Luigi Luca Cavalli-Sforza
De Viquip??dia
Luigi Luca Cavalli-Sforza ( G??nova, It??lia 1922 ) ??s un genetista i professor universitari itali?? expert en la gen??tica de poblacions.
Taula de continguts |
[edita] Biografia
Va n??ixer el 25 de gener de 1922 a la ciutat de G??nova. Va inciar els seus estudis universitaris de biologia a la Universitat de Tor?? sota les ordres de Giuseppe Levi, el 1939 es trasllad?? a la Universitat de Pavia, universitat en la qual es gradu?? el 1944.
Ampli?? els seus estudia a la Universitat de Cambridge, i posteriorment es dedic?? a la doc??ncia a les universitats de Mil??, Parma i Pavia. El 1971 es trasllad?? als Estats Units d'Am??rica per esdevenir professor a la Unviersitat de Stanford, de la qual avui en dia n'??s professor em??rit. L'any 1993 fou guardonat amb el Premi Internacional Catalunya otorgat per la Generalitat de Catalunya juntament amb el soci??leg Edgar Morin.
[edita] Recerca cient??fica
Inicialment interessat en els bacteris, el 1952 inici?? la seva recerca sobre les dades demogr??fiques de la poblaci??, utilitzant els par??metres de les dispenses eclesi??stiques i els matrimonis consanguinis.
Durant la seva estada a Stanford col??labor?? amb l'arque??leg Albert Ammerman en la recerca de l'extensi?? cultural del neol??tic, utilitzant en el seu estudi els marcadors gen??tics existents al llarg de la hist??ria per fer front a les poques restes arqueol??giques existents. A partir de la d??cada del 1980 utilitz??, aix?? mateix, aquelles dades provinents de la ling????stica comuns a les de la gen??tica.
Cavalli-Sforza ha estat un dels primers genetistes en preguntar-se si els gens de l'home modern encara contenen el rastre de la hist??ria de la humanitat. Inici?? un nou camp de recerca en la demografia mitjan??ant l'estudi dels grups sanguinis de la poblaci??, anomenat gen??tica de poblacions. Els seus estudis han perm??s estudiar els moviments migratoris de la poblaci?? en el passat.
[edita] Bibliografia
- 1964: "Reconstruction of evolutionary trees". pp. 67-76 a Phenetic and Phylogenetic Classification, ed. V. H. Heywood and J. McNeill. Systematics Association pub. no. 6, London.
- 1965: "Analysis of human evolution". pp. 923-933 a Genetics Today. Proceedings of the XI International Congress of Genetics, The Hague, The Netherlands, September, 1963, volume 3, ed. S. J. Geerts, Pergamon Press, Oxford.
- 1967: "Phylogenetic analysis: models and estimation procedures", a American Journal of Human Genetics 19:233-257.
- 1971: The Genetics of Human Populations. W. H. Freeman, San Francisco.
- 1981: Cultural Transmission and Evolution. Princeton University Press, Princeton.
- 1986: La transizione neolitica e la genetica di popolazione in Europa. Boringhieri.
- 1994: The History and Geography of Human Genes. Princeton University Press, Princeton.
- 2007: Il caso e la necessit?? - Ragioni e limiti della diversit?? genetica, Di Renzo Editore, Roma.