[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Le Monde - Viquipèdia

Le Monde

De Viquipèdia

Diari Le Monde
Fundació 1944
Gènere Informació general
País França
Ciutat on s'edita París
Àmbit de distribució Nacional
Idioma Francès
Periodicitat diari
Publicació Matutina
Empresa editora Le Monde et Partenaires Associés
Fundador Hubert Beuve-Méry
Director de publicació Jean-Marie Colombani
Director de publicació Éric Fottorino
Redactors en cap Laurent Greilsamer,
Patrick Jarreau,
Michel Kajman,
Sylvie Kauffmann
Difusió 360 610 exemplars
(OJC, juny 2005)
Plana d'internet lemonde.fr

Le Monde és un diari d'entrega matutina francés fundat per Hubert Beuve-Méry el 1944 amb la mateixa tipografia que Le Temps desaparegut el 1942.

[edita] Història

La primera entrega de Le Monde va aparèixer el 18 de desembre del 1944, i entregat el 19 de desembre amb una sola pàgina. Le Monde succeeix al diari Le Temps d'on agafa el seu format i la presentació. El general Charles de Gaulle és un element motor de la seva creació, realitzada per Hubert Beuve-Méry el qual crea una societat de responsabilitat limitada amb un capital de 200.000 francs repartits en 200 accions.

El 1951 es va crear la Societat de redactors, que des del 1968 és una de les dues societats d'empleats i d'executius. Els assalariats del diari mantenen una ocupació central dins la gestió del rotatiu. El diari va patir certes dificultats financeres als anys 80 i 90. El 1994 canvia el seu estatut de SARL pel de societat anònima amb un directori i consell de vigilància.

Seixanta anys desprès de la seva creació, el rotatiu té més de 2 mil·lions de lectors. Le Monde està actualment presidit per Jean-Marie Colombani i la seva redacció està dirigida per Gérard Courtois des del 13 de desembre 2004 (Edwy Plenel, anterior director de redacció, va presentar la seva dimissió el 29 de novembre del 2004). Les seves successives redaccions li han donat el títol de « diari de referència » de la premsa quotidiana francesa. És la principal publicació diària de Groupe La Vie Le Monde.

Des del 1985, la primera plana del diari mostra una caricatura d'actualitat dibuixada sovint per Plantu. L'arribada de Plantu, on va publicar íntegrament un reportatge d'acusació al president dels Estats Units Bill Clinton en el cas de cas Lewinsky va sorprendre alguns lectors. D'uns altres, per contra, van trobar aquesta publicació molt interessant, ja que posava en evidència el caràcter conservador i moralista de la justícia americana.