[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

El 9 Esportiu - Viquipèdia

El 9 Esportiu

De Viquipèdia


Diari
El 9 Esportiu
Gènere Esports
Idioma Català
Periodicitat Diari
Àmbit de distribució Catalunya
Fundació 2002
Pàgina web oficial


El 9 Esportiu és un diari esportiu en català, sent a data de gener de 2005 l'únic que ho fa exclusivament en aquesta llengua.

El seu periple s'inicià el 2 de gener del 2002, trencant el monopoli del castellà a la premsa esportiva espanyola, i omplint el buit històric. Tot i que existia premsa generalista en català des dels inicis de la transició democràtica, especialment gràcies al Diari Avui, els lectors de diaris esportius s'havien de conformar —fins a l'aparició d'"El 9 Esportiu"— amb diaris exclusivament en castellà.

El 2002 es va començar a distribuir gratuïtament dins dels diaris del grup Coordinadora de Mitjans, S.L.. Des de l'1 de febrer de 2003 es ven per separat als quioscos i llibreries catalans, mentre que es manté una edició reduïda i gratuïta a l'interior d'alguns dels diaris del grup:

Actualment "El 9 Esportiu" ofereix tres edicions personalitzades per a Girona, Barcelona i Tarragona, que inclouen totes les informacions de l'esport d'elit i de l'esport local de cada demarcació. Aquestes edicions d'El 9 es poden comprar al quiosc i també es distribueixen conjuntament amb l'edició corresponent del diari El Punt.

Entre els periodistes col·laboradors habituals en destaquen Frederic Porta i Jordi Basté —els més mediàtics—, i Josep Maria Raduà, premi de premsa —edició 2003— atorgat per la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, per la seva secció "El racó de la selecció", en el marc dels I Premis de Periodisme Esportiu. Puntalment hi col·laboren esportistes que ja no es troben en actiu, com en Joan Creus a la secció de bàsquet, i d'altres.

L'any 2003 fou guardonat amb el Premi Nacional a la Projecció Social de la Llengua Catalana, concedit per la Generalitat de Catalunya, en reconeixement de ser el primer diari esportiu en català, que ha contribuït a la consolidació i creixement de la presència del català en l'àmbit de l'esport.

[edita] Enllaços externs