[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sàbat - Viquipèdia

Sàbat

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre el Sàbat de la setmana jueva. Per a altres significats, vegeu « Germans Sàbat».
De la sèrie d'articles sobre
Judaisme

Història del judaisme
Abraham
Èxode
Regne d'Israel
Diàspora
Holocaust

Doctrina Jueva
Deu manaments
Messies
Sàbat
Iom Kippur
Sinagoga

Les Escriptures
Tanakh
Torà
Talmud
Misnà

Llengües jueves
Hebreu
Arameu
Jiddisch
Judeocatalà
Judeocastellà
Judeogrec

El sàbat (שבת, shabbat) és el setè i últim dia de la setmana jueva en què els jueus pràctiquen el descans segons les lleis de Moisès. És la celebració més important del calendari jueu, fins i tot més que Iom Kippur (el dia d'expiació).

El sàbat comença amb la posta de sol del divendres i acaba una estona després de la posta de sol del dissabte (quan tres estrelles són visibles al cel, d'acord amb la tradició)–aquesta perllongació del sàbat té per propòsit donar un marge per assegurar-se que hom no viola la mitzvà (comandament) d'observar el sàbat acabant-lo abans de temps.

Just abans del Sàbat s'encenen dues candeles.
Just abans del Sàbat s'encenen dues candeles.

El propòsit del sàbat, des d'un punt de vista litúrgic, no és el descans en sí, si no la commemoració i l'observació, simbolitzats per dues candeles que s'encenen just abans del començament del sàbat.

La commemoració es refereix d'una banda a la creació de l'univers per part de Déu, qui va descansar (o, més correctament, finalitzar la seva tasca) en sàbat, i d'altra banda, a la liberació dels esclaus israelites d'Egipte.

L'observació es refereix entre altres coses a complir el comandament que prohibeix determinades activitats durant el sàbat, anomenades מלאכות (melakhot, sing. מלאכה, melakhah), així com els seus anàlogs i derivats. Les cases de gent estrictament observant de vegades estan preparades amb diversos enginys i astúcies per no haver de trencar les regles d'observància, com per exemple l'ús de temporitzadors per encendre i apagar llums i calefacció, o engegar la televisió i sintonitzar-la al canal preferit el divendres a la tarda per la resta del cap de setmana.

Durant la jornada, diverses activitats es duen a terme, com ara l'oració, reunir-se amb la família o rebre invitats, ballar, anar a passejar, llegir, o jugar a cartes (aquesta última en particular una tradició que, segons algunes fonts, mantenen fins al present els descendents de conversos forçats).

Òbviament, com és el cas de qualsevol altre confessió religiosa, el grau d'observància dels rituals i costums corresponents varia en funció de cada persona des de nul o gairebé nul, com és el cas dels jueus seculars fins a l'estricte seguiment dels corresponents preceptes en el cas dels practicants ortodoxos.


En la Mitologia catalana i degut a la criminalització que es va fer dels jueus també s'anomena sàbat les reunions nocturnes que fan bruixots i bruixes ballant al voltant de qualsevol representació del dimoni com ara un boc fent fetilleries i pecant de diverses maneres però sobretot carnalment.

[edita] Enllaços externs