[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Pau Riba i Romeva - Viquipèdia

Pau Riba i Romeva

De Viquipèdia

Pau Riba
En viu entre el públic a Tavernes el 20 de juliol de 2007
En viu entre el públic a Tavernes el 20 de juliol de 2007
Informació bàsica
Nom real Pau Riba i Romeva
Altres noms Riba
Naixement 1948 (59 anys)
Lloc d'origen Palma de Mallorca
Gènere folk, rock, cançó
Professió artista
Instruments guitarra
Anys en actiu 40 (des de 1967)
Discogràfica Concèntric
Edigsa
Influències Bob Dylan
Frank Zappa
Artistes relacionats Grup de Folk
Pau i Jordi
Jaume Sisa
Pep Laguarda
Pastora
Web oficial PauRiba.com
Instruments destacats
guitarra elèctrica

Pau Riba (Palma, 1948) és un artista i escriptor polifacètic, reconegut principalment per la seva carrera musical com a cantant. La seva obra, iniciada a finals de la dècada dels 60 i emmarcada dins el moviment de la contracultura, ha tingut un reconeixement relatiu per part de la crítica i una repercussió limitada en el gran públic malgrat el seu segell únic i intransferible d'«artista total»: la peça més destacable n'és el disc doble Dioptria (sic), que va ser escollit millor disc en català del segle XX per la revista Enderrock.

Riba té cinc fills de quatre dones diferents -dos d'ells, Pauet i Caïm, també músics- i actualment viu a Tiana (el Maresme).

Taula de continguts

[edita] Biografia

Descendent d'una família burgesa catalana, nét del diputat i fundador d'Unió Democràtica de Catalunya Pau Romeva per via materna i del poeta i humanista Carles Riba i de la poetessa Clementina Arderiu per via paterna, Pau Riba va néixer el 1948 a Palma de Mallorca dins un ambient purità, cristià, culte i catalanista; en canvi, ha estat un referent cultural alternatiu: iconoclasta i inclassificable, transgressor i heterodox, mutant, escriptor, rocker, periodista, hippie, dissenyador...

[edita] Anys 60

El 1967 va demanar ser admès en Els Setze Jutges, però no el van acceptar per manca de coincidència estètico-musical amb els líders del grup, en trobar-lo molt més a prop de Dylan que no pas de Brel o de Brassens. Ell, en resposta, va fundar el Grup de Folk junt amb un grup d'amics (Arnella, Sisa, Batiste, Oriol Tramvia...): un col·lectiu amb un nombre de membres més inespecífic, defensors d'una cançó més popular i combativa; aquell mateix any va editar el seu primer senzill, Taxista.

El concert dut a terme pel Grup de Folk al Parc de la Ciutadella de Barcelona el maig del 68 es va convertir en la referència d'un moviment emergent que va aconseguir arribar a canviar costums sexuals, culturals i vitals de tota la societat catalana i, posteriorment, espanyola. Noia de porcellana, del mateix any, va ser el preludi de la seva obra de referència: Dioptria, un àlbum doble editat entre els anys 1970 i 1971 en sengles lliuraments i considerat el primer disc de rock en català, retrat de la revolució hippie i la influència de l'àcid i el haixix. Pel que fa als continguts, Dioptria és una crítica ferotge a l'esperit petit-burgès i a la família cristiano-progressista entesa com a cèl·lula bàsica de la societat.

[edita] Anys 70

L'any 1971 es va establir a la Formentera durant l'eclosió hippie, on vivia a una casa sense electricitat ni aigua corrent on van néixer els seus dos primers fills: Pau (al qual va dedicat Jo, la donya i el gripau, enregistrat allí a l'aire lliure) i Caïm; l'estiu del 1975, un cop reinstal·lat a Barcelona, entre els enregistraments a Madrid dels LPs Electròccid àccid alquimístic xoc i Licors va participar en el primer Canet Rock: se'l pot veure en la pel·lícula homònima de Francesc Bellmunt quan interpreta Colós, drogat i mig despullat, en una actuació mítica.

[edita] Anys 80

Al llarg de la dècada dels 80, a més de participar en diverses pel·lícules va col·laborar, entre d'altres, en els suplements dominicals dels diaris La Vanguardia i El Periódico i va publicar la novel·la Ena i l'assaig sociopolític La gran corrida (sic); també va treure els LPs Amarga crisi i Transnarcís, on proposava l'estètica «trans» i llençava un manifest «en favor de la transcançó i en contra del tancament cultural i la normalització lingüística».

[edita] Anys 90

Els anys 90, a banda de participar en algunes pel·lícules més i seguir col·laborant en alguns periòdics i televisions (el 1992 va dirigir i presentar el programa Trif tong en TV3 i, a l'any següent, Daguerreotips en Canal 33) va projectar i dissenyar diversos esdeveniments i espectacles relacionats amb els Jocs Olímpics de Barcelona, l'Expo de Sevilla i altres efemèrides (com la celebració dels 25 anys del Grup de Folk o l'acte de col·locació de la primera pedra per la reconstrucció del Liceu, incendiat l'any 1994), va reprendre l'activitat musical amb el CD Disc dur, va musicar uns quants poemes dels seus avis, recopilats en De riba a riba, col·laborà amb els seus fills Pauet i Caïm (el trio Pastora) en l'espectacle Ribaibal i, més tard, en Cosmossoma (un compacte amb el qual s'inicià com a autoeditor) i Astarot Universdherba, un altre CD tancat hermèticament en una llauna de conserves on hi ha l'actuació en directe amb el grup Perucho's al festival Canet Rock 77 i altres efectes relacionats.

L'any 1993 l'editorial La Magrana va editar una biografia seva; pel Sant Jordi de l'any 1997, l'editorial Proa li edità Lletrarada (un llibre que reuneix les lletres de totes les seves cançons, algunes d'inèdites, i l'any 1998 va publicar Al·lolàlia, un recull de curiositats lingüístiques.

[edita] Segle XXI

L'any 2001 va destrossar a Felanitx un mural d'en Barceló amb el consentiment de l'autor per tal d'impedir que passàs a mans municipals i va treure el disc Nadadales, encartat amb el llibre Jisàs de Netzerit (o capítol zero de la guerra de les galàxies), que es convertiria en un espectacle de sàtira políticosocial que d'aleshores ençà es repeteix cada any degudament actualitzada. També va col·laborar amb Albert Pla en el seu disc Anem a dormir?. L'any 2006 es va interpretar a si mateix en la pel·lícula sobre Puig Anich, va protagonitzar la pel·lícula documental autobiogràfica Deixa'm en Pau i el Dioptria va ser objecte d'un sonat homenatge. A més, Pau Riba va oferir quatre concerts amb la Banda dels Lladres, encapçalada per Jaume Pla (Mazoni).

[edita] Discografia

data títol segell comentaris
1967 Taxista Concèntric EP
1967 El Nadal no té 20 anys Concèntric EP de Pau i Jordi amb Maria Amèlia Pedrerol, Llach i la Bonet
1968 En Pere Gallerí Concèntric un altre EP junt amb Jordi Batiste
1968 Noia de porcellana Concèntric EP
1968 Folk-2 Als 4 Vents junt amb Batiste i la resta de membres del Grup de Folk
1969 Miniatures EP amb Sisa, Cachas i Albert Batiste
1970 Dioptria primera part de la seva obra cabdal
1970 Ars eròtica Concèntric senzill promocional
1970 Mareta Bufona Concèntric senzill promocional
1971 Dioptria II Concèntric segona part del Dipotria
1971 Jo, la donya i el gripau Edigsa enregistrat a l'aire lliure a Formentera
1972 El rei de Xauxa senzill
1972 L'home estàtic Concèntric senzill
1975 Electròccid àccid alquimístic xoc Movieplay publicat en la Sèrie Gong
1977 Licors Movieplay publicat en la Sèrie Gong
1979 Rollo roc Edigsa senzill
1981 Amarga Crisi Edigsa
1986 Transnarcís l'Eixample LP doble de 3 cares amb un llibre, llibrets i ampolletes de perfum
1987 Nadal l'Eixample senzill
1993 Disc Dur On the Rocks
1994 De Riba a Riba Taller de Músics publicat dins La Col·lecció del Taller (número 7)
1997 Cosmossoma Nuevos Medios
1998 Astarot Universdherba G3G edició del concert experimental del Canet Roc 77 amb Perucho's
1999 Joguines d'època i capses de mistos PICAP
2001 Nadadales Columna Edicions

[edita] Bibliografia

data títol editorial lloc comentaris
1968 Cançons i poemes Les Hores Extres Barcelona dues-centes seixanta-vuit pàgines i pròleg de Raimon
1976 Graficolorància Pastanaga Editors Barcelona cent seixanta-quatre pàgines i pròleg d'Oriol Tramvia
1981 Euro Rock Rowoht Hamburg
1985 Trànsit (prosopopeia de la infància) Taller d'Aixa Llampaies poemes amb il·lustracions i gravats de Mercè Riba
1987 Ena Quaderns Crema Barcelona novel·la de tres-centes pàgines
1988 La gran corrida Quaderns Crema Barcelona cent dotze pàgines d'entrevistes
1997 Lletrarada Proa Barcelona cançons, amb pròleg de Guillamon i epíleg de Cassasses
1998 Actors gramàtics matriu/matràs Barcelona poesia (amb Jaume Sisa)
1999 Al·lolàlia Proa Barcelona recull d'articles amb pròleg de Màrius Serra
2001 Jisàs de Netzerit Columna Barcelona llibre-disc amb il·lustracions de Max i Pere Joan
2006 Nosaltres els terroristes matriu/matràs Barcelona assaig polític
2006 Màximes maximalistes Arola Tarragona poesia, amb imatges de Francesc Vidal

[edita] Enllaços externs