió, en el que els borbònics prenen la ciutat de Girona.

[edita] Antecedents

Preveient la mort de Carles II de Castella sense descendència, les principals potències europees van proposar un príncep elector de Baviera, amb el conseqüent repartiment de possessions entre aquestes potències. Però aquest mor, i Carles II en el darrer testament abans de morir proposa Felip d'Anjou. Felip entra a Barcelona el 2 d'octubre i les Corts finalment es taquen el 14 de gener de 1702 amb el jurament de les constitucions catalanes pel Rei. Els aliats proposen l'Arxiduc Carles i comencen les hostilitats.

Els carlistes guanyaren terreny al principi, i el pretendent austríac entrà a la capital catalana el 9 d'octubre de 1705 enmig de la joiosa rebuda de la població catalana que el proclamà el seu rei Carles III. Catalunya queda definitivament en mans austríaques després del fallit setge de Barcelona de 1706. A la península, la guerra continuà entre atacs i contraatacs dels dos bàndols. Carles ocupà Madrid el 1707, però Felip la recuperà, i en la retirada, a la batalla d'Almansa (25 d'abril del 1707), les tropes filipistes van vèncer les de l'Arxiduc i això precipità el signe de la guerra. El regne d'Aragó i el Regne de València van ser annexionats a Espanya.

L'estiu de 1710, l'exèrcit aliat, reorganitzat, reprèn les accions ofensives i venç als borbònics a la batalla d'Almenar i la Batalla de Monte de Torrero, recuperant l'Aragó, i l'Arxiduc torna a entrar a Madrid el 21 de setembre, però la impossibilitat de mantenir-la, els fa retirar, sent derrotats els exèrcits aliats a la batalla de Brihuega i la Batalla de Villaviciosa de Tajuña i perdent definitivament Aragó. Aquesta desastrosa campanya va deixar Catalunya sense tropes, i això va fer que el territori estigués a mercè de les incursions dels borbònics. El nord del país va patir, atès que des de França, les tropes de Adrien Maurice de Noailles, el duc de Noailles arriben fins a Girona.

[edita] El Setge

Girona és assetjada a mitjans de desembre de 1710, i el 29 de desembre ja capitulava el Castell de Montjuïc, cosa que va permetre a Noailles emplacés bateries d'artilleria al Puig d'en Roca, des d'on bombardejà la ciutat, atac només aturat per les fortes plujes i la crescuda de l'Onyar del 9 al 12 de gener, que immobilitzà les tropes franceses. La ciutat capitulà el 14 de gener de 1711 i el dia 25 varen ser signades les capitulacions, per les que els ciutadans que havien estat mobilitzats no serien castigats.

[edita] Conseqüències

Amb la capitulació de Girona la resistència catalana a les tropes de Felip V quedava reduïda a les places de Cardona i Barcelona. Després de reunir-se els Braços generals es va decidir continuar amb la lluita en defensa pròpia. El març de 1713 les tropes de Felip V, capitanejades pel duc de Berwick, iniciaven el setge de Barcelona.