[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Batalla de Montjuïc (1641) - Viquipèdia

Batalla de Montjuïc (1641)

De Viquipèdia

Batalla de Montjuïc
Guerra dels Segadors
La batalla de Montjuïc de 1641 per Pandolfo Reschi
Data 26 de gener de 1641
Localitat Barcelona
Resultat victòria catalana
Batalla de Montjuïc (1641) (Catalunya)
Batalla de Montjuïc (1641)
Batalla de Montjuïc (1641)
Bàndols
Catalunya
Regne de França
Espanyes
Comandants
Francesc de Tamarit
Francesc de Cabanyes
Henri de Serignan
George Stuart
Pedro Fajardo
Carlo M. Caracciolo
Hugh O'Donnell †
Diego de Cárdenas
Simón de Mascarenhas
Forces
23.000 6.000
Baixes
Batalla anterior Batalla posterior
Batalla de Martorell Batalla de Constantí
Batalles de la Guerra dels Segadors (1640-1659)
Illa - Coll de Balaguer - Cambrils - Martorell - Montjuïc
Constantí - El Catllar - Naval de Tarragona
2a Naval de Tarragona - Almenar - Montmeló - La Granada
Lleida 1642 - Cotlliure - Montsó 1642 - Tortosa 1642
Barcelona 1642 - Perpinyà - Salses - Cartagena
Montsó 1643 - Lleida 1644 - Tarragona 1644 - Roses
Sant Llorenç de Montgai - Balaguer - Lleida 1646
Santa Cecília - Lleida 1647 - Tortosa 1648 - Vilafranca
Montblanc - Tortosa 1650 - Barcelona 1652 - Girona
Castellfollit - Camprodon - Ter

La Batalla de Montjuïc de 1641 fou un dels episodis de la Guerra dels Segadors

Taula de continguts

[edita] Antecedents

L'empresonament a primavera del 1640 del diputat Francesc de Tamarit, precedit pels de Francesc Joan Vergós i Lleonard Serra membres destacats dels Consell de Cent, acusats de no facilitar les lleves de 6.000 homes[1] que preveia la Unió d'armes[2] per lluitar a Itàlia i els allotjaments, com demanava Gaspar de Guzmán i Pimentel, més conegut com a Comte-duc d'Olivares. La Diputació i el Consell de Cent, després de no obtenir resposta per part del virrei, el dia 27 de març van enviar una delegació de dotze membres a Madrid. Però foren detinguts i no tingueren audiència amb el rei.

La revolta camperola per lluitar cintra els desoris dels soldats castellans s'estenia per tot el territori, i finalment camperols revoltats van entrar a Barcelona el 22 de maig posaren en llibertat als retinguts a la presó de la ciutat, situada a la plaça del blat, en una torre de la muralla romana[3]. El 7 de juny del mateix any, en el Corpus de Sang, grups de segadors entren de nou a la ciutat i fou assassinat el virrei de Catalunya Dalmau III de Queralt[4].

El setembre, l'exèrcit de Felip IV d'Espanya comandat per Pedro Fajardo, Marquès de Los Vélez va ocupar Tortosa. El 7 de setembre de 1640 se signava el Pacte de Ceret de confraternitat i ajut militar de França a Catalunya, pel qual França es comprometia a defensar el Principat, de manera que el 20 d'octubre de 1640 entrava a Barcelona Bernard Du Plessis-Besançon.

El desembre, després de la batalla de Cambrils, la ciutat de Tarragona, avançant en direcció a Barcelona. Després que Roger de Bossost, el baró d'Espenan, rendís la ciutat de Tarragona i fugís amb les seves tropes a França[5] els catalans van decidir plantar cara a Martorell, on foren derrotats, trobant-se l'exèrcit castellà a les portes de Barcelona[6]

[edita] La Barcelona de 1641

[edita] El castell de Montjuïc

Article principal: Castell de Montjuïc

La fortificació de la muntanya de Montjuïc, en forma de quadrilàter de terra amb revestiment de pedra i fang i quatre mitjos baluards a les cantonades i un fossat de poca profunditat, que es va construir durant trenta dies el 1640 en previsió de l'avanç castellà[7]. Fins llavors, un far destinat a informar mitjançant senyals de la proximitat de vaixells havia ocupat el cim.

[edita] Els exèrcits enfrontats

L'exèrcit castellà havia sortit a campanya amb 23.000 soldats, 3.100 cavalls i 24 peces d'artilleria amb 250 artillers[8], dividits en:

  • Cos de Batalla comandat per Pedro Fajardo de Zúñiga y Requesens, el marqués de los Vélez amb una escolta de 100 cavallers comandats per Alonso Gaytan, dos batallons de cavalleria de 600 cavall comandats per Alvaro de Quiñones i Filippo Filangieri, i tres terços i cinc regiments d'infanteria.
  • Cos de Reraguarda amb 24 peces d'artillería, quatre terços d'infanteria (un castellà, un dels Presidis de Portugal, un való i un portuguès), algunes companyies italianes i un batalló de cavalleria.

Les forces catalanes i franceses

  • A l'ermita de Santa Madrona es trobaven les tropes de Gallert i Valencià[8] amb el capità Agustí Radas.
  • La cavalleria francesa, dirigida per Henri Robert de Serignan va desplegar-se al Pla per atacar les posicions castellanes,

[edita] Ordre de Batalla

Pedro Fajardo va optar per atacar Barcelona ràpidament per evitar els possibles reforços que baixarien de l'interior, atacant per Montjuïc, on l'exèrcit s'hauria d'apostar i ser abastats per mar, evitant els perills de Collserola, on podien ser el blanc dels guerrillers, i a l'hora un segon front, un atac directe dirigit pel Carlo Maria Caracciolo, duc de San Giorgio[10] contra el portal de Sant Antoni amb el gruix de la cavalleria i l'artilleria i una part de la infanteria.

[edita] La Batalla

L'assalt a Montjuïc va partir de tres punts: des del Llobregat pels terços de Simón de Mascarenhas i Hugh O'Donnell, des de Sants, pels dos terços de Diego de Cárdenas Lusón, i finalment, des de la Creu Coberta amb dos terços comandats pel marquès de Mortara, que es van dirigir a l'ermita de Santa Madrona per tallar el camí entre la ciutat i Montjuïc, d'on es van retirar els catalans per instal·lar-se en el camí atrinxerat de Montjuïc per protegir les municions i els reforços.

Quan les primeres tropes castellanes van arribar al cim de Montjuïc, molts catalans van fugir, tret d'una companyia, que va fer front a l'atac delmant als atacants i eliminant-ne als oficials.

Henri Robert de Serignan comandant set batallons[11] va atacar cobert per mosqueters, amb la cavalleria als atacants a la muralla mirant de flanquejar-les per la creu coberta, que va ser respost per una càrrega de la cavalleria castellana, provocant la retirada catalana a l'interior de les muralles, però al cost de quedar-se sense munició, de manera que van quedar a l'abast del foc des de les muralles, per a continuació ser carregats pels cuirassers francesos.

A les tres de la tarda els castellans van intentar un nou atac en massa, però la manca d'escales i el foc català van provocar la seva retirada fins a Sants.

[edita] Conseqüències

A la matinada següent, l'exèrcit castellà abandonava Sants, sabedor que Philippe de La Mothe-Houdancourt s'acostava amb una columna de 6.000 homes[11], deixant l'artilleria i fugia cap a Martorell, des d'on aniria fins a Tarragona, on Pedro Fajardo seria substituït per Federico Colonna i on va arribar la meitat de l'exèrcit que hi havia sortit.

Pau Claris mor un mes després de la victòria de Montjuïc i les noves autoritats no poden aturar els excessos dels lloctinents francesos. La inevitable intervenció francesa converteix a Catalunya en un front més de la guerra dels Trenta Anys, que enfronta als Habsburg i a la monarquia francesa per l'hegemonia d'Europa.

[edita] Referències

  1. Les Constitucions catalanes impedien la lleva per lluitar a l'estranger
  2. Histocat, Apunts ruta 1640 [1]
  3. Antoni Simon i Tarrés, Cròniques de la Guerra dels Segadors
  4. J.H. Elliott, La revolta catalana 1598-1640: un estudi sobre la decadència d'Espanya [2]
  5. (castellà) Modesto Lafuente, Historia general de España [3]
  6. Museu d'Història de Catalunya [4]
  7. www.ejercito.mde.es. [5]
  8. 8,0 8,1 8,2 (castellà) Francisco Manuel De Melo, Historia de los movimientos, separación y guerra de Cataluña [6]
  9. Anomenat Tyron en les cròniques de l'època
  10. Carrutxa.org, La batalla de Tamarit [7]
  11. 11,0 11,1 (castellà) José Gómez Arteche, El marqués de Torrecuso, Revista Europea, 17 de Setembre de 1876 [8]

[edita] Bibliografia

  • J.H. Elliott, La revolta catalana 1598-1640: un estudi sobre la decadència d'Espanya, Publ. Universitat de Valencia, 2006 ISBN 84-370-6344-2 [9]
  • Antoni Simon i Tarrés, Cròniques de la Guerra dels Segadors Fundació Pere Coromines, Barcelona, 2003
  • F. Xavier Hernández, Història militar de Catalunya ISBN 84-232-0638-6
  • (castellà) Francisco Manuel De Melo, Historia de los movimientos, separación y guerra de Cataluña, Editorial Castalia, 1996. ISBN 9788470397479.
  • (castellà) José Gómez Arteche, El marqués de Torrecuso, Revista Europea, 17 de Setembre de 1876 [10]