[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

República Àrab Sahrauí Democràtica - Viquipèdia

República Àrab Sahrauí Democràtica

De Viquipèdia

الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية
(Al-Yumhuriyya al-`Arabiyya as-Saharawiyya ad-Dimuqratiyya)
República Àrab Sahrauí Democràtica
Bandera del Sàhara Occidental [[Image:|100px|Escut del Sàhara Occidental]]
(Bandera) (Escut)
Lema nacional: Libertad, Democracia, Unidad (castellà)
Hurrīyya-Dīmuqrātīyya,Wehda (àrab) (Llibertat, Democràcia, Unitat)
Localització delSàhara Occidental
Idiomes oficials Àrab i castellà
Capital Al-Aaiun (العيون)
40°25' N, 3°45' O
Ciutat més gran Al-Aaiun
Govern República
Mohamed Abdelaziz
Abdelkader Taleb Oumar
Superfície
 - Total
 - Aigua (%)

266.000 km² (76é)
0%
Població
 - Estimació 2006
 - Cens
 - Densitat

273.008 (172)
-
n/d hab/km² (-)
Moneda Pesseta sahrauí
(Dinar algerià de facto) (ESP)
Fus horari
 - Estiu (DST)
GMT4 (UTC0)
UTC +1 (UTC+1)
Independència i annexió
- Data
D'Espanya per al Marroc
27 de febrer de 1976
Himne nacional 'Yābaniy Es-Saharā'
Domini internet ..eh
Codi telefònic +212 o +213
Gentilici Sahrauí (masculí i femení)
1 Al-Aaiun està actualment ocupada pel Marroc. La capital provisional de la República és Bir Lehlu, que està a la part controlada pel Front Polisario.

2 Envaïda i ocupada pel Marroc des que Espanya es va desinteressar d'aquest territori en 1975. No està reconeguda per molts estats.

3 A l'exili.

4 El dinar algerià de facto.

5 No utilitzat per la seua situació, però reservat.

6 212 als territoris controlats pel Marroc; + 213 als campaments de refugiats a Algèria

El Sàhara Occidental (antic Sàhara Espanyol) és un territori del nord-oest d'Àfrica que es correspon amb la part occidental del desert del Sàhara, amb façana atlàntica; limita al nord amb el Marroc, al nord-est amb Algèria, a l'est i al sud amb Mauritània i a l'oest amb l'oceà Atlàntic.

Té una extensió de 266.000 km² i una població d'uns 270.000 habitants (2004). La capital i principal ciutat és El Aaiún o Laayoune, on s'agrupa la majoria de la població. El Sàhara Occidental és un dels territoris de població més dispersa del món, i en algunes classificacions surt com el menys densament poblat.

Els recursos minerals hi són extraordinaris, en particular els fosfats (Bu Craa) i el ferro.

La sobirania del territori se la disputen el Marroc i la RASD (República Àrab Sahrauí Democràtica). Actualment es troba majoritàriament ocupat, i reclamat en la seva totalitat, per l'Estat marroquí, però aquesta reclamació no és reconeguda internacionalment; de fet, la majoria d'estats sobirans no la reconeixen. El Sàhara Occidental es troba a la llista de les Nacions Unides de territoris no autònoms. En el pla de pau hi ha prevista una futura Autoritat del Sàhara Occidental sota els auspicis de l'ONU que s'hauria d'ocupar de la celebració del referèndum d'autodeterminació, però les parts encara no s'han posat d'acord.

[edita] Història

Sembla que els primers habitants foren pobles de raça negra, els quals van ser foragitats cap al sud a causa de l'avenç dels berbers nord-africans als segles VIII i IX.

A mitjan segle XIX diversos comissaris espanyols visitaren el Sàhara occidental sense resultats pràctics. El temor a una colonització anglesa féu que en 1884-85 una expedició espanyola organitzada per la Societat Espanyola d'Africanistes i Colonistes prengués possessió del territori i hi fundés dues bases pesqueres, una de les quals fou Villa Cisneros (l'actual Dakhla).

Mapa del Mur Marroquí en el territori saharià
Mapa del Mur Marroquí en el territori saharià

El 1900 hi foren fixades les fronteres pels governs espanyol i francès. El 1958 el Sàhara esdevingué província espanyola. Des del 1970, Algèria, el Marroc i Mauritània exigiren al govern de Madrid la descolonització del Sàhara. El 14 de novembre de 1975, el govern espanyol es retirà del territori, que fou repartit entre el Marroc i Mauritània, a través de l'acord de Madrid. Però la població autòctona, els sahrauís, encapçalada pel Front Polisario (organització d'alliberament nacional sahrauí fundada el 1973), hi proclamà la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i, amb el suport libi i algerià, inicià la lluita contra els dos nous estats ocupants.

L'any 1979, Mauritània renuncià als seus territoris, que foren ocupats pel Marroc. Aquest estat, per la seva part, ha construït un mur al voltant de la regió més desenvolupada econòmicament, Bu Craa, per protegir-se dels atacs del Polisario, que administra els camps de refugiats establerts a la regió algeriana de Tindouf. Tant l'ONU com l'OUA malden per l'alto el foc i per la celebració d'un referèndum sobre el futur del Sàhara.

[edita] Enllaços externs


Estats de l'Àfrica
Àfrica del Nord : Algèria Algèria · Egipte Egipte · Líbia Líbia ·Marroc Marroc · Mauritània Mauritània ·Sudan Sudan ·Tunísia Tunísia · Dependències: Açores · Canàries Canàries ·Ceuta Ceuta · Melilla Melilla · Madeira Madeira · Sàhara Occidental Sàhara Occidental
Àfrica Occidental :Benín Benín ·Burkina Faso Burkina Faso ·Camerun Camerun ·Cap Verd Cap Verd ·Costa d'Ivori Costa d'Ivori ·Gabon Gabon ·Gàmbia Gàmbia ·Ghana Ghana ·Guinea Guinea ·Guinea-Bissau Guinea Bissau ·Guinea Equatorial Guinea Equatorial ·Libèria Libèria ·Mali Mali ·Níger Níger ·Nigèria Nigèria ·República del Congo República del Congo ·São Tomé i Príncipe São Tomé i Príncipe ·Senegal Senegal ·Sierra Leone Sierra Leone ·Togo Togo
Àfrica Central :Burundi Burundi ·República Centreafricana República Centreafricana ·República Democràtica del Congo República Democràtica del Congo ·Rwanda Rwanda ·Txad Txad
Àfrica Oriental :Djibouti Djibouti ·Eritrea Eritrea ·Etiòpia Etiòpia ·Kenya Kenya ·Seychelles Seychelles ·Somàlia Somàlia ·Tanzània Tanzània ·Uganda Uganda · Dependències: Territori Britànic de l'Oceà Índic
Àfrica Austral :Angola Angola ·Botswana Botswana ·Comores Comores ·Lesotho Lesotho ·Madagascar Madagascar ·Malawi Malawi ·Maurici Maurici ·Moçambic Moçambic ·Namíbia Namíbia ·Sud-àfrica Sud-àfrica ·Swazilàndia Swazilàndia ·Zàmbia Zàmbia ·Zimbabwe Zimbabwe ·Dependències:França Mayotte · Reunió · Santa Helena
Nota: Aquestes grans regions africanes són merament indicatives. Alguns estats, situats en zones de transició, poden incloure's en una regió o en una altra atenent a criteris diferents.