[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bloqueig de Barcelona - Viquipèdia

Bloqueig de Barcelona

De Viquipèdia

Bloqueig de Barcelona
Guerra del Francès
Data 2 de setembre a 17 de desembre de 1808
Localitat Barcelonès
Resultat Victòria francesa
Bloqueig de Barcelona (Catalunya 1802-1812)
Bloqueig de Barcelona
Bloqueig de Barcelona
Bàndols
Imperi Francès Regne d'Espanya
Comandants
Guillaume Philibert Duhesme Juan Miguel Vives
Forces
8.000 infanteria
1.400 cavalleria
19.551 infanteria
780 cavalleria
17 peces d'artilleria
Baixes
Batalla anterior Batalla posterior
Setge de Roses Batalla de Llinars
Campanya catalana a la Guerra del Francès (1808-1814)
1r Bruc - 2n Bruc - 1r Girona - 2n Girona - Roses
Barcelona - Llinars - Molins de Rei - Valls - 3r Girona
Hostalric

El Bloqueig de Barcelona va ser l'intent de reconquesta de Barcelona durant la Guerra del francès lluitat del setembre al desembre de 1808.

Taula de continguts

[edita] Antecedents

Les tropes espanyoles tenien envoltada la ciutat després de la ocupació francesa, que estava aïllada de la resta de territoris ocupats, on encara resistia Girona. Després de la fracassada expedició sobre Girona, amb un primer i un segon setge, Guillaume Philibert Duhesme concentrà el seu exèrcit en el Pla de Barcelona, entre les valls dels rius Llobregat i del Besòs i, la Serralada Litoral que domina la ciutat de Barcelona.

[edita] L'ordre de Batalla

[edita] Les tropes franceses

L'exèrcit ocupant havia envoltat la ciutat de trinxeres, i estava composat per tropes de Primer Imperi Francès, del Regne d'Itàlia i del Regne de Nàpols[1]. La divisió del general Joseph Chabran ocupava el nord, Sant Andreu de Palomar, Horta i Gràcia, mentre que la del general Joseph Lechi, de les de Sarrià, Sant Pere Màrtir, Sant Feliu de Llobregat, Cornellà de Llobregat i l'Hospitalet de Llobregat.

[edita] Les tropes espanyoles

Les tropes espanyoles a Catalunya, comandades pel capità general Domingo de Traggia, el marquès de Palacio, que havia desembarcat a Tarragona el juliol[2]. Les tropes regulars, sota el comandament del comte de Caldagués és desplegà a la riba dreta del Llobregat i, mentre que els 3.710 miquelets del coronel Francesc Milans del Bosch, vigilaven les posicions franceses pel costat del Besòs, als que s'hi havien d'afegir reforços procedents de les Balears, Granada i Portugal, i per això el marquès de Palacio va aixecar un campament a Sant Boi de Llobregat amb provisions i munició per la tropa.

[edita] Primeres escaramusses

[edita] Batalla de Sant Boi, 2 de setembre

Sabent de l'existència del campament, el general Duhesme decideix atacar-lo el 2 de setembre, a càrrec dels italians i napolitans, sota les ordres del general Milossewitz, travessant el Llobregat pel gual de Sant Joan Despí, tindrien el recolzament d'atacs de distracció un sobre el pont de Molins de Rei i l’altre, sobre el Prat. Les tres columnes és posen en marxa a la matinada del dia 2, i les tropes italianes derroten les espanyoles i capturen tres canons, vestuari, munició, aliments, i un centenar de presoners, sofrint molt poques baixes.

[edita] Batalla de Sant Andreu del Palomar 2-7 de setembre

Al mateix temps que els francesos atacaven el Llobregat, els miquelets de Francesc Milans del Bosch entren a Sant Andreu de Palomar, que havia estat evaquat temporalment, però les tropes de reserva els fa replegar-se de nou cap a les zones altes. Vista la retirada dels miquelets, els francesos van decidir atacar el campament de Sant Andreu amb dues columnes, la primera dirigida pel coronel Latour, ataca frontalment mentre la segona columna, del comandant Devaux, rodejava el campament per la dreta. Les dues columnes van atacar simultàniament, i els miquelets, sorpresos és dispersen fugint en totes direccions, fins que tres dies després es reagrupen en un nou campament a Sant Jeroni de la Murtra.

[edita] Atac al campament de miquelets de Sant Jeroni de la Murtra, 10 d'octubre

Des del Sant Jeroni de la Murtra, els miquelets de Milans del Bosch atacaven les avançades franceses de Sant Andreu i la línia del Besos, i per això el general decideix Duhesme organitzar un atac de càstig, format per dues columnes sota el comandament de Devaux, la primera comandada per ell amb dos batallons de línia, que el 10 d'octubre creuen el Besòs per Montcada i Reixac, i la segona del coronel Guery, amb dos batallons i dues companyies. Els miquelets fugen en desordre cap al convent de Montealegre, d'on també foren desallotjats, dispersant-se. Foren capturats uns dos cent presoners, sis canons de muntanya i una gran quantitat de munició, i les baixes son mil homes entre morts i ferits.

[edita] Atac sobre Granollers i Mollet, 11 d'octubre

Amb els èxits dels atacs del dia anterior sobre els miquelets, el general Duhesme decideix atacar les línies d'aprovisionament a Granollers per impedir un nou reagrupament. Quan arriben, els francesos troben que els habitants havien fugit, i s'endugueren pa i van destruir un magatzem de fusells i dos canons de gros calibre. Després de fer una demostració de força sobre els camins de Vic i Girona, es retira el 12 d'octubre a Mollet, on es reuneix amb una columna encarregada de protegir la seva retirada, sota el comandament del general italià Milossewitz, uns 1.800 homes en total, formada per tres batallons i un escamot de Caçadors italians. Milossewitz ordena a Devaux que situí als seus homes a Montcada i Reixac, mentre que ell es dirigeix a Sant Cugat del Vallès.

[edita] Batalla de Sant Cugat

Milossewitz ocupa Sant Cugat del Vallès sense cap resistència, però en sortir del poble es trobà amb forces espanyoles que intentaven tallar la seva retirada, desplegades en ordre de batalla, en total uns 3.150 soldats d'infanteria i 220 hússars manats pel comte Raimon Caldagués, procedents de Molins de Rei. El general italià llença a l'atac el batalló de Vélites, flanquejat per la dreta amb el batalló napolità i els caçadors del Príncep Reial, i per l’esquerra, el batalló italià. Una contra-càrrega dels hússars espanyols talla la del Caçadors del Príncep Reial mentre els batallons d'ambdues ales franceses es desordenen, però la columna francesa acaba retirant-se fins a Montcada amb grans dificultats, i és reuneix amb les forces de Devaux. Les tropes de Caldagués no els persegueixen i tornen a Molins de Rei. La derrota de Sant Cugat representà per a Duhesme la pèrdua d'uns 300 homes entre morts, ferits i presoners i l'obliga a no allunyar-se de la protecció de les seves defenses.

[edita] Arriben reforços a les tropes espanyoles

A finals d'octubre desembarquen al port de Tarragona la resta de la guarnició de les Balears, el regiment de milícies de Palma i el regiment suïs de Betschard[3], i la divisió del mariscal de camp Gregorio Laguna, formada per les tropes espanyoles alliberades a Lisboa segons establia la Convenció de Sintra. Amb aquestes forces, el marquès de Palacio va preparar un ambiciós pla per alliberar Barcelona, però ha de formar part de la Junta Militar Central i passar el comandament de l’exèrcit al tinent general Juan Miguel Vives

El nou Exèrcit de la dreta del general Vives estava format per 20.535 homes, 19.551 infants, 780 genets i 204 artillers amb 17 peces d’artilleria, i estava dividit en una avantguarda a les ordres de Mariano Álvarez de Castro de 5.500 infants i 100 genets, que operaria a l'Empordà, mentre que el gruix de l'exèrcit el formaven 4 divisions, a les ordres del comte de Caldagués, Gregorio Laguna, Gaspar Gómez de la Serna i Francesc Milans del Bosch, i una reserva de 770 infants, 80 genets i 50 artillers a disposició del comandant en cap o dels majors generals d’infanteria Jaime García Conde i el de cavalleria, Carlos de Witte. S’esperava la incorporació d’una cinquena divisió sota el comandament del marquès de Lazán i d'una sisena de Granada a les ordres de Teodoro Réding.

[edita] L'atac a Barcelona

Sabent de la possible arribada de la columna de socors que per aquells moments és preparava a Perpinyà, sota el comandament del general Laurent Gouvion Saint-Cyr, les decisions espanyoles van haver de prendre's sense esperar l'arribada de les divisions del marquès de Lazán i de Teodoro Réding. Per aturar a Saint-Cyr només és comptava amb els 6.000 homes repartits entre la fortalesa de Roses i la línia del Fluvià, l'avantguarda de Mariano Álvarez de Castro. L'opció escollida fou reunir la màxima força per aturar la columna de socors i deixar que Barcelona és rendís per fam. El 6 de novembre, el general Vives mou el seu quarter general de Vilafranca del Penedès a Martorell.

El mateix 6 de novembre es reuneix el consell de guerra i Vives exposa el seu pla per expulsar als francesos de Barcelona, que consisteix en un atac el dia 8 en cinc columnes: la de Milans del Bosch, que sortiria de Sant Jeroni de la Murtra, i la del general Gregorio Laguna, que sortiria d'Horta, és reunirien en front del fort Pius, on demanarien la rendició a Duhesme; la tercera columna, sota el comandament del coronel Gaspar Gómez de la Serna, avançaria des de Sant Cugat per eliminar els francesos de Gracia i Sarrià, fins a la Torre de la Virreina; la quarta columna amb el comte de Caldagués, atacaria el fort i la bateria de Rosás i ocuparia Sants; i la columna de reserva del general Carlos de Witte, creuaria el Llobregat per Cornellà i tallaria la retirada a les forces que Caldagués empenyés del Pla de Barcelona.

Entre les cinc columnes no sumaven més que 12.000 homes, insuficients per conquistar per la força les fortificacions de Barcelona, i la coordinació en la marxa de les columnes, de punts de sortida tant allunyats, no va ser possible.

El 8 de novembre, l'atac es posà en marxa, avançant pel pla de Barcelona. La primera columna en entrar en acció fou la de Caldagués que empeny als francesos cap a la Creu Coberta, a prop del portal de Sant Antoni, però la columna del general de Witte, que havia de ajudar tallant la retirada de francesa no arriba a temps perquè els va costar travessar el pont de carros de Sant Boi. La divisió del coronel Gómez de la Serna aconsegueix avançar fins a Sarrià i Gracia, deixant la posició de Sant Pere Màrtir bloquejada. La divisió de Laguna conquesta Sant Andreu de Palomar i rebutja un intent de la brigada del general Goullus de recuperar-lo, i després del fracàs es retira al Fort Pius. La columna de Milans finalment travessa el migdia el Besòs per Sant Adrià en suport de Laguna.

Duhesme, amenaçat pels dos flancs, intenta aturar l'atac de la seva esquerra, per una banda, reforçant la divisió italiana amb el 93è batalló de línia francès i un esquadró de cuirassers, i per una altra ordenant l'atac a les tropes de Caldagués, fent que a primera hora de la tarda, els espanyols es retirin de Sants, tornant a les posicions inicials a l'altra riba del Llobregat, mentre que per la dreta, continuen ocupant Horta i Sant Andreu de Palomar.

[edita] Conseqüències

El dia 22 de desembre, la Junta Superior de Catalunya abandona Vilafranca del Penedès per la imminent arribada de les tropes imperials, que han derrotat les restes de l’exèrcit espanyol a Molins de Rei el dia 21 i retrocedeix fins a Tortosa, on hi arriben el 29 de desembre. La resta de les forces del Cos d'Observació del Pirineu Oriental queden integrades en el 7è Cos de l'Exèrcit francès d'Espanya, sota les ordres del general Laurent Gouvion Saint-Cyr i el general Duhesme resta com a governador militar de Barcelona.

[edita] Notes

  1. Segons Gustau Adzeries [1]
  2. Segons Gustau Adzeries [2]
  3. Jaume Bover, Els regiments suïssos a Mallorca (S. XIX) [3]

[edita] Referències externes