[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dakhla - Viquipèdia

Dakhla

De Viquipèdia

Helicòpter militar sobre els voltants de Dakhla
Helicòpter militar sobre els voltants de Dakhla

Dakhla (en castellà Dajla, de l'àrab la exterior) és una ciutat del sàhara Occidental i una wilaya de la RASD. Fundada per colons espanyols com a Villa Cisneros, va ser la capital de Río de Oro sota la colònia, una de les dues divisions del Sahara espanyol, però desprès va perdre la capitalitat en favor del Aaiun.

Actualment té una població aproximada de 30.000 habitants i es troba a 550 kilòmetres al sud del Aaiun, a una estreta península, la península de Río de Oro, paralela a la costa en direcció nord-est a sud-oest. La presència espanyola data des del 1502, malgrat que la colònia fou refundada per una nova expedició espanyola, sota comandament de Emilio Bonelli, al 1884.

Durant el període colonial, es van construir una fortalesa i una església católica moderna, que encara constitueixen punts d'interés pels visitants de la ciutat. També va existir un camp de presoners durant la Guerra Civil Espanyola, en el que escritors com Pedro García Cabrera van ser internats.

Durant els anys sesanta del segle XX, la dictadura de Franco va construir a la ciutat un dels tres aeroports amb pista asfaltada que existeixen al Sahara Occidental (Còdig IATA: VIL).

Al 2005, la ciutat es va convertir en l'escenari de greus protestes contra la ocupació marroquí. El 25 de maig de 2005, la policía marroquí va disoldre una manifestació pacífica en suport de la independencia i del Front Polisario.

A l'area de Tindouf, a Algèria, una de les wilayes en que s'estructuren els camps de refugiats saharauis, rep el nom de la ciutat, Daklha.

[edita] Enllaços externs