[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

El 9 Nou - Viquipèdia

El 9 Nou

De Viquipèdia

El 9 Nou és un periòdic d'àmbit comarcal i periodicitat bisetmanal (dilluns i divendres) que es defineix com a "independent" i que conta amb dues edicions: una per a les comarques de Osona i el Ripollès i altra per a la comarca del Vallès Oriental. El seu director actual és Jordi Molet, i els columnistes més destacats són Jaume Espuny i Carles Capdevila.

[edita] Història

Va sorgir en 1978 a la ciutat de Vic. En el seu moment va presentar la novetat de ser un periòdic redactat íntegrament en català i va competir amb l'única publicació d'àmbit comarcal existent llavors, Ausona, de caràcter més conservador. El seu nom és un joc de paraules.

El 9 Nou era el nou periòdic de la comarca enfront del "Ausona" que procedia de l'etapa política anterior. Aviat va tenir un notable èxit en la comarca d'Osona. AL cap d'un temps va estendre el seu àmbit de difusió a la comarca veïna del Ripollès i va llançar una segona edició els dilluns que, entre altres informacions, recull els successos esportius del cap de setmana. Un dels elements que va contribuir al seu èxit en aquesta primera etapa va ser la creació d'una extensa xarxa de col·laboradors que cobrien la informació local de tots els municipis de la comarca.

Des dels seus inicis i fins al dia d'avui El 9 Nou ha contat amb la col·laboració ininterrompuda de la coneguda dibuixant Pilarín Bayés. En els anys 1990 es va expandir creant tres edicions noves: una per a la comarca del Vallès Oriental, una per a Sabadell i altra per a Terrassa. Les dues últimes es van fusionar en una sola edició per al Vallès Occidental que finalment va desaparèixer el 2003 (avui és El Punt del Vallès Occidental). Des dels primers anys del segle XXI, El 9 Nou ha posat també en marxa un canal de televisió amb el nom El 9 TV.

[edita] Enllaços externs