[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Estris - Viquipèdia

Estris

De Viquipèdia

Estris és una revista bimensual especialitzada en educació en el lleure i l'acció social. És membre de l'APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques En Català).

Taula de continguts

[edita] Història

La revista Estris va néixer l’any 1971, en el marc del Servei de Colònies de Vacances (SCV), com un recull de fitxes educatives per a monitors de centres d’esplai i colònies. Setze anys més tard, el 1987, Estris abandona el format de fitxes i adopta un format de revista convencional. A partir d’aquell moment comença la numeració actual (núm. 1, gener de 1987) i es creen noves seccions dedicades a l’àmbit de l’educació en el lleure i la intervenció sociocultural. Les fitxes s’incorporen com un recurs més. La revista es dirigeix a totes les persones interessades en l’educació en el lleure. Paral·lelament, i des del 1978, el SCV edita la revista El Cove, primer com a butlletí intern i, més tard, com a revista mensual dedicada a temes pedagògics i a la informació del Moviment de Centres d’Esplai Cristians (MCEC).

Les dues revistes coexisteixen fins que el 1996 es fusionen en una sola publicació: Estris, que passa a tenir una periodicitat bimensual. Des d’aquell moment la revista té dues edicions, una específica per als monitors i monitores del MCEC i l’altra per als subscriptors en general. Coincidint amb aquesta modificació es comença a publicar Estris suplement, un número especial per tractar un tema de lleure de manera monogràfica.

El 1997 Estris inicia una nova etapa amb noves seccions i recursos educatius i la incorporació de temes d’actualitat que poden ser d’interès per als joves, que són els principals lectors de la revista.

El 1998 es publica el número 100 i el 2001, coincidint amb els trenta anys del primer número, la revista Estris rep el premi Civisme als Mitjans de Comunicació atorgat pel Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya.

Actualment la revista Estris és una publicació bimensual editada per la Fundació Pere Tarrés, amb un tiratge de 4500 exemplars. Està adreçada als monitors i monitores de centres d’esplai i agrupaments escoltes, així com als voluntaris i professionals que treballen en el camp de l'educació en el lleure, l'educació social i l'animació sociocultural. Ofereix eines per a l'educació infantil i juvenil en el lleure i la vida associativa, així com articles, entrevistes i reportatges sobre temes d’interès pedagògic i social.


[edita] Funcions i continguts de la revista

Des del seu naixement l’any 1971 Estris s’edita íntegrament en català. En aquest sentit, és la primera revista d’educació en el lleure que es publica en la nostra llengua des de la transició política. És membre de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC).

Trenta-cinc anys després del seu naixement, Estris és una publicació de referència dins l’àmbit socioeducatiu, llegida per voluntaris i professionals de l’educació en el lleure, l’animació cultural i la intervenció social.

L’origen d’Estris són les fitxes didàctiques adreçades als monitors i monitores dels centres d’esplai, casals i colònies. Aquest element característic s’ha mantingut fins avui, integrat a la revista, com una secció més, a les pàgines centrals i en format col·leccionable. Les fitxes són un recull de recursos pedagògics aportats per experts en els diversos àmbits educatius i explicats de forma detallada: jocs, tallers, dinàmiques, tècniques...

A banda d’això, hi ha altres seccions:

  • El Centre d’interès, que desenvolupa el tema principal de cada número amb articles d’experts, experiències, imatges i un còmic. Alguns dels temes tractats el darrers anys són: els valors de la natura, la participació a l’esplai, l’educació per al desenvolupament, la prevenció de les drogodependències, l’educació intercultural, la cultura popular, el lleure de nit, la cultura de pau, l’educació ambiental, les noves realitats familiars, el diàleg interreligiós, els infants amb discapacitats, els valors i contravalors del Nadal, l’educació pel compromís, l’excursionisme...
  • L'entrevista a algun personatge del món social o cultural des d’una perspectiva pedagògica. Entrevistes a personatges que per la seva trajectòria personal o professional destaquen per la seva promoció de l’educació en valors, l’educació en el lleure, o d’aspectes relacionats, com el foment de la catalanitat, o bé es tracta de personatges d’actualitat que poden aportar elements de reflexió per als joves educadors/es lectors de la revista.
Algunes de les darreres entrevistes han estat a Miquel Martí i Pol, poeta; Salvador Cardús, sociòleg; Jordi Porta, president d'Òmnuim Cultural; Josep Albanell, escriptor; Miquel Essomba, pedagog i professor universitari; Pepa Plana, pallassa; Arcadi Oliveres, economista i president de Justícia i Pau; Joaquim Carbó, escriptor; Raül Romeva, professor de la càtedra UNESCO per la pau; Noé Rivas, animador infantil; Josep M. Terricabras, filòsof; Núria Esterri, psicòloga; Marta Rosàs, Secretària General de Joventut; Francesc Mauri, meteoròleg; Teatre de Guerrilla, actors; Esquirols, grup de música; Najat El Hachmi, escriptora; Esteve Soler, periodista; Eduard Estivill, metge i cantant; Feliu Ventura, cantant...
  • El quotidià, que aborda temes d’interès per als educadors i les entitats. Alguns temes d’aquesta secció han estat: la secretaria del centre, els camps de treball, administradors i cuiners de colònies, el centre d’interès, el quotidià a l’esplai, les veus del Fòrum, les noves tecnologies, el finançament de les entitats, l’esport als centres d’esplai, la comunicació a les entitats...
  • Alternotícies, que recull informacions de l’àmbit social i educatiu.
  • El consultori, que dóna resposta a les consultes dels lectors sobre qüestions relacionades amb l’educació en el lleure.
  • Psicopedagogia, un espai en què s’aborden temes educatius aplicats al desenvolupament dels infants.
  • Trossos de verd i blau, en què es reflexiona sobre qüestions relacionades amb el medi ambient i la sostenibilitat.
  • Recursos, on es fa una selecció de materials útils per als educadors: llibres, discs, pel·lícules, espectacles, jocs, guies...
  • Rutes, descripció d’itineraris per a fer excursions.

[edita] Monogràfics especials i suplements

En algunes ocasions, Estris fa algun número especial, dedicat de forma monogràfica a un aspecte d’interès per als educadors. Alguns exemples són: L’estiu, estació del lleure; Manual del responsable; Manual de supervivència per a monitors, etc.

A banda de la revista també s’edita l’Estris Suplement. És una publicació gratuïta, en format llibret, que es lliura a tots els subscriptors juntament amb la revista amb una periodicitat trimestral. Estris Suplement permet aprofundir en temes d'interès per a l'educació en el lleure a partir de la ploma d’especialistes en cada matèria i oferir, així, una eina per als educadors.


[edita] Presència a la xarxa

La revista Estris té una pàgina web amb informació sobre la publicació i en la qual hi ha una hemeroteca on s’hi poden consultar articles, entrevistes i fitxes didàctiques publicades a la revista els darrers anys. L'equip d'edició de la revista també té un bloc obert a la participació dels lectors.


[edita] Enllaços externs

Revista Estris

El bloc de l'Estris

APPEC(Associació de Publicacions Periòdiques En Català)