[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Yaoundé - Viquipèdia

Yaoundé

De Viquipèdia

Vista de Yaoundé
Vista de Yaoundé

Yaoundé és la capital del Camerun i la segona ciutat més poblada del país (1.430.000 habitants el 2004) després de Douala. Està situada al centre de l'estat camerunès, a uns 750 metres sobre el nivell del mar, a 3º52' N i 11º31' E, damunt un seguit de turons dominats pel mont Fébé (1.060 m). És també la capital de la província del Centre.

[edita] Història

Yaoundé fou fundada el 1888 per comerciants alemanys com a base per al comerç de l'ivori i com a estació de recerca agrícola. Fou ocupada per tropes belgues durant la Primera Guerra Mundial i, un cop acabada la guerra, va esdevenir la capital del Camerun Francès. Arran de la consecució de la independència, ha continuat essent capital de la República del Camerun.

[edita] Economia

Les indústries principals radicades a la ciutat inclouen la manufactura de cigarrets, productes làctics, cervesa, productes d'argila i vidre, i fusta. Yaoundé és un centre regional per a l'intercanvi de cafè, cacau, copra, canya de sucre i cautxú.

[edita] La ciutat avui

És una ciutat molt disseminada anàrquicament en diversos barris, separats entre ells per grans masses de vegetació i per cultius. El centre urbà hostatja els edificis governatius, alguns grans hotels i el mercat central. Al barri de Bastos hi ha les ambaixades estrangeres i una important comunitat flotant d'origen europeu, formada majoritàriament pel cos diplomàtic. Les atraccions principals de la ciutat són el Museu d'Art del Camerun (situat en un monestir benedictí), el Museu Nacional del Camerun (situat a l'antic palau presidencial) i el Museu Afhemi. Al barri de Mvog-Betsi hi ha un petit zoològic. La ciutat té un aeroport internacional i una estació de ferrocarril amb línies en direcció a Douala i N'Gaoundéré. Hi operen diverses companyies d'autobusos, sobretot als barris de Nsam i Mvan. Hi ha cotxes de línia freqüents que circulen per l'autovia entre Yaoundé i Douala.

El centre de Yaoundé
El centre de Yaoundé

La ciutat té un bon nombre de mercats, entre els quals destaca el de Mokolo. Al centre urbà també hi ha un gran supermercat, l'Score. L'equip nacional de futbol juga sovint a l'estadi Ahmadou Ahidjo o Omnisport. La ciutat també és la seu de diverses universitats, com les de Yaoundé I, Yaounde II (que té el campus fora de la ciutat) i la Universitat Catòlica de l'Àfrica Central (UCAC). El palau presidencial es troba al barri d'Etoudi.

Comparada amb la més càlida i atrafegada Douala, Yaoundé és més fresca i relativament més tranquil·la, amb una bona oferta de restaurants i locals nocturns, si bé el trànsit hi pot arribar a ser caòtic. La ciutat presenta alguns exemples d'arquitectura sorprenentment moderna, particularment alguns edificis dels ministeris.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Yaoundé