[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mitridate, re di Ponto - Viquipèdia

Mitridate, re di Ponto

De Viquipèdia

Mitridates, rei del Pont

Mitridates VI en una moneda
Títol original: Mitridate, rè di Ponto
Llengua original: italià
Gènere: opera seria
Música: Wolfgang Amadeus Mozart
Llibret: Vittorio Amadeo Cigna-Santi
Font literària: Mithridate de Racine (1673); traduïda a l'italià per Giuseppe Parini
Actes: 3
Època de composició: 1770
Estrena: 26 de desembre de 1770
Teatre: Teatre Regi Ducal de Milà
Estrena Liceu:
Personatges:

S'indica en cursiva el repartiment de l'estrena

  • Mitridates, rei del Pont i d'altres regnes, amant d'Aspasia (tenor), Cavaliere Guglielmo d'Ettore
  • Aspasia, la seua promesa, ja declarada reina (soprano), Antonia Bernasconi (de soltera Wagele)
  • Sifare, fill del rei i de Stratonica, enamorat d'Aspasia (castrato soprano), Pietro Benedetti (Sartorino)
  • Farnace, primogènit del rei, enamorat d'Aspasia, (castrato contralt), Giuseppe Cicognani
  • Ismene, filla del rei dels parts, enamorada de Farnace (soprano), Anna Francesca Varese
  • Marzio, tribú romà, amic de Farnace (tenor), Gaspare Bassano
  • Arbate, governador de Nimfea (castrat soprano), Pietro Muschietti

Mitridate, rè di Ponto (Mitridates, rei del Pont) és una òpera seria en tres actes, composta per Wolfgang Amadeus Mozart (1770), sobre llibret italià de V. A. Cigna-Santi. Porta per número KV 87. En l'últim catàleg Köchel: K6 74a.

Taula de continguts

[edita] Història

Mozart va escriure Mitridate mentre es trobava de viatge per Itàlia l'any 1770. Tenia catorze anys. Va ser la seua primera experiència amb l'òpera seriosa. Va rebre cent florins i la manutenció durant els cinc mesos que va tardar a compondre-la. Com la resta de les seues primeres òperes, segueix molt de prop el model italià.

Es va compondre per a inaugurar la temporada musical de Milà, per encàrrec del comte Firmian, governador i mecenes milanès. Les circumstàncies de la seua composició i estrena poden seguir-se a través de les cartes de Leopold Mozart. Es va estrenar amb gran èxit al Teatre Regi Ducal de Milà el 26 de desembre de 1770. Aquesta primera representació va suscitar l'entusiasme del públic, de Giuseppe Parini i de tots els cantants. El castrat Pietro Benedetti va afirmar que, si el públic no quedava encantat amb el duet final del segon acte, “es faria castrar per segona vegada".

Després d'aquesta primera representació, va haver-hi altres vint en el mateix escenari, dirigint Mozart les quatre primeres. No es va tornar a representar fins al segle XX.

[edita] Sinopsi

Advertiment: A continuació, pot haver-hi informació detallada sobre l'argument. Més informació.

L'acció té lloc a Nimfea, port de Crimea, Regne del Pont l'any 63 adC. El protagonista és el rei Mitridates VI Eupator (132-63 adC). Ocupat en les seues lluites contra els romans, deixa la seua promesa Aspasia, a cura dels seus fills, Farnaces i Sifares. Després de patir una severa derrota, Mitridates és donat per mort.

[edita] Acte

Escena 1 Arbate, el governador de Nimfea, dóna la benvinguda a Sifares. Sifares es queixa del seu germà, Farnaces, a causa dels forts llaços que l'uneixen els romans, els seus enemics. Arbate jura lleialtat a Sifares. Aspasia prega a Sifares, perquè l'ajude a resistir els avanços de Farnaces. Sifares accepta les seues súpliques, i alhora revela el seu amor per ella. Aspasia ama secretament a Sifares.

Escena 2 Farnaces, el primogènit, ofereix el seu amor a Aspasia, qui el rebutja amb el suport de Sifares, que la protegeix enfront del seu poderós germà. Arriben notícies que Mitridates és viu i s'acosta a la ciutat. Arbate insta als germans a sobreposar-se a les seues diferències i saludar son pare. Farnaces conspira amb Marzio, tribú romà, contra Mitridates.

Escena 3 Mitridates arriba a Nimfea amb la princesa Ismene, filla del rei dels parts, per a oferir-la com a esposa al seu fill Farnaces. Mitridates vol que Farnaces es case amb Ismene, la seua promesa. Ismene està enamorada de Farnaces. Arbate li diu a Mitridates que Farnaces persegueix a Aspasia, però no esmenta a Sifares. Gelós, Mitridates jura venjar-se de Farnaces.

[edita] Acte II

Escena 1 Farnaces menysprea i amenaça a Ismene, i aquesta li ho diu a Mitridates, el qual suggereix que es case amb Sifares. Mitridates demana a Aspasia que es casen immediatament, però ella vacil·la, la qual cosa demostra la seua infidelitat. Aspasia li confessa el seu amor a Sifares, però acorden separar-se per a salvaguardar l'honor. Sifares planeja anar-se'n i Aspasia queda preocupada, immersa en el seu conflicte entre l'amor i el deure.

Escena 2 Mitridates és conscient del complot de Farnaces i els romans contra ell, i planeja venjar-se'n, malgrat l'oferta de pau que Marzio li fa arribar. Deté a Farnaces, acusat de traïció. Ismene salva al príncep, Farnaces ho confessa tot a son pare i és ingressat a la presó. Aspasia i Sifares declaren el seu amor i estan disposats a morir, per temor a Mitridates.

[edita] Acte III

Escena 1 Ismene, encara enamorada de Farnaces, tracta de convèncer a Mitridates perquè perdone Aspasia i Sifares. Els romans, guiats per Marzio, ataquen i Mitridates es prepara per a la batalla. Aspasia pensa a suïcidar-se ingerint verí, i només la intervenció de Sifares aconsegueix salvar-la. Sifares també vol morir i s'uneix a son pare en la batalla.

Escena 2 Marzio allibera a Farnaces i li promet el tron de son pare si li ajuda. Però el príncep canvia d'idea, es penedeix de la seua traïció i s'uneix a l'exèrcit de son pare.

Escena 3 Mitridates és ferit en combat i ell mateix es llança sobre la seua espasa per a suïcidar-se, davant la derrota. Abans de morir, perdona els seus fills i dóna la seua benedicció a Sifares i Aspasia, mentre Farnaces es declara disposat a casar-se amb Ismene. En el quintet final Sifares, Aspasia, Farnaces, Ismene i Arbate declaren la seua intenció de venjar-se dels romans i combatre a aquells que pretenen acabar amb la llibertat del món sencer.

[edita] Valoració

Les òperes de Wolfgang Amadeus Mozart

Die Schuldigkeit des ersten Gebotes (1767)
Apollo et Hyacinthus (1767)
Bastien und Bastienne (1768)
La finta semplice (1769)
Mitridate, re di Ponto (1770)
Ascanio in Alba (1771)
Il sogno di Scipione (1772)
Lucio Silla (1772)
La finta giardiniera (1775)
Il re pastore (1775)
Thamos, König in Ägypten (1779)
Zaide (1780)
Idomeneo (1781)
Die Entführung aus dem Serail (1782)
L'oca del Cairo (1783)
Lo sposo deluso (1784)
Der Schauspieldirektor (1786)
Les noces de Fígaro (1786)
Don Giovanni (1787)
Così fan tutte (1790)
La flauta màgica (1791)
La clemenza di Tito (1791)

[edita] Instrumentació original

Originàriament interpretada amb 2 flautes, 2 oboès, 4 trompes, 2 fagots, 2 trompetes, timbals, instruments de corda i baix continu.

[edita] Llibret

El text original era el Mithridate de Racine (1673); va ser traduït pel clergue Giuseppe Parini. Vittorio Amadeo Cigna-Santi va versificar aquesta traducció per a l'òpera de Mozart. Aquest poeta residia a Torí i va enviar a Milà el llibret per parts.

La història de Mitridates ja havia estatt posada en música amb anterioritat, per Quirino Gasparini.

[edita] Estructura musical

Consta d'una obertura, vint-i-un àries, una cavata, una cavatina, un duo i un cor final. Mozart va intercalar set recitatius acompanyats. De les peces vocals d'aquesta òpera, destaquen:

Núm. 4 Ària d'Aspasia: Nel sen mi palpita
Núm. 7 Ària de Mitridates: Se di laure il crine adorno
Núm. 13 Ària d'Aspasia: Nel grave tormento
Núm. 17 Duo de Sifares i Aspasia: Se viver non degg'io. Duo al final del segon acte en què els dos declaren el seu amor.
Núm. 18 Ària d'Ismene: Tu sai per chi m'accese

[edita] Discografia

  • N'hi ha un enregistrament, amb direcció de Leopold Hager, amb Arleen Augér, Edita Gruberova, Agnes Baltsa, Ileana Cotrubas, Werner Hollweg, i l'Orquestra del Mozarteum de Salzburg (1976, Philips)
  • També hi ha disponible un enregistrament a DVD per Charles T. Downey (2006, Ionarts).

[edita] Referències

  • Poggi, A. I Vallora, E., Mozart. Repertorio completo, Ediciones Cátedra, 1994. ISBN 84-376-1258-6
  • Valentin, E., Guia de Mozart, Alianza Editorial, Madrid, 1988. ISBN 84-206-0362-7
  • La magia de la ópera (Catàleg Philips Classics), 1993
  • OperaGlass

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs