[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Lucio Silla - Viquipèdia

Lucio Silla

De Viquipèdia

Lucio Silla

Luci Corneli Sul·la
Títol original:
Llengua original: italià
Gènere: opera seria
Música: Wolfgang Amadeus Mozart
Llibret: Giovanni de Gamerra
(Llibret online)
Font literària: vida de Luci Corneli Sul·la, polític i general romà, cònsol l'any 88 aC i 80 aC.
Actes: 3
Època de composició: octubre - desembre de 1772
Estrena: 26 de desembre de 1772
Teatre: Teatre Regi Ducal de Milà
Estrena Liceu: 30 d'abril de 1987
Personatges:

S'indica en cursiva el repartiment de l'estrena

  • Lucio Silla (Luci Sul·la), dictador (tenor), Bassano Morgnoni
  • Júnia, filla de Caius Màrius, promesa de Cecilio (soprano), Anna d'Amicis Buonsolazzi
  • Cecili, senador proscrit (soprano), Venanzio Rauzzini (castrato)
  • Lucio Cinna (Lluci Corneli Cinna, patrici romà (soprano), Felicità Suardi
  • Cèlia, germana de Sul·la (soprano), Daniella Mienci
  • Aufidi, tribú (tenor), Giuseppe Onofrio

Lucio Silla (Luci Sul·la) és una òpera en tres actes, composta per Wolfgang Amadeus Mozart (1772) sobre un llibret de Giovanni de Gamerra, amb modificacions de Pietro Metastasio. Porta per el número de catàleg KV 135.

Es va compondre per als carnestoltes milanesos de 1772-1773. Es va estrenar al Teatre Regi Ducal de Milà el dia 26 de desembre de 1772.

Mozart va començar a compondre aquest encàrrec a Salzburg, i després va viatjar al novembre i desembre de 1772 a Milà per a concloure'l. És un drama per a música, òpera seria, en tres actes, en italià.

Taula de continguts

[edita] Valoració musical

L'orquestra consisteix en corda, dos flautes, 2 oboès, 2 fagots, 2 trompes, 2 trompetes, 2 timbals i baix continu. Té 23 números, dels que 18 són àries, 2 duos, un trio i dos temes corals.

De les peces vocals cal destacar:

Núm. 2: Il tenero momento (Cecili)
Núm. 3: Se lusinghiera speme (Cèlia)
Núm. 4: Dalla sponda tenebrosa (Júnia)
Núm. 7 Duet de Júnia i Cecili: D'Elisa in sen m'attendi. Aquest duet entre Cecili i Júnia, en l'escena del sepulcre, és un dels moments notables de l'obra, que anuncia la qualitat d'obres posteriors del compositor.
Núm. 11: ah s'il crudel periglio (Júnia)
Núm. 15: Quando sugli arsi campi (Cèlia)
Núm. 16 Ària de Júnia: Parto, m'affretto.
Núm. 21 Rondó d'Aufidi: Pupille amate
Núm. 22: Fra i pensier (Júnia)

Com era característic en Mozart, va adaptar el text a la qualitat dels cantants. Per exemple, per al tenor Morgnoni, que era un debutant, va escriure només dues àries, malgrat que es tracta del personatge que dóna nom a l'òpera. En canvi, va aprofundir en les peces corresponents als dos virtuosos: la soprano Anna d'Amicis Buonsolazzi i el castrat Venanzio Rauzzini, home de gran cultura i per a qui Mozart escriuria, poc després, el motet Exsultate, jubilate, KV 165.

En l'estrena, l'òpera va tenir un gran èxit. Es va representar 26 vegades i després va caure en l'oblit. Es va reestrenar l'any 1975, en versió de concert oferida a Salzburg.

Mozart tenia setze anys quan la va compondre. Suposa un avanç respecte a la seua prèvia òpera seria, Mitridate, re di Ponto, amb una tècnica compositiva més sòlida i madura.

Com totes les òperes serioses de Mozart, les peces individualment considerades, així com l'orquestració, és molt superior a altres contemporànies. No obstant, l'interès dramàtic és molt limitat. Segueix l'estil de l'escola napolitana, amb la seua estructura rígida d'àries "da capo" rigorosament distribuïdes entre els personatges principals, excepte pel que fa al dictador Luci Sul·la, sens dubte per haver estat confiat el personatge al cantant menys dotat del repartiment.

Aquesta òpera va motivar el seu tercer viatge a Itàlia i va ser l'última que va compondre directament per al públic italià.

Les òperes de Wolfgang Amadeus Mozart

Die Schuldigkeit des ersten Gebotes (1767)
Apollo et Hyacinthus (1767)
Bastien und Bastienne (1768)
La finta semplice (1769)
Mitridate, re di Ponto (1770)
Ascanio in Alba (1771)
Il sogno di Scipione (1772)
Lucio Silla (1772)
La finta giardiniera (1775)
Il re pastore (1775)
Thamos, König in Ägypten (1779)
Zaide (1780)
Idomeneo (1781)
Die Entführung aus dem Serail (1782)
L'oca del Cairo (1783)
Lo sposo deluso (1784)
Der Schauspieldirektor (1786)
Les noces de Fígaro (1786)
Don Giovanni (1787)
Così fan tutte (1790)
La flauta màgica (1791)
La clemenza di Tito (1791)

[edita] Sinopsi

Advertiment: A continuació, pot haver-hi informació detallada sobre l'argument. Més informació.

La història té lloc a Roma, l'any 79 aC. El protagonista és Luci Corneli Sul·la, polític i general romà (138-78 aC).

Luci Sul·la, dictador de Roma, envia a l'exili al senador Cecili. Cecili està promès a Júnia, filla de l'enemic de Sul·la, Caius Màrius. Luci Sul·la difon la notícia de la mort de Cecili, amb l'objectiu d'aconseguir casar-se amb Júnia. Però Júnia rebutja la pretensió del dictador. Descobreix a les catacumbes a Cecili, que ha tornat en secret a Roma per a veure-la.

L'oponent polític de Sul·la és Lluci Corneli Cinna, que estima a Cèlia, germana de Sul·la. Cinna i Cecili s'impliquen un atac contra Sul·la, però fracassen. Cecilio és detingut i conduït a presó, on es troba amb Júnia. Els dos s'acomiaden, preparant-se per a morir junts.

No obstant, el dictador Sul·la decideix perdonar-los i reuneix a les dues parelles, Júnia amb Cecili i Cinna amb Cèlia. Ell es retira de la política per a viure com qualsevol ciutadà romà. Tots els polítics exiliats poden tornar a Roma.

[edita] Discografia

Els tres enregistraments més coneguts de Lucio Silla són:

  • Dirigida per Nikolaus Harnoncourt, amb Peter Schreier, Edita Gruberová, Cecilia Bartoli, Kenny, Dawn Upshaw, Cor Arnold Schönberg i Concentus Musicus de Viena (1990, Teldec)
  • Dirigida per S. Cambreling, amb A. Rolphe-Johnson, L. Cuberli, Ann Murray, B.-M. Aruhn, C. Barbaux, Orquestra i cor del Teatre de la Monnaie de Brussel·les (1985, Ricercar). [Enregistrament en viu].
  • Dirigida per Leopold Hager, amb Peter Schreier, Arleen Augér, Julia Varady, Edith Mathis, Helen Donath, Orquestra i cor del Mozarteum de Salzburg (1974, Philips)

A l'àlbum “Mozart's Opera Arias”, la cantant Kiri Te Kanawa va enregistrar l'ària Pupille amate de Lucio Silla, amb l'Orquestra Simfònica de Londres i direcció de Sir Colin Davis (1982, Philips)

[edita] Referències

  • Alier, R., Heilbron, M. i Sans Rivière, F., La discoteca ideal de la ópera, Planeta, Barcelona, 1995. ISBN 84-08-01285-1
  • Poggi, A. I Vallora, E., Mozart. Repertorio completo, Ediciones Cátedra, 1994. ISBN 84-376-1258-6
  • Valentin, E., Guia de Mozart, Alianza Editorial, Madrid, 1988. ISBN 84-206-0362-7
  • La magia de la ópera (Catàleg Philips Classics), 1993

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs