[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Nikolaus Harnoncourt - Viquipèdia

Nikolaus Harnoncourt

De Viquipèdia

Johann Nikolaus, comte de la Fontaine i d'Harnoncourt-Unverzagt (Berlín, 6 de desembre de 1929), director d'orquestra austríac, un dels iniciadors de la interpretació amb criteris històrics.

Després d'estudiar música a Viena i Graz, Harnoncourt entrà a la Orquestra Simfònica de Viena com a violoncel·lista i el 1953 creà el grup Concentus Musicus Wien amb la seva dona, Alice Hoffelner. Aquest grup està dedicat a la interpretació de música barroca i del classicisme amb instruments d'època i amb criteris històrics pel que fa a la distribució orquestral, als tempi i a la dinàmica. Cap a finals de la dècada de 1970 Harnoncourt i el Concentus Musicus ja eren considerablement famosos. Juntament amb altres directors i musicòlegs sorgits durant els anys 1960, és un dels pioners en l'anomenat "moviment historicista".

El 1971, Harnoncourt inicià un projecte conjunt amb el director d'orquestra i clavecinista Gustav Leonhardt per gravar totes les cantates de Johann Sebastian Bach. El projecte finalitzà el 1990. El 2001 guanyà un Grammy per la seva gravació de la Passió segons Sant Mateu de Bach.