Esplai
De Viquip??dia
L'exactitud de la informaci?? d'este article ??s discutida. Si us plau, consulteu la discussi?? al respecte. |
Un esplai o grup d'esplai ??s una associaci?? volunt??ria sense ??nim de lucre que treballa per a l'educaci?? en el lleure d'infants i joves (educaci?? no formal). Est?? considerada una opci?? d'educaci?? no formal, i deriva originalment de l'escoltisme. T?? un pes considerable en l'associacionisme de l'??mbit catal??. Tot i que no ??s un fet universal i ??s font de debats interns, els esplais acostumen a funcionar en base al voluntariat.
Taula de continguts |
[edita] Funcionament i activitats
Una entitat d'esplai pot abastar alhora diverses formes de funcionament com ara extraescolars, casals d'estiu, col??nies i campaments, i normalment oferta sempre el que popularment s'ent??n com a esplai: una activitat setmanal d'unes 3 hores de duraci?? en el cap de setmana, on els infants i joves realitzen diverses activitats dinamitzades pel monitor, que a trav??s de les seves accions els serveix de referent. D'aquesta manera s'aconsegueix la transmissi?? d'uns valors, normes i actituds que estan consensuades entre l'equip de monitors i plasmades en un ideari propi de cada entitat. Totes les activitats realitzades per un esplai segueixen el mateix patr?? de funcionament, per?? canvien el lloc, la duraci?? i la tipologia d'activitat.
Entre les diferents activitats que es poden fer en un esplai, en destaquen les seg??ents:
- El joc, com a element clau en el desenvolupament personal i interpersonal.
- El taller.
- L'excursi??, com a descoberta de l'entorn i el medi natural.
- L'esport.
- La conviv??ncia.
- la implicaci?? personal, la participaci?? i la presa de responsabilitats en el desenvolupament de l'activitat.
Els centres d'esplai treballen amb la intenci?? de ser un servei per a la comunitat m??s propera, amb el consentiment dels pares i mares, i amb l'objectiu de formar infants i joves per aconseguir que creixin com a persones des d'una perspectiva integral que t?? en compte el comprom??s social amb l'entorn.
[edita] Plantejament educatiu
Cada entitat disposa d'un ideari, recull general on s'exposen els valors que com a entitat es consideren importants i que es transmetran. Per complir l'ideari, l'entitat elabora un Projecte Educatiu de Centre (PEC), on s'analitza l'entorn social i es concreten les l??nies a seguir per assolir els objectius educatius a llarg termini.
El seg??ent nivell de concreci?? ??s el Projecte Anual de Centre (PAC), on es marquen objectius referents a cada grup d'edat i a diversos aspectes de l'entitat en general, com podria ser l'equip de monitors, la relaci?? amb els pares i mares o el teixit associatiu.
A partir del PAC existeix una metodologia pedag??gica per traslladar els objectius generals a les activitats concretes. Tot aix?? no vol dir que necess??riament les activitats siguin inflexibles, sin?? que han de ser constantment adaptades a les necessitats reals de la colla d'infants o joves que n'??s receptora. Tota la concreci?? serveix com a guia per determinar si existeixen mancances en ??mbits concrets del desenvolupament integral de cada participant en les activitats.
El fet de que aquestes entitats es basin en el voluntariat fa que gran part dels esfor??os es dediquin a la gesti?? de les entitats, de manera que encara avui ??s molt habitual que el planteig educatiu es porti a terme de manera impl??cita, no escrita.
[edita] Hist??ria
Tot i que els esplais com a tal es comencen a recon??ixer cap a la d??cada de 1960, les arrels es remunten a 1876 amb l'organitzaci?? de les primeres col??nies pel pastor su??s Biow. Aquesta iniciativa influencia l'organitzaci?? del primer campament escolta a l'illa de Brownsea per Sir Robert Baden-Powell de l'1 al 9 d'agost de 1907, campament que es diferencia de les col??nies anteriors per estar ideat amb elements militars i un important sistema pedag??gic.
Les primeres col??nies arriben a la Pen??nsula el 1887 de la m?? del Museo Pedag??gico de Madrid, i a Catalunya el 1893 per la Societat Barcelonesa d'Amics del Pa??s. L'escoltisme arriba a Catalunya de la m?? de Josep Maria Batista i Roca amb el primer camp organitzat el 1928 a la Salut del Papiol.
Durant la segona rep??blica el moviment escolta pren for??a i aplica amb for??a les noves corrents pedag??giques. Durant el franquisme tota l'activitat es veu apartada a la clandestinitat, especialment albergat sota la protecci?? dels sectors m??s progressistes de l'esgl??sia cat??lica. ??s a finals dels anys 60 que es pot comen??ar a parlar d'esplais com a espai de lluita pol??tica de joves que creuen en l'educaci?? en el lleure. Durant els anys 70 el moviment creix amb for??a i apareixen les grans iniciatives, sorgides a trav??s de grups de gent amb afinitats semblants o b?? sota l'aixopluc de parr??quies, associacions de ve??ns o centres excursionistes.
Cap a l'any 1985 el model d'esplai pateix una crisi que for??a a la reformulaci?? de molts dels projectes, que tot i aix?? aconsegueixen adaptar-se als canvis. Potseriorment sorgeixen forts debats ideol??gics interns que generen l'aparici?? i desaparici?? de noves entitats durant els anys 90. Actualment es tendeix a una aposta per la qualitat educativa com a soluci?? a l'estancament que pateix el moviment.