[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Riu Uruguai - Viquipèdia

Riu Uruguai

De Viquipèdia

Riu Uruguai

Les cascades de Moconà, entre l'Argentina i el Brasil, tenen una amplada d'uns 3 km.
Llargada 1.500 km
Altitud del naixement 2.050 m
Cabal mitjà 4.622 /s
Àrea conca 370.000 km²
Naixement Confluència dels rius Pelotas i Canoas, Serra do Mar, Brasil
Desembocadura Riu de la Plata
Territoris de la conca Brasil, Argentina i Uruguai
Riu - Hidrologia - Rius del món


El Riu Uruguai (Río Uruguay en castellà, Rio Uruguai en portuguès), és un riu d'Amèrica del Sud que va de nord a sud, formant la frontera natural entre el Brasil, l'Argentina i l'Uruguai, tot separant alguna de las províncies argentines de l'anomenada Mesopotàmia argentina dels altres dos països. Passa pels estats de Santa Catarina i Rio Grande do Sul, al Brasil; forma la frontera est de les províncies de Misiones, Corrientes i Entre Ríos, a l'Argentina; i conforma la frontera oest dels departaments d'Artigas, Salto, Paysandú, Río Negro, Soriano i Colonia, a l'Uruguai.

El riu fa uns 1.500 km de llarg i neix a la Serra do Mar (Brasil), (28° 09′ S, 40° 0′ OCoordenades: 28° 09′ S, 40° 0′ O), just on el riu Canoas s'uneix al riu Pelotas, a uns 2.050 metres sobre el nivell del mar. En aquests primers trams, el riu trancorre per terrenys desnivellats i trencats, formant ràpids i cascades. Al seu pas per Rio Grande do Sul el riu no és navegable.

Juntament amb el Riu Paranà, l'Uruguai forma l'estuari del Riu de la Plata. És navegable des de Salto Chico. Els seus principals afluents són el Riu Gualeguaychú i el Riu Negro, que neix al sud del Brasil i recorre 500 km per la República de l'Uruguai fins a la seva confluència amb l'Uruguai, que es troba a 100 km. al nord de la confluència de l'Uruguai amb el Riu de la Plata, a Punta Gorda (Departament de Colonia, Uruguai).

El riu està travessat pel pont internacional Paso de los Libres-Uruguaiana, entre l'Argentina i el Brasil. També és creuat per altres tres ponts internacionals entre l'Argentina i l'Uruguai; de nord a sud: el Pont de Salto Grande, el Pont General Artigas i el Pont Libertador General San Martín.

La conca del riu Uruguai abasta un àrea 370.000 km². El seu rendiment econòmic principal es la generació d'electricitat a la Presa de Salto Grande).

El nom del riu prové de l'adaptació a l'espanyol del nom donat pels guaranís aborígens (Urugua'ý), que significa "riu dels ocells pintats".

Mapa del curs del Riu Urugai
Mapa del curs del Riu Urugai

[edita] Conflicte de la fàbrica de cel·lulosa

Article principal: Conflicte entre l'Argentina i l'Uruguai sobre la fàbrica de cel·lulosa

Des de l'Abril de 2005 els dos països mantenen un conflicte al respecte del riu i de la pol·lució que hi generen dues factories extrangeres, una a cada riba (Fray Bentos, a l'Uruguai, i Gualeguaychú, a l'Argentina). A finals d'any el conflicte va esdevenir una crisi diplomàtica, i des del desembre de 2005 els ponts internacionals enre la província Argentina d'Entre Ríos amb l'Urugaui han estat blocats de forma intermitent per manifestants argentins, causant alteracions en el trànsit comercial i el turisme.

[edita] Enllaços externs

Posta de sol a l'Uruguai, des de Misiones, a l'Argentina.
Posta de sol a l'Uruguai, des de Misiones, a l'Argentina.