[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sinagoga - Viquipèdia

Sinagoga

De Viquipèdia

De la sèrie d'articles sobre
Judaisme

Història del judaisme
Abraham
Èxode
Regne d'Israel
Diàspora
Holocaust

Doctrina Jueva
Deu manaments
Messies
Sàbat
Iom Kippur
Sinagoga

Les Escriptures
Tanakh
Torà
Talmud
Misnà

Llengües jueves
Hebreu
Arameu
Jiddisch
Judeocatalà
Judeocastellà
Judeogrec

Una sinagoga (del grec συναγωγή synagoge, que significa "reunió" o "assemblea") és el lloc d'estudi i oració pels jueus. El terme hebreu és בית כנסת Beit Knesset, "Casa d'Assemblea", o בית התפילה Beit a Tefila, "Casa d'Oració".

Usualment hi ha habitacions separades per a l'oració i per a l'estudi. Les habitacions d'estudi són anomenades בית מדרש Beit midrash, "Casa d'Estudi". La pregària en comunitat és una característica important del judaisme. Encara que les oracions es poden realitzar en qualsevol lloc, els jueus han de pregar tres vegades per dia, i el propòsit de la sinagoga és ser un lloc per dita activitat.

Sinagoga a Plzen (Txèquia)
Sinagoga a Plzen (Txèquia)

Les sinagogues (especialment a Nord-Amèrica i Europa) tenen un lideratge dual: un lideratge laic presidit per un comitè i un president, electes per tots els membres, i un guia espiritual, un rabí, usualment designat pel lideratge laic.

Els rabís no són essencials; de fet, moltes sinagogues no en tenen. Es pot realitzar un ofici religiós si hi ha un minyan, és a dir un mínim de deu jueus adults (que han fet el Bar-Mitzvà). Per aquesta raó, i ja que la sinagoga és un lloc principalment d'estudi i oració, no es pot definir exclusivament com a "lloc de culte", sinó com a "lloc de reunió". A més, per al judaisme, l'adoració a Déu involucra les activitats diàries dels homes, i les pregàries han de realitzar-se també individualment.

En obediència al segon dels deu manaments de l'Èxode, a les sinagogues no hi ha cap imatge per representar a Déu.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
les sinagogues