[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

El Periódico de Catalunya - Viquipèdia

El Periódico de Catalunya

De Viquipèdia


Diari
El Periodico
Gènere Informació general
Idioma [[Català i Castellà]]
Periodicitat Diari
Àmbit de distribució Catalunya
Fundació 1978
Director Rafael Nadal
Tirada 220.186 (OJD, gener 2005)
Difusió 171.211 (OJD, gener 2005)
Pàgina web oficial


El Periódico de Catalunya és un diari d'informació general de pagament, i distribució matinal, editat a Barcelona en doble versió catalana i castellana. Segons les dades de l'estudi de la Oficina de Justificació de la Difusió (OJD) de gener de 2005, té un tiratge terme mitjà de 220.186 exemplars diaris, i una difusió terme mitjà de 171.211 exemplars diaris. Segons aquestes dades, és el segon diari de Catalunya més venut en tota Espanya, després de "La Vanguardia",i en el primer diari més venut a Catalunya.

Pertany al Grup Zeta i ideològicament està considerat catalanista no nacionalista i progressista, pròxim al PSC. Formalment es caracteritza pel gran tractament gràfic i la impressió de totes les seves pàgines en color.

El Periódico té la seva redacció en un edifici del carrer Consell de Cent, en ple districte de el Eixample de Barcelona, i compta amb corresponsals propis en les principals ciutats de tot el món.

En els últims anys ha iniciat una política d'expansió, amb la creació de capçaleres germanes en diverses províncies espanyoles i a Andorra. Així, ha impulsat la creació de "El Periòdic d'Andorra", "El Periódico d'Aragó", "El Periódico d'Extremadura", "El Periódico Mediterrani" i "El Periódico La Veu de *Astúrias". Tots aquests periòdics comparteixen amb "El Periódico de Catalunya" les característiques formals i gràfiques, les informacions sobre Espanya i política internacional, els articles d'opinió i alguns editorials, i es diferencien per la cobertura de les informacions locals i autonòmiques.


A l'any 2006 "El Periódico de Catalunya" té un preu de 1 euro de dilluns a dissabte, i de 1,90 euros els diumenges, dia que inclou la revista "El Dominical", i diversos suplements temàtics.


[edita] Història

Fundat pel barceloní Antonio Asensio Pizarro, va publicar el seu primer exemplar el 26 d'octubre de 1978, en un moment que existien tretze capçaleres en els *kioscos de Barcelona, tres d'elles esportives.

La primera redacció, situada en el carrer Roger de *Llúria de Barcelona, va estar dirigida per un equip directiu dirigit per Antonio Franco Estadella i format pels periodistes Julián Llac, Enrique Arias, Juan Fermín *Vílchez, Fernando Jáuregui, Ramon *Miravitllas, José Luis *Erviti i José Luis *Orosa.

Des del principi va contar amb prestigiosos articulistes de tot l'espectre ideològic: Emilio Romero, Manuel Martín Ferrand, Amando de Miguel, *Cándido, Montserrat Roig, Manuel Vázquez Montalbán, o Antonio Álvarez-Solís.


La seva sortida al mercat va suposar l'aposta per un nou concepte de periòdic imprès, al donar gran rellevància als elements gràfics, seguint el model que amb el qual el "USA Today" havia revolucionat la premsa dels Estats Units.

El Periódico va venir a ocupar un espai mediàtic buit en Catalunya: un diari, redactat íntegrament en castellà, d'ideologia catalanista no nacionalista, i progressista. A més, va donar des del principi gran cobertura informativa a les informacions sobre la ciutat de Barcelona i esportives, que no tenien tant espai en la resta de diaris generalistes. Això va propiciar no només la captació de nous lectors no acostumats a comprar premsa, sinó que va captar lectors d'altres diaris.

[edita] Directors de "El Periódico"

  • 1978-1982: Antonio Franco.
  • 1982-1985: Ginés Vivancos.
  • 1985-1988: Enrique Arias-Vega.
  • 1988-2006: Antonio Franco.
  • Des de 2006: Rafael Nadal.


[edita] Enllaços externs