Edgar Morin
De Viquip??dia
Edgar Morin, pseud??nim d'Edgar Nahoum, (Par??s, 8 de juliol de 1921) ??s un fil??sof franc??s, un dels principals precursors de l'anomenat "Pensament Complex".
Taula de continguts |
[edita] Biografia
Va n??ixer el 8 de juliol de 1921 a la ciutat de Par??s en una fam??lia sefardita. Va estudiar geografia, hist??ria i dret a la Sorbona, on es llicenci?? el 1942.
Membre del Partit Comunista Franc??s, particip?? en la Resist??ncia francesa durant la Segona Guerra Mundial on coincid?? amb Fran??ois Mitterrand. En aquell moment adopt?? el pseud??nim de Morin, que utilitzar?? posteriorment. Un cop alliberada Fran??a, participa en l'ocupaci?? d'Alemanya i escriu L'any zero d'Alemanya on descriu la situaci?? del poble alemany. A partir del 1949 s'allunya del Partit Comunista Franc??s, d'on ??s expulsat poc despr??s per les seves idees contr??ries a l'estalinisme.
Gr??cies als consells de Georges Friedmann entr?? al Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), on condu?? un estudi pluridisciplinar sobre una localitat de la Bretanya, publicat sota el t??tol de Ploz??vet. Aquest ??s considerat un dels primers assajos d'etnologia de la societat francesa contempor??nia. S'interess?? per les pr??ctiques culturals emergents i mal considerades pels intel??lectuals en general. Posteriorment cre?? i dirig?? el Centre d'Estudis sobre les Comunicacions de Masses (CECMAS), on es publiquen particularment estudis sobre la televisi?? a trav??s de la revista Communication que dirigeix encara avui.
Durant la revolta estudiantil del maig franc??s (1968) escriu articles per a Le Monde, en els quals desxifra el significat i sentit d'aquest succ??s. Director em??rit de recerca al CNRS, va crear i dirigir l'Associaci?? pel Pensament Complex (APC).
L'any 1993 fou guardonat amb la 5a edici?? del Premi Internacional Catalunya concedit per la Generalitat de Catalunya juntament amb Luigi Luca Cavalli-Sforza.
[edita] Desenvolupament Filos??fic
A l'integrar-se al CNRS s'inici?? en el camp de l'antropologia social en el terreny de la cinematografia, aproximant-se al surrealisme, encara que no abandon?? els seus ideals socialistes, del qual comparteix idees amb Franco Fortini i Roberto Guiducci, aix?? com de Herbert Marcuse i altres fil??sofs. Fund?? i dirig?? la revista Arguments (1956-1962) al mateix temps que visqu?? una crisi interior i es manifest?? contra la guerra algeriana (1954-1962).
A l'iniciar la d??cada del 1960 inici?? treballs i expedicions per Am??rica Llatina i qued?? impressionat per la seva cultura. Posteriorment comen??a a elaborar un pensament que faci complementar el desenvolupament del subjecte. A Poulhan, i en companyia dels seus col??laboradors, desenvolup?? una investigaci?? de car??cter experimental que culmina amb la tesi de la transdisciplinarietat, que li genera grans contradiccions amb altres acad??mics.
Amb el sorgiment de la revoluci?? bio-gen??tica estudi?? el pensament de les tres teories que duen a l'organitzaci?? de les seves noves idees (la cibern??tica, la teoria de sistemes i la teoria de la informaci??). Tamb?? es complementa en la teoria de l'autorganitzaci?? de Heinz von F??rster. L'any 1977 elabora el concepte del coneixement enciclop??dic, del qual lliga els coneixements dispersos, proposant l'epistemologia de la complexitat.
[edita] El Pensament Complex
El pensament de Morin argumenta que encara estem en un nivell "prehist??ric" pel que fa a l'esperit hum?? i solament la "Complexitat" pot civilitzar el coneixement. A trav??s d'aquest pensament ens podem endinsar en el desenvolupament de la naturalesa humana multidimensional, la l??gica generativa i dial??ctica, del qual l'univers ??s una barreja de caos i ordre. A partir del concepte i pr??ctica de la Acte-eco-organitzaci??, el subjecte i l'objecte s??n parts inseparables de la relaci?? autoorganitzador-ecosistema.
[edita] Obres
- 1951, L???homme et la mort
- 1969, La rumeur d???Orl??ans
- La M??thode (6 volumes)
- Autocritique (el seu distanciament del Partit Comunista)
- 1970, Journal de Californie
- 1981, Pour sortir du XXe si??cle
- 1982, Science avec conscience
- 1983, De la nature de l???URSS
- 1990, Introduction ?? la pens??e complexe
- 1993, Terre-patrie
- 1994, Mes d??mons
- 1994, La complexit?? humaine
- 1997, Comprendre la complexit?? dans les organisations de soins
- 1999, L???intelligence de la complexit??
- 1999, Relier les connaissances
- 1999, La t??te bien faite
- 2000, Les sept savoirs n??cessaires ?? l'??ducation du futur
- 2001, Journal de Ploz??vet, Bretagne, 1965
- 2002, Pour une politique de civilisation
- 2002, Dialogue sur la connaissance. Entretiens avec des lyc??ens
- 2003, La violence du monde
- 2003, ??duquer pour l?????re plan??taire, la pens??e complexe comme m??thode d???apprentissage dans l???erreur et l???incertitude humaine
- 2003, Les enfants du ciel : entre vide, lumi??re, mati??re
- 2004, Pour entrer dans le XXIe si??cle
[edita] Enlla??os externs
- (catal??) Pensament d'Edgar Morin
- (angl??s) (franc??s) (castell??) (??rab) Els set sabers necessaris per l'educaci?? del futur
- (franc??s) Association pour la Pens??e Complexe : APC