[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fray Bentos - Viquipèdia

Fray Bentos

De Viquipèdia

Fray Bentos

[[Image:|130px]]
Topònim oficial Fray Bentos
País Uruguai Bandera de l'Uruguai
Organització:  
 -Departament  Río Negro
Codi postal 65.000
Característica telefònica +0562
Localització: 33° 7′ 29″ S 58° 18′ 1″ OCoordenades: 33° 7′ 29″ S 58° 18′ 1″ O
Superfície
Altitud 23 msnm
Latitud {{{latitud}}}
Longitud {{{longitud}}}
Distància {{{distància}}}
Fundació 1858
Fundador
Població:  
 - Total 23.122 (2004)
Àrea metropolitana 
 - Densitat
 - Creixenebt intercensal
Analfabetisme {{{analfabetisme}}}
Gentilici fraybentí, fraybentina
Intendent municipal  (PN)
Intendente 
Pàgina web

Fray Bentos és la capital del departament de Río Negro, Uruguai. Va ser fundada el 1858, encara que el seu origen és anterior. La seva població és de 23.000 habitants.

Està ubicada sobre el marge est del Riu Uruguai, té un port d'aigües profundes i es troba unida a la província d'Entre Ríos, a la República Argentina, per un pont binacional denominat "Pont Llibertador General San Martín".

Taula de continguts

[edita] Història

El nom Fray Bentos porta certa incertesa. No obstant això hi ha coincidència que podria provenir d'un frare de cognom Bentos, un religiós ermità del segle XVI que es va instal·lar a la zona denominada avui com Rincón de Haedo. En l'actualitat allà sorgeix la població del mateix nom. Aquest religiós va fundar allà un assentament que, segons documenten els historiadors, va ser obligat a despoblar per dues vegades a les mans d'incursions indígenes violentes encapçalades per un indi anomenat "Iramundi". Les versions històriques porten a justificar la posterior reclusió del religiós en una gruta trobada a la zona del rierol Caracoles, al sud de l'avui ciutat de Fray Bentos.

El registre del terme Fray Bentos porta els investigadors a referències molt enrere en el temps. Ja el 1692, un viatge pel Riu de la Plata i els seus afluents, feta pel Capità Manuel de Ibarbelz, seguint ordres del llavors Governador de Buenos Aires, Agustín de Robles, dóna compte al seu diari i anotacions cartogràfiques sobre les "barrancas de Fray Bentos" a més d'altres observacions detallades de la geografia inconfusible dels voltants de la ciutat de Fray Bentos.

En un altre àmbit d'investigació, l'historiador uruguaià Ariosto Fernández, fent referencia a la "Carta Espanyola del Riu de la Plata, Uruguai i Paraná" (Època de Carles II, 1703), realitzada pel Capità d'Enginyers Gregorio Gómez, descobreix la referència al toponímic Fray Bentos.

Una altra documentació que esmenta el nom Fray Bentos és el mapa "De les Missions de la Companyia de Jesús als rius Paraná i Uruguai", delineat per un sacerdot jesuit de nom Joseph Quiroga y Méndez, el 1749. Aquest mapa va ser posteriorment publicat per Franceschelli l'any 1753 a Itàlia. El mapa en qüestió es refereix a cursos d'aigua i esmenta "Fray Bentos" com un d'ells, nomeni que avui continua portant un rierol al sud de la ciutat, el mateix observat per Quiroga y Méndez.[1]

Durant el govern de Rosas a l'Argentina, el Riu Uruguai es va obrir a la navegació i es va fomentar l'exportació per vies aquàtiques. El 1855 el port de la ciutat de Gualeguaychú no podia amb amb el comerç existent, a més de dificultats amb el calat. A l'altra vora, les barrancas de Fray Bentos oferien un excel·lent port natural, però no hi havia fins i tot allà cap centre poblat.

El doctor Isidoro de María, uruguaià i Vicecònsol a la ciutat de Gualeguaychú, va començar a encoratjar l'aparició de nous poblats a la vora uruguaiana. Per llavors, el 1857, un home de negocis, José Hargain, decideix instal·lar un hostal a la vora de Fray Bentos, tasca que va portar endavant no abans sense sol·licitar permís a la família Haedo, propietària de les terres, de manera que Hargain va ser el primer poblador de la zona específica del que seria posteriorment la ciutat de Fray Bentos.

El 1858, un grup d'empresaris uruguaians, anglesos, alemanys i irlandesos provinents de Montevideo, compren les terres i les dóna al govern uruguaià per fundar allà el que inicialment es va cridar "Villa Independencia" (16 d'abril de 1859).

Durant 1861, l'enginyer alemany Georg Giebert[2], porta a la ciutat la idea d'instal·lar una indústria que canviaria la forma de producció, "l'extracte de carn" (en anglés, Corned Beef), elaboració que s'emportaria endavant amb la fórmula del químic alemany Justus von Liebig[3]. Sorgeix així la "Giebert et Compagnie" el 1863[4]. Aquest producte es va fer tan famós que durant les dues grans Guerres, Fray Bentos va ser considerat "el frigorífic del món" i un dels majors proveïdors de Corned Beef per a les forces aliades, a tal punt que els seus productes han estat destacats protagonistes en el cinema (per exemple: "El pacient anglès"). La seva fama mundial va cobrar major notorietat molt abans, potser des de que "l'extracte de carn" va anar elegit per Jules Verne per a ser l'esmorzar dels personatges de la seva obra el viatge a la Lluna (De la Terre à la Lune).

[edita] Turisme

Fray Bentos disposa d'un port propi d'ultramar amb aigües prou profundes com per allotjar vaixells de gran port.

Arribant, i des del més alt del pont, es pot divisar a la llunyania i a la dreta "L'Anglo" i la seva xemeneia, postal típica de Fray Bentos, Museu-Frigorífic on s'elaboraven derivats de la carn esmentats anteriorment. Convertida en museu, una part va ser cedida per a discoteques ballables a la vora del riu. La primera i més famosa, "Fuel Oil" va funcionar en els anys 1900 i la seva estructura respectava l'arquitectura industrial del lloc, que precisament portava el seu nom per ser un diposito de combustible. Al loft principal es conservaven fins i tot elements de l'època com a extintor i fins una bandera anglesa.

A 8 km del centre urbà, es troba el balneari Las Cañas, un complex turístic situat en una muntanya autòctona de canyes, ceibos i varietat d'arbres natius, amb àmplies platges de sorra i aigües sobre el Riu Uruguai. El sector del càmping està dividit en diverses zones que compten amb suficient infraestructura sanitària.

[edita] Actualitat

Empresa finlandesa Botnia, a Fray Bentos.
Empresa finlandesa Botnia, a Fray Bentos.
Actualitat en curs!
El text següent tracta sobre un tema que era actual en el moment de la redacció, per la qual cosa la informació continguda pot estar obsoleta o per actualitzar.


En les proximitats d'aquest pont i a 2 km de la ciutat de Fray Bentos, el govern uruguaià del president Jorge Batlle va autoritzar la instal·lació de dues plantes de producció de pasta de cel·lulosa, a les empreses Botnia (Finlàndia) i ENCE (Espanya), sobre el Riu Uruguai.

Aquesta autorització va generar un conflicte diplomàtic entre l'Argentina i l'Uruguai després que els activistes reunits sota l'"Assemblea Ciutadana Ambiental de Gualeguaychú" de la ciutat argentina del mateix nom, decidissin tallar el trànsit pel pont San Martín, afectant dramàticament el comerç i el turisme de la ciutat i del país en general[5]. Malgrat els intents mediadors i de les negociacions entre ambdós països el conflicte segueix dempeus fins al moment (2007)[6].

[edita] Literatura

L'escriptor argentí Jorge Luis Borges, la mare del qual havia nascut en aquesta ciutat uruguaiana, desenvolupa el seu conte Funes el memorioso a Fray Bentos[7] i el nomena a El Alep, el que ha portat a pensar molts lectors i crítics mal informats que es tracta d'una ciutat imaginària i mítica igual com la Macondo del colombià Gabriel García Márquez.

[edita] Referències

  1. Historiografía de la Ciudad de Fray Bentos (1857-1890), René Boretto Ovalle. Montevideo, 2004.
  2. Revolució industrial a Fray Bentos - Pàgina web mexicana sobre Fray Bentos (castellà)
  3. Justus von Liebig, químic alemany radicat a l'Uruguai (alemany)
  4. Liebig i Giebert a Fray Bentos i Sud-amèrica (anglès)
  5. Presidència, República Oriental de l'Uruguai; 16 de gener de 2006 (castellà)
  6. Keegy: Botnia (Fray Bentos) i el conflict amb l'Argentina (castellà)
  7. Fragment de Funes el memorioso, al diari espanyol 20 minutos (castellà)

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs